ODUŠEVLJENJE VIĐENIM

“ČESTITAM RIJECI – EPK!” Premijer Plenković na svečanom otvorenju novouređene Palača šećerane, novog doma Muzeja grada Rijeke

Foto: Mateo Levak/Riportal-Goran Kovačić/Pixsell

Tijekom tjedan dana trajat će besplatne vođene ture stalnim postavom uz poštivanje mjera zaštite od korone, za što je ogroman broj Riječana već iskazao interes pa su mnogi građani od jučer u redovima na Korzu čekali na svoje ulaznice

Nakon dvije i pol godine, koliko su trajali radovi na obnovi i uređenju same zgrade te na kreiranju izuzetno atraktivnog stalnog izložbenog postava o riječkoj povijesti, ovaj je novi prostor Muzeja grada Rijeke spreman za prihvat posjetitelja, ali uz poštovanje svih mjera zaštite od korona virusa.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Jasno je i zašto se za obilazak Palače čeka u redovima: riječ je o sada definitivno najljepšoj riječkoj zgradi koja je nakon godina i godina uloženog truda restauratora i građevinara – ali i gradske uprave koja je zahvaljući i EU-fondovima zaokružila projekt obnove – zablistala punim sjajem i ostavlja posjetitelje, doslovno, bez riječi!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U to su se danas uvjerili novinari, fotografi i snimatelji koji su sudjelovali u vođenom obilasku Palače šećerane te prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja kojoj je nazočio i vidno oduševljeni Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Planeković.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU:

Foto: Mateo Levak/Riportal

Premijer Andrej Plenković rekao je, među ostalim, kako je ovo kapitalni projekt od višestrukog značaja.

“Važan je za razvoj grada Rijeke i pridonosi podizanju svijesti o očuvanju kulturne baštine. Također, ovaj projekt pokazuje potencijal stavljanja povijesnih objekata u funkciju kulture, čime se na suvremen način vrednuje baština i predstavlja povijest grada i njegovih stanovnika. Obnova kompleksa obilježila je i ovogodišnji projekt Rijeka 2020 – EPK, koji daje doprinos stvaranju uvjeta za razvoj, očuvanje i stvaranje održive kulturne infrastrukture, te pridonosi povezivanju s lokalnom zajednicom – kazao je premijer uz kojeg je Rijeku došla i ministrica kulture Nina Korižinek Obuljen.

Ona je napomenula kako je Rijeka dobila reprezentativan prostor, vrlo suvremeni muzejski postav i referentnu točku koja će svima koji posjete ovaj muzej dati jako dobar uvid u povijest Rijeke, pa kroz to i jedan dio hrvatske povijesti, i sve one slojeve koje ovaj grad čuva i baštini.

VELIKU FOTOGALERIJU postava Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane možete pogledati OVDJE!

Foto: Mateo Levak/Riportal
Foto: Mateo Levak/Riportal
Foto: Mateo Levak/Riportal

Upravo zbog epidemiološke situacije, otvorenje Palače šećerane trajat će više dana i u tom razdoblju otvorenja, svakoga dana od 11.00 do 18.00 sati razgledi će biti unaprijed organizirani i besplatni za sve zainteresirane.

Besplatne ulaznice za posjet Palači i vođene obilaske stalnog izložbenog postava Muzeja grada Rijeke, građani mogu podići u Ri Infu (Informativni centar Grada Rijeke, Korzo 18 b), od četvrtka, 12. studenog u 12.00 sati pa nadalje – radnim danom u vremenu od 8.00 do 16.00 sati (u kasnijim popodnevnim satima te subotom i nedjeljom Ri Info ne radi).

Zbog epidemiološke situacije i poštovanja epidemioloških mjera, obilasci će tijekom osmodnevnog otvorenja biti organizirani na način da u muzej istovremeno ulaze dvije grupe po 25 osoba od kojih će jedna najprije razgledati prostor prvog kata, a druga prostor drugog kata te će se potom zamijeniti. Vođeni obilasci traju 60 minuta, nakon čega će se prostor dezinficirati u pauzi od 30 minuta kako bi bio siguran za prihvat sljedeće dvije grupe posjetitelja.

Na besplatnim ulaznicama, koje se podižu u Ri Infu, bit će naveden dan i sat u kojem određeni posjetitelj može doći u obilazak Palače i njena stalnog postava, a sve kako bi se osiguralo da u prostoru istovremeno boravi onoliko ljudi koliko to epidemiološke mjere dopuštaju.

Treba napomenuti i da je nošenje zaštitnih maski obavezno tijekom boravka u prostoru Palače, a dezinficijensi za ruke postavljeni su na više mjesta u prostoru pa se posjetitelji pozivaju da ih koriste.

Otvorenje Palače organizira se na navedeni način kako bi se tijekom posjeta građani maksimalno zaštitili od mogućnosti prijenosa i zaraze korona virusom.

Podsjetimo, obnova Palače šećerane, prostora u kojem je svoj novi dom pronašao Muzej grada Rijeke u sklopu novoformiranog riječkog kvarta kulture u Benčiću, jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Radovi na uređenju Palače šećerane započeli su u proljeće 2018. godine i to na ukupno  4.272 m2 njena prostora.

U to je veličanstveno zdanje sada smješten Muzej grada Rijeke koji u svom stalnom izložbenom postavu obrađuje mnoge riječke teme poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana… Predmeti iz muzejske zbirke i artefakti postavljeni su u više od 30 prostorija na dva kata Palače.

Palača šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine.  Grad Rijeka ju je stekao u vlasništvo krajem 90-tih godina kao rezultat stečaja tvornice motora Rikard Benčić.  Brojni stručnjaci ovu zgradu ubrajaju među najljepše barokne palače u Republici Hrvatskoj, a interijer zgrade je do sada mnogim građanima bio relativno nepoznat jer je zgrada imala funkciju upravnog prostora bivše tvornice. Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja unutar same zgrade i rezultati do kojih su došli naložili su promišljen odnos prema njezinoj budućoj namjeni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari