ČITATELJI JAVLJAJU: Na Krku velik broj neobično velikih guštera!?

Foto: Čitatelj

Nekoliko čitatelja javilo nam se s tvrdnjama kako su na području otok Krka vidjeli velik broj neobično velikih i izrazito zelenih guštera

Pomalo uznemireni pojavom guštera koji “veličinom gotovo pariraju omanjim iguanama”, čitatelji su nas zamolili na istražimo pojavu.

Stoga smo fotografije i upit proslijedili riječkom Prirodoslovnom muzeju gdje su nas pak uputili hrvatskim “specijalistima za guštere”, herpetolozima odnosno stručnjacima za gmazove iz Zoološkog odjela zagrebačkog Hrvatskog prirodoslovnog odjela.

Muzejska savjetnica dr. sc. Irena Grbac, dipl. ing. biologije, ljubazno nam je odgovorila kako vjeruje da se u ovom razdoblju gušteri na sjeverno-jadranskim otocima češće opažaju, ali za to postoji – dobar razlog. I nema nikakv opasnosti od njih, štoviše “veliki zelembać”, a o njemu je riječ, strogo je zaštićena životinjska vrsta Zakonom o zaštiti prirode.

Foto: Čitatelj

Evo što nam je dr. sc. Irena Grbac odgovorila na naša pitanja.

O kakvom je točno gušteru riječ?

– Ovdje nije riječ o nekoj egzotičnoj vrsti, kako su vaši čitatelji možda pomislili, riječ je o našem domaćem “velikom zelembaću”. Veliki zelembać, Lacerta trilineta najveći je europski gušter, i jedna je od tri vrste zelenih guštera. Sjeverno hrvatsko primorje čini njegovu sjevernu granicu rasprostranjenja te veliki zelembać živi duž istočne obale Jadrana, u Grčkoj i Turskoj. Osim na Krku, nastanjuje i susjedne otoke Lošinj, Rab , Pag te obalni pojas.

Zašto ih je u ovo doba godine toliko oko nas?

– U svibnju im traje sezona parenja, gušteri su aktivniji te ih građani lakše primjećuju. No ne dolaze u baš tako velikom broju niti su prisutni na većem broju otoka kao neke druge uobičajene manje vrste na našim otocima – “krška gušterica” (Podarcis melisellensis) i “primorska gušterica” (Podarcis siculus), pojasnila nam je dr. sc. Irena Grbac.

Stoga, ako u blizini ugledate ove “orijaše”, nema nikakvoga razloga za paniku i strah.

Oni trenutno samo žele uživati u ljubavi i suncu. Baš poput nas!

I ne zaboravite, riječ je o zaštićenoj životinjskoj vrsti Zakonom o zaštiti prirode!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari