Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Na riječkom Korzu predstavljeno je prvih 9 od ukupno 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Danas predstavljenih 9 vozila su solo niskopodni autobusi marke MAN, koji će se zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama moći koristiti kako u gradu tako i u prigradu.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Naime, radi se o dizelskim autobusima snage motora 235 kw, dužine 12 metara sa 36 sjedala i 80 putničkih mjesta. Autobusi imaju sustav video nadzora s četiri kamere za nadzor putničkog prostora, jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora. Vozila su vrijedna 15.525.000,00 kuna bez PDV-a odnosno 19,4 milijuna s PDV-om.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Projekt nabavke 22 nova autobusa ukupno je vrijedan 48.504.687,50 kn, od čega bespovratna sredstva osigurana iz Kohezijskog fonda EU, u okviru Operativnog programa, Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., čine 38 milijuna kuna. Preostala sredstva potrebna za kupnju autobusa osiguraju se u državnom proračunu (oko 9,7 milijuna kuna), a ostatak od 713,750,00 kuna osigurat će Autotrolej. Sva vozila koja se nabavljaju zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U idućoj godini još 32 nova autobusa

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako će ostalih 13 autobusa biti isporučeno tijekom listopada. U idućoj godini će, u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, a putem ITU mehanizma Europske unije, biti nabavljena još 32 nova autobusa, što znači da će Autotrolej uskoro u svojoj “floti” imati 54 nova autobusa.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

„Nabavkom novih 54 autobusa koja će biti isporučena u narednih godinu dana ukupna će prosječna starost voznog parka biti bitno manja, odnosno iznosit će šest godina te u tom kontekstu s novim autobusima očekujemo i manje kvarova te manje problema ,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar Butković: uskoro novi natječaj za nabavku autobusa

Ministar mora, prometa i veza Oleg Butković kazao je kako je ministarstvo krajem 2017. godine krenulo u program nabavke autobusa za devet hrvatskih gradova, putem kojeg je osigurano 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Do sada je isporučeno 127 autobusa, od ukupno planiranih 187, vodeći se glavnim prioritetima – sigurnost, udobnost i ekološka zaštita.

„Posebnost ovog programa, kao i kod ulaganja u luke je u tome što 85% sredstava osiguravamo iz EU fondova, a onih 15% preuzima Ministarstvo, odnosno državni proračun, što je velika pomoć gradovima i tvrtkama koje se bave javnim gradskim prijevozom,“ kazao je ministar Butković, istaknuvši kako se uskoro očekuje raspisivanje još jednog natječaja na nabavku autobusa.

„Očekujemo da će Grad Rijeka, budući da je on u odnosu na druge gradove u prvom krugu natječaja dobio nešto manje sredstava, značajnije sudjelovati u ovom novom pozivu. Drago mi je da i na ovaj način pomažemo u pripremama Rijeke za projekt Europske prijestolnice kulture,“ zaključio je Butković.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš istaknuo je kako je dolazak prvih devet novih autobusa velik dan na Autotrolej.

„Nabavka ovih autobusa za nas znači stvaranje preduvjeta da pružimo bolju uslugu našim korisnicima,“ kazao je Kontuš te je, odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo kako se rješava broj vozača potrebnih za održavanje linija te da će se i dalje raditi na optimizaciji voznog reda kako bi se postigao što bolji omjer kvalitete usluge i njezine cijene.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Dobavljač novih devet autobusa je tvrtka Auto Hrvatska, u čije je ime glavni izvršni direktor Bogdan Tihava vozačima, građanima i posjetiteljima Rijeke i okolnih općina zaželio ugodnu i sretnu vožnju.

U listopadu se očekuje isporuka preostalih 13 vozila

Od trinaest vozila čija se isporuka očekuje u listopadu, četiri su gradski niskopodni zglobni autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste dizel gorivo. Riječ je o vozilima MAN Lion’s City G A23, vanjske dužine 17.980 mm, sa 40 putničkih sjedala i 144 putnička mjesta. Autobusi ima emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kw, a sustav video nadzora sastoji se od 5 kamera za nadzor putničkog prostora i jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Devet vozila su prigradski solo autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste dizel gorivo. Vozila su Iveco Crossway Line 12M, vanjske dužine 12.097 mm, sa 49 putničkih sjedala i 74 putnička mjesta. Autobusi ima emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kw, a sustav video nadzora sastoji se od 4 kamere za nadzor putničkog prostora i jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Uskoro nabavka još 32 autobusa

Nadalje, također sredstvima EU fondova odnosno kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka koju uz Rijeku čini još devet okolnih gradova i općina, nabavit će se još 32 nova autobusa, a riječ je o 7 zglobnih, gradskih, dizel vozila, 10 dizel minibuseva, te još 15 solo vozila, od čega će 10 solo vozila biti pogonjena na stlačeni prirodni plin (SPP), a 5 solo vozila bit će dizel.

Foto: Grad Rijeka

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 63.7 milijuna kuna (bez PDV-a), s tim da će 85 % sredstava biti osigurano bespovratno putem Kohezijskog fonda EU, a 15% sredstava osigurat će KD Autotrolej.

Treba reći i da je Autotrolej posljednjih godina nabavio čak 40 novih autobusa na stlačeni prirodni plin vrijednih gotovo 74 milijuna kuna. S navedenim vozilima emisija CO2 u atmosferu smanjena je za oko 1.400 tona na godišnjoj razini, a time su ostvareni ciljevi iz Povelje gradonačelnika, vezane uz smanjenje emisije stakleničkih plinova.

BOGDAN TIHAVA, VOJKO OBERSNEL,OLEG BUTKOVIĆ I ALBERTO KONTUŠ

Više u VIDEOPRILOGU: