Bakarski školarci dizajnirali originalne etikete za popularni Bakarski baškot

Foto: KUU Sklad

U subotu, 25. svibnja 2019. godine u prostorijama KUU SKLAD Bakar otvorena je Skupna izložba dječjih radova nastalih na radionicama grafičkog dizajna u sklopu programa ‘Ba-haus, bakarska škola vizualnog dizajna’.

Prava poslastica za stanovnike Bakra bilo je otvaranje izložbe dječjih radova nastalih u okviru radionice grafičkog dizajna. Cilj radionica je bio da djeca prođu cijeli postupak nastanka grafičkog dizajna, od početne ideje i skice do gotovog dizajna i apliciranja na konkretan proizvod.

Točno prije 100 godina, dok u Njemačkoj nastaje Bauhaus, u Parizu te godine, naš Bakarski baškot dobiva nagradu za kvalitetu proizvoda.

Foto: KUU Sklad

I stoga 100 godina kasnije, na prvim radionicama Bakarske škole vizualnog dizajna, odlučili smo se za dizajniranje etikete za prehrambeni proizvod, u ovom slučaju Bakarski baškot. Dvadeset i jedna naljepnica napravljena prema svim zakonima struke zadivila je publiku ne samo jedinstvenim grafičkim rješenjima, već i visokom profesionalnošću potpuno neočekivanoj od djece, učenika 2. do 5. razreda osnovne škole.

Zaista možemo reći da smo zadovoljni i ponosni na njihove radove u kojima je ostala prepoznatljiva zaigranost i spontanost u samom crtežu koja je karakteristika za njihovu dob, a s druge strane imamo dobro promišljene ideje koje cjelokupnom paketu daju vrhunski dizajn.

Tako je Bakar obilježio 100 godišnjicu otvorenja svjetski poznate Hochschule für Bau und Gestaltung (Visoka škola graditeljstva i umjetničkog dizajna), poznatoj kao ‘Bauhaus’. Tri tjedna od 10. do 25. svibnja 2019. godine Bakar je živio u skladu s dizajnom a izložbe, dječje radionice i stručna predavanja za odrasle postale su dio njegovog svakodnevnog života.

Inicijator škole – Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra postavila je sebi vrlo ambiciozan zadatak: skrenuti pozornost javnosti na problem prostorne zagađenosti lošim i prečesto nakaradnim rješenjima grafičko dizajnerskih produkata te kako isti negativno djeluju na percepciju i odgoj zajednice. Zato je bio osmišljen poseban edukativni program pod nazivom ‘Ba-haus’ – bakarska škola vizualnog dizajna.

Cilj edukativnog programa ‘BA-HAUS’. Bakarska škola vizualnog dizajna, bilo je intenzivno uključivanje javnosti i sudjelovanje u osmišljavanju grafičkog identiteta svoga mjesta. Upoznati lokalno stanovništvo s grafičkim dizajnom i upotrebom dizajna u svakodnevnom životu na primjerima poput knjiga, oglasa, plakata, novina, ambalaže, uličnih natpisa i jumbo plakata, te razvoj i educiranje publike.

Još jedan cilj ovog programa je povezati lokalne obrtnike i lokalnu zajednicu, lokalnu samoupravu i dizajnere da aktivno sudjeluju u stvaranju bolje životne svakodnevice te tako stvoriti prepoznatljiv brend grada. Program je uključivao i praktičnu i teoretsku nastavu, dva stručna predavanja, dvije radionice i dvije izložbe, prikaz brojnih uzoraka kvalitetnog grafičkog dizajna te raspravu o problemima i ulozi dizajna u urbanoj sredini.

‘Ba-haus’ je pobudio interes širokog spektra publike različite životne dobi i profesionalnih zanimanja područja Grada Bakra, Rijeke, Delnica, Kostrene i Kraljevice.

Trotjedni program Ba-hausa odvijao se uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari