ELEKTRIČNI ROMOBILI

BRZO I ATRAKTIVNO! U Rijeku stiže 200 e-romobila na čak 10 lokacija širom grada

Foto: Mateo Levak/Riportal

Bolt, vodeća europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev predstavila je polugodišnji pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila u Rijeciu partnerstvu s Gradom Rijeka, a koji kreće od 15. siječnja.

Riječani će već od sutra, 15. siječnja preko Boltove mobilne aplikacije moći otključati električni romobil na jednoj od 10 lokacija u centru grada te isprobati prednosti ovog načina kretanja gradom.

Predstavljanju najnovije usluge prisustvovali su Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj te Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska.

Boltova usluga iznajmljivanja električnih romobila trenutno je dostupna u preko 40 gradova u 15 zemalja. Korisnici su ovu uslugu dobro prihvatili kao alternativu automobilima, kada je riječ o kraćim gradskim vožnjama. Korištenje romobila ujedno smanjuje zagađenje okoliša što je dio Boltovog Zelenog plana na globalnoj razini.

Šestomjesečni Pilot projekt u Rijeci

Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, rekao je kako je njihov cilj u gradovima kao što je Rijeka građanima i turistima omogućiti brže i jednostavnije kretanje gradom. Analiza je pokazala kako u Rijeci imaju dosta vožnji do 3 kilometra što Rijeku čini idealnim gradom za putovanja romobilom. Bolt će također veliku pažnju posvetiti sigurnosti korisnika, ali i romobila tijekom vožnje te će kontinuirano raditi na uspostavljanju najboljih sigurnosnih praksi za korištenje romobila u Rijeci.

U partnerstvu s Gradom Rijeka i Hrvatskom udrugom vozača električnih romobila (HUVER) u planu su edukativna događanja o sigurnom korištenju romobila kako bi do početka ljetne sezone uspostavili najbolje prakse za korištenje romobila.

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke podsjetio je kako je Grad Rijeka u ožujku 2020. godine implementirao sustav e -bicikla Ricikleta kao jedan od konkretnih doprinosa razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti. Preko 400o vožnji riječkim Ricikletama pokazalo je da tržište postoji, unatoč svim ograničenjima i geografskim preprekama koje u Rijeci postoje. Uvođenje sustava e-bicikala, popularnih riječkih Ricikleta pokazalo se punim pogotkom, pa se uvođenje električnih romobila činilo logičkim slijedećim potezom. Grad Rijeka je pilot projektu tvrtke Bolt dao organizacijsku podršku, a bitno je napomenuti da je uostalom jedan od prioriteta Grada Rijeke uvođenje novih tehnologija u svim područjima života, pa tako i u eko-mobilnosti. Urbana mobilnost definirana je u strateškim dokumentima Grada Rijeke.

Filipović je izrazio nadu da će Riječanke i Riječani prihvatiti e-romobile te da će ovaj eco- friendly način kretanja, biti nastavljen i nakon isteka pilot projekta u trajanju 6 mjeseci. Odmah nakon predstavljanja usluge i sam je isprobao vožnju romobilom po Korzu.

Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska, komentirao je pokretanje pilot projekta i planove na globalnoj razini: „Bolt na globalnoj razini ima velike planove što se tiče mikromobilnosti u narednom periodu što uključuje i plan uvođenja usluga najma električnih romobila u preko 100 gradova diljem Europe. Vjerujemo da će pilot projekt pokazati sve prednosti ovog načina prijevoza te da će i ostali gradovi to prepoznati i u suradnji s nama uvesti ovu modernu i ekološki osviještenu uslugu. Hvala Gradu Rijeka što je prepoznao vrijednost ovog projekta te dao svoju punu potporu.“

 

U Rijeci će se koristiti model romobila koji je dizajniran i proizveden unutar Bolta baš za potrebe učestalog najma. Brzina romobila je do 20 km/h, a na određenim posebnim područjima, kao što su Korzo i dio Rive, brzina je ograničena do 10 km/h. Za početak će se rasporediti 200 romobila koji će biti smješteni u središtu Rijeke na 10 lokacija, prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Sušački most, Autobusna stanica Fiumara, Jadranski trg, Žabica, Željeznički kolodvor, HNK Rijeka, Robna kuća Rijeka, Dvorana Mladosti, Studentsko naselje IGK te Sveučilišni kampus. Tvrtka je spremna povećati broj vozila prema potrebama korisnika.

Svaki romobil dolazi s ugrađenim GPS uređajem koji će pružati uvid u lokacije njihovog preuzimanja i ostavljanja. Svako jutro, Bolt će rasporediti romobile na njihova predodređena mjesta, a romobili će tad ujedno biti dezinficirani radi dodatne sigurnosti. Bolt vodi računa o propisnom parkiranju romobila, te jednako kao i građani Rijeke, želi da grad izgleda i funkcionira dobro. Stoga ukoliko korisnik želi ostaviti romobil na području koje je u Bolt aplikaciji označeno crvenom bojom, kao što je Korzo, korisnik će biti upozoren putem aplikacije da ne parkira vozilo na toj lokaciji.

Korištenje romobila – otključavanje skeniranjem QR koda

Za korištenje romobila potrebno je na smart telefonu instalirati Bolt aplikaciju koja se može preuzeti z iz trgovina Google Play ili App Store. Oni koji već imaju tu aplikaciju vidjet će ikonu za romobil u svojoj aplikaciji nakon ažuriranja. Odabirom ikone korisnik će biti preusmjeren na sučelje za najam romobila. Romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila. Prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku pokazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila.

Cijena korištenja

Tijekom promotivnog razdoblja otključavanje romobila biti će besplatno, a cijena korištenja iznosi 75 lipa po minuti vožnje, što je najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna Boltova usluga. Za primjer možemo uzeti vožnju od 10 minuta, što je dovoljno da se pređe nekoliko kilometara u gradu, koja će na kraju korisnika koštati 7,5 kuna. U budućnosti postoji mogućnost i uvođenja modela pretplate ako se pokaže da postoji povećana potražnja za uslugom najma romobila.
Bolt je prvi pružatelj usluge prijevoza koji je omogućio najam vožnje automobilom i iznajmljivanja električnih romobila na istoj aplikaciji. Korištenje samo jedne aplikacije za više vrsta prijevoza olakšava korisnicima upravljanje vlastitim potrebama za različitim vrstama prijevoza.

Tvrtka Bolt

Bolt je vodeća europska platforma koja je usmjerena na jednostavniji, brži i pouzdaniji urbani prijevoz. Bolt ima više od 50 milijuna korisnika u više od 40 zemalja diljem Europe i Afrike. U svojoj ponudi ima niz usluga, od vožnji na zahtjev do kratkoročnog najma e-romobila i električnih bicikala te dostave hrane i paketa. Sve vožnje preko Bolt platforme u Europi su 100% ugljično neutralne što je dio Boltovog Zelenog plana, dugoročne strategije smanjenja ugljičnog otiska tvrtke.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari