Arhitekt Vladi Bralić objasnio građanima zašto je Park Pomerio upravo takav kakav jest

Obilazak vodio projektant Vladi Bralić

U sklopu manifestacije Riječki zeleni tjedan održan je obilazak Parka Pomerio uz stručno vodstvo.

Obilazak su vodili projektant parka, arhitekt Vladi Bralić i inženjerka agronomije iz Grada Rijeke Ivana Parac.

Park, zamišljen kao javna površina koja omogućuje ugodan boravak svima, bez obzira na dob ili interese, nalazi se na području omeđenom ulicama Pomerio, Ivana Rendića i Ive Marinkovića te se prostire na pet tisuća kvadratnih metara.

Park se prostire na površini od pet tisuća metara kvadratnih

Jedna od glavnih karakteristika parka je terasasto uređenje u okviru kojega svaki tip korisnika dobiva svoj kutak: za sjedenje, sunčanje, hodanje, promatranje i osluškivanje vode, pogled na gradski centar i dječju igru.

Sam park proteže se na tri razine – najdonja, uz Ulicu Pomerio, najmanje se promijenila u odnosu na prethodno stanje, budući da se ovdje nalazi autobusna stanica, a zadržana su i postojeća stabla, no prelaskom na drugu razinu, dobiva se posve nova vizura.

„Središnji dio parka je dobio najvažnije značenje – nismo ga htjeli optereti s previše stabala, htjeli smo da bude jedna vrsta trga, gdje se može osjetiti otvoreni prostor i uživati i suncu. Taj središnji dio ima kao posebnu atrakciju vodeni zdenac, gdje po obodu voda izvire i ponire u podzemlje, krećući se preko oblutaka koje smo pronašli u toku Rječine. To je naš prirodni kamen našeg kraja, a s druge strane, nalazi se uzdignuće našeg krškog pejzaža. U najdonjem dijelu sačuvali smo stabla koje su prvi graditelji ovog parka iz 1952. posadili. To su sad stabla stara 70 godina s razgranatim granama, a takva će, nadam se, biti i ova naša stabla kad prođe određeni broj godina,“ kazao je arhitekt Bralić.

Treća razina, koja se pruža uz Ulicu Ive Marinkovića i vodi prema OŠ Brajda, namijenjena je igri djece, za koju su postavljeni velika sprava-brod te jedno igralo za djecu manjeg uzrasta, tu se nalazi i javni sanitarni čvor, ali i površina na kojoj se može sjediti za stolom i uživati u hladu pergole.

Mjesto za sjedenje i odmaranje

Zelenilo u parku pomno je odabrano, odnosno zasađene su biljke koje će zašareniti novi gradski park. Kako je kazala inženjerka Parac, zasađene su biljke koja cvatu, poput baema, murve, gorke naranče ili jorgovana, mnoštvo šarenih gromova, trajnica i ukrasnih trava, aromatično grmove poput kadulje, smilja, majčice dušice ili mente, pa čak i šumske jagode, maline i kupine.

„Što se više dižemo i približavamo Ulici Ive Marinkovića i školi, park je sve šareniji, uz pergole je posađena penjačica glicinija, koja cvata u ljubičastim grozdovima, a penjačica lozica prekrit, koja će prekriti bjelilo zidova, u jesen pocrveni,“ kazala je Parac.

Zdenac popločan kamenjem iz Rječine

Pri projektiranju posebna se pozornost posvetila potrebama osoba sa smanjenom pokretljivosti, pa su, uz pokretne platforme, cijelim područjem parka postavljene staze s prilagođenim nagibom, kao i sigurnosne ograde.

Za dječju igru postavljena sprava-brod

Riječki zeleni tjedan organizira Grad Rijeka u sklopu manifestacije EU GREEN WEEK koju od 21. do 26. svibnja provodi Europska komisija s naglaskom na temu „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“. Manifestacija se organizira s ciljem osvještavanja važnosti zelene infrastrukture, pravilnog gospodarenja otpadom i recikliranja, te uključivanja zajednice u sve aspekte očuvanja okoliša i bio raznolikosti riječke flore i faune.

Foto: Grad Rijeka

Preko pergole će narasti glicinija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari