BRAVO

BRAVO! Vrijedne ruke 23 volontera očistile jamu kod Male Učke

U sklopu inicijative Čisto podzemlje, u periodu od 3. – 4. srpnja 2021., provedena je akcija čišćenja jame kod Male Učke. Akciju je organizirao speleološki odsjek PDS Velebit iz Zagreba, uz potporu speleologa iz SU Estavela iz Kastva te logističku potporu Parka prirode Učka. U akciji je sudjelovalo 23 volontera.

Izvučeno je minimalno 20 kubika raznog otpada – glomaznog i komunalnog. Većina otpada bila je starijeg datuma, a među otpadom našle su se gume, hladnjaci i ostala bijela tehnika, građevinski otpad, razne cijevi, kuhinjski pribor…

Čisto podzemlje je volonterska speleološka inicijativa, pokrenuta od strane Zagrebačkog speleološkog saveza, koja se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje. Od 2015. organizirano je i financirano preko 40 čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno 260 kubika otpada. Glavni uzroci zagađivanja podzemlja su nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način, ali i nerazvijen i neučinkovit sustav gospodarenja otpadom.

Iz tog razloga, uz čišćenje speleoloških objekata, u sklopu inicijative održavaju se i predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša.

Otpad u podzemlju direktno ugrožava našu jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode. Hrvatsko je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi. Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka voda ispire se preko otpada i prolazi do naših vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka.

Zato je temeljna poruka Čistog podzemlja da se zaustavi zagađenje naših špilja i jama jer su one prirodna veza između površinskih i podzemnih voda. Što bacimo u naše ponore, prije ili kasnije ćemo popiti u čaši vode na vlastitom stolu!

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari