AKCIJA #PREKINIMO ŠUTNJU I NA KORZU: Aktivistice čitale potresne ispovIjesti iz rodilišta

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Svjedočanstva žena o traumatičnim iskustvima tijekom poroda ili ginekoloških zahvata u hrvatskim bolnicama prikupila je udruga Roda

U sklopu akcije #Prekinimo šutnju na zagrebačkom Markovom trgu pred zgradom Sabora u 9 sati krenulo je čitanje stravičnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica (OVDJE). Iste poruke čitale su danas prijepodne i aktivistice na riječkom Korzu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Svjedočanstva žena o traumatičnim iskustvima tijekom poroda ili ginekoloških zahvata u hrvatskim bolnicama prikupila je udruga Roda, a čitaju ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.

“Danas smo ovdje kako bismo prekinule šutnju, kako bismo donositeljima odluka prenijele poruku da je nužno hitno osuvremenjivanje i unapređivanje zdravstvenog sustava koji skrbi o reproduktivnom zdravlju žena”, poručila je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zatražila je hitno donošenje akcijskog plana s konkretnim koracima za unapređenje sustava, kako bi se poštivale žene i njihovo dostojanstvo te da imaju pravo suodlučivanja za postupke koji se nad njima provode tijekom medicinskih zahvata.

“Bušenje vodenjaka. Dijagnosticiranje septuma vagine te rezanje septuma. Hematom veličine šake. Šivanje na živo. Posljedice: postporođajna depresija i sin jedinac koji, zahvaljujući riječkom rodilištu, neće imati brata ili sestru.”

Još jedna žena je iznijela svoj slučaj iz 2011. godine u KBC-u Rijeka:

“Šivanje međice nakon poroda, dali su mi lokalnu anesteziju, nije djelovala. Doktorica me šiva na živo, ja vičem da stane, da me boli, a ona se dere na mene: ‘Što se dereš'”.

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koja su trpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost je, ističu Rode, sada na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da odmah djeluju.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

POVEZANI VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari