BOGATO RIJEČKO LJETO: Već od petka riječki trgovi i ulice postat će pozornice i mjesta dobre zabave!

Foto: IM photography

Riječko Ljeto u prijestolnici skup je ljetnih događanja u čije se osmišljavanje intenzivnije uključuje i Rijeka 2020 –Europska prijestolnica kulture

Nakon Ljeta na Gradini, Riječkih ljetnih noći i niza drugih manifestacija kroz koje su posljednjih godina u ljetnim mjesecima riječki trgovi i ulice postajali pozornice i mjesta dobre zabave, u osmišljavanje ljetnih događanja intenzivnije se uključuje i Rijeka 2020 –Europska prijestolnica kulture.

Od polovice lipnja do polovice rujna u Rijeci će se, naime, održati Ljeto u prijestolnici, skup događanja koji objedinjuje već poznate riječke ljetne manifestacije ali i donosi brojne nove festivale, koncerte, filmske projekcije, predstave, izložbe, performanse i edukacije.

Najavili su to danas na konferenciji za medije gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica TD RIJEKA 2020 Emina Višnić, koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Jelena Milić i voditeljica programskog pravca Kuhinja Lela Vujanić.

„Posljednjih nekoliko godina povećava se broj ljetnih događanja namijenjenih Riječanima i turistima pa tako već neko vrijeme postoji i inicijativa da se objedine pod jednim nazivnikom. Taj smo nazivnik pronašli u projektu Europske prijestolnice kulture kojim se intenzivno pripremamo za 2020. godinu ali koji uključuje i niz predprograma do 2020. godine. U tom kontekstu osmišljeno je Ljeto u prijestolnici u koje smo uključili i neke već postojeće programe i partnere kao što su Riječke ljetne noći u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca (28.6. –18.7.), Ljeto na Gradini (7.7. –2.9.), Ljetno Art-kino (15.6. –27.7.) i Ljetna škola Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (18.6. –22.6.) ali i neke nove programe“, kazao je Vojko Obersnel.

U kreiranju i organizaciji programa sudjeluje 40-ak programskih i projektnih partnera pa je Emina Višnić sa zadovoljstvom pozvala na „cjeloljetno druženje uz kulturu“ koje će se, zahvaljujući njima i prije svega Gradu Rijeci kao nositelju titule Europske prijestolnice kulture, održavati na brojnim riječkim lokacijama.

„Ovog nam je ljeta u fokusu područje Delte, dakle ova zgrada na adresi Delta 5, Exportdrvo i razne druge lokacije obuhvaćene programskim pravcem Slatko i slano, na kojem se slatka voda Rječine miješa s morem. Pritom nam je važan partner i Lučka uprava Rijeka koja nam je na korištenje ustupila lokacije koje nisu uobičajene za ove svrhe, a što dodatno pridonosi atraktivnosti programa“, kazala je Višnić.

Prvo događanje Ljeta u prijestolnici očekuje nas već u petak, 15. 6., kad će se održati prvi koncert u sklopu novog glazbenog Ciklusa Furioza, koncert Punčki, na adresi Delta 5.

Prije koncerta, koji počinje u 21:30, na istoj će se lokaciji održati i druženje sa stanarima ove riječke zgrade uz gastronomski program, a sve pod nazivom Delta otvoreno.

U lipnju nas povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, 23. u mjesecu na Titovom trgu očekuje i glazbeni program Zbor crvene Rijeke a 26.6. na Bazenima Kantrida kazališni performans Welcome koji šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi.

Od 27. 6. do 8.7. na raznim riječkim lokacijama održat će se drugo izdanje Festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu koji RIJEKA 2020 organizira s Art-kinom, Gradskom knjižnicom Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, MMSU-om i Vijećem mladih Benčić, a koje će atraktivno otvorenje uz „invaziju insekata“ imati 27. 6. u 20 sati na potezu od Trga 128. brigade Hrvatske vojske do Exportdrva.

Od 29.6. do 15.7. na riječkim će se javnim prostorima održati serija umjetničkih intervencija Spajalica a 20. 7. počinje 2. Bijenale industrijske umjetnosti koje će u Labinu, Raši, Puli, Vodnjanu i riječkom MMSU-u predstaviti više od 20 domaćih i međunarodnih suvremenih umjetnika i umjetnica.

Rijeka će od 21.7. biti i domaćin EASA-e, najznačajnijeg međunarodnog okupljanja mladih arhitekata, dok 27. i 28. 7. Ex Port Delta i Torpedo ugošćuju novi glazbeni festival Sailor Sweet&Salt Festival, u organizaciji Kluba ljubitelja buke.

U najtoplijem ljetnom mjesecu, kolovozu, očekuju nas dva iznimna glazbena događanja: koncert Chelsea Wolfe & Brutusa 1.8. na Trsatskoj gradini i koncert poznatog americana benda Calexico 13.8. u Exportdrvu, uz predgrupu My Buddy Moose.

Ljeto u prijestolnici završit će drugim izdanjem festivala glazbe i gastronomije Porto Etno, 7. i 8. 9, u Exportdrvu, nastupom brojnih svjetskih etno-jazz glazbenika i uz gastro-program brojnih nacionalnih manjina i društava prijateljstva s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Ljeto u prijestolnici strateški su podržali Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Rijeke, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Sveučilište u Rijeci.

Više informacija o Ljetu u prijestolnici potražite na ljetouprijestolnici.rijeka2020.eu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari