DOBRO ULAGANJE! Otvoren preuređeni Kabinet za zdravstvenu njegu Fakulteta zdravstvenih studija

Uređenje i opremanje Kabineta, vrijedno preko 100 tisuća kuna financirala je PGŽ, a Fakultet zdravstvenih studija će educirati kadar županijskih ustanova socijalne skrbi

Otvorenjem preuređenog Kabineta za zdravstvenu njegu Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, nastavljena je suradnja Primorsko-goranske županija i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Uređenje i opremanje Kabineta, vrijedno preko 100 tisuća kuna financirala je Primorsko-goranska županija, a zauzvrat će Fakultet zdravstvenih studija educirati kadar županijskih ustanova socijalne skrbi.

KABINET3

Komadina: „,Ima puno potreba za stručnim kadrom“

Obrazovanje utemeljeno na visokim profesionalnim vrijednostima i etici socijalnog rada preduvjet je dobro osposobljenog osoblja koji će onda ponuditi i kvalitetnu socijalnu uslugu. Na tom tragu će i partnerstvo sa Fakultetom zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci kroz sustav zdravstvene njege osmišljavati i specifične studijske programe koji će udovoljiti potrebama prakse, rečeno je prilikom otvorenja a prenose mrežne stranice PGŽ.

KABINET4

Proces transformacije sustava socijalne skrbi u središte interesa stavlja potrebe korisnika te sustav pružanja usluga socijalne skrbi nastoji prilagoditi njegovim specifičnim individualiziranim potrebama.

KABINET6

 

Procesima u okviru transformacije sustava socijalne skrbi uspostavlja se novi sustav socijalne skrbi kojim se poštuju prava, dostojanstvo, potrebe i želje svih pojedinaca i njihovih obitelji.

Važnost ulaganja Primorsko-goranske županije u ovaj projekt objasnio je župan Zlatko Komadina.

‘Županija je osnivač puno zdravstvenih i socijalnih ustanova, a u obrazovanju se bavi osnovnim i srednjim. Međutim, ima puno potreba za kadrom u onome što nam je djelatnost, to je njega za starije i nemoćne osobe u domovima, vaninstitucionalna skrb i gerontodomaćice… Populacija stari i tu ima puno zdravstvenih poteškoća u kojima pomažu medicinske sestre s posebnim obrazovanjem. Ovdje educiramo ljude za potrebe zdravstvenih ustanova županije, a naravno i za druge naše zdravstvene ustanove”, rekao je Komadina.

kabinet-zdravstvo

 

Marač „Projekt bitan za mlade ljude“

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač rekla je kako je ovaj projekt bitan za mlade ljude koji studiraju na Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

“Mišljenja smo da jedino pravo ulaganje je ulaganje u znanje i ulaganje u ljude, to je ono što se uvijek dugoročno najviše isplati, pa smo tako krenuli najprije uređenjem ovog prostora gdje će se u stvari održavat edukacija različitih profila stručnjaka koji će se baviti zdravstvenom njegom. Nama je ovdje interesantno za domove kojima smo mi osnivači, dakle za domove za starije osobe i za osobe s invaliditetom, da ćemo dobiti kvalitetan kadar kroz medicinske sestre, fizioterapeute, njegovatelje, asistente za specijalizirane aktivnosti koje nama trebaju, nutricioniste i druge profile, koji će nama u biti ojačati stručni kadar čime će i kvaliteta pružanja usluge našim građanima starije dobi i osobama s invaliditetom biti puno bolja. Ja vjerujem da je to početak jednog lijepog prijateljstva i da ćemo mi na ovom temelju graditi daljnju suradnju, javljati se na projekte iz europskog socijalnog fonda što nam je naum bio”, rekla je pročelnica Marač.

KABINET5

Šustić: „Lijep početak jedne dobro suradnje“

Dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci Alan Šustić rekao je kako ovo lijep početak jedne dobro suradnje fakulteta i Primorsko-goranske županije.

“Strategija našeg fakulteta je povezivanje s gospodarstvom a ovo je jedan velik iskorak u tom segmentu. Zahvaljujem se Primorsko-goranskoj županiji i ovo je jedna lijepi početak suradnje. Danas imamo 750 studenata a naš glavni smjer je razvijanje u području diplomskih studija područje cjeloživotnog učenja a posebno u deficitarno segmentu kadrova u području gerontologije i palijativne medicine gdje se želimo posebno isprorfilirati. Siguran sam da će od toga biti velika korist i Sveučilištu i Primorsko-goranskoj županiji a naše ambicije su da to bude prepoznato i u ovom dijelu Europe”, rekao je Šustić a prenose mrežne stranice PGŽ.

Otvorenju preuređenog Kabineta uz navedene govornike prisustvovali su i brojni profesori, pročelnici resornih odjela Primorsko-goranske županije, ravnatelji zdravstvenih ustanova Primorsko-goranske županije kao i savjetnik u realizaciji ovog projekta bivši ravnatelj Thalassotherapie Opatija Emil Bratović.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari