DAN IZUMITELJA

Dom mladih Rijeka obilježava Dan izumitelja uz zanimljive projekte koje nudi djeci i mladima

Predstavljanjem programa razvoja istraživačkih kompetencije djece i mladih te radionicama za osnovnoškolce Dom mladih Rijeka obilježava Dan izumitelja.

Svjetski dan izumitelja obilježava se u Europi 9. studenog kako bi se prisjetili nekih od najvećih svjetskih izumitelja koji su svojim inovativnim radom poboljšali naš svakodnevni život te potaknuli mlade vizionare da i dalje nastave mijenjati svijet svojim izumima.

„Djelovanjem putem različitih programa i projekata Dom mladih veći dugi niz godina doprinosi poticanju izvrsnosti, inovativnosti i kreativnosti razvojem interaktivnih multimedijskih obrazovnih sadržaja s ciljem uključivanja mladih u kreativne i inovacijske aktivnosti“, kazao je na konferenciji za novinare Goran Gračanin, ravnatelj Doma mladih Rijeka, gradske ustanove koja se bavi organizacijom slobodnog vremena mladih.

Domu mladih status “European Talent Point” – Europskog centra za darovitost

Dom mladih Rijeka nositelj je nekoliko programa i projekata čiji je glavni cilj pružanje poticanja i podrške koje pruža zajednici i polaznicima kako bi krenuli u vlastita istraživanja i izume. To su obogaćeni edukativni program za potencijalno darovitu djecu osnovnih škola Grada Rijeka „Igram se, Istražujem, Spoznajem”, kreativni program za mlade poduzetnike i inovatore RInovatoRI te projekt „GAME HUB- razvoj kulture igranja društvenih igara”. Projekte su predstavile Iva Ribarić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke te Silvija Šikić iz Doma mladih Rijeka.

Kvalitetno djelovanje na podršci darovitoj djeci i mladima prepoznala je i Europska mreža podrške centara darovitosti (The European Talent Support Network), dodijelivši u listopadu Domu mladih Rijeka status European Talent Point – Europskog centra za darovitost. Mreža broji preko 25 centara darovitosti u Europi i više od 400 centara u svijetu, nudeći bogat izvor primjera dobre prakse i mogućnosti suradnje u primjeni najnovijih spoznaja iz područja darovitosti. Status Europskog centra za darovitost omogućava Domu mladih povezivanje i suradnju s drugim europskim centrima, unaprjeđujući rad i podršku koju Dom mladih pruža darovitoj djeci, pritom ostvarujući jedan od strateških ciljeva ustanove.

U povodu Dana izumitelja Dom mladih danas organizira tri besplatne radionice za osnovnoškolce. Radi se o modelarskoj radionicu te radionici 3D printanja, a osnovnoškolci će imati priliku zaigrati i edukativno-stratešku igru RiRoute.

Programi za osnovnoškolce namijenjeni poticanju darovitosti i poduzetništva.

Projekt „Igram se, istražujem, spoznajem” ima za cilj uspostaviti temelj sustavne brige o darovitim učenicima grada Rijeke. Grad Rijeka je kao nositelja projekta imenovao Dom mladih, dok se cjelokupni projekt odvija u suradnji s Centrom za poticanje darovitosti Rijeka, Učiteljskim, kao i Filozofskim fakultetom u Rijeci te s 13 osnovnih škola grada Rijeke. Pilot projekt provodi se u nekoliko faza.

Nakon prve faze okupljanja članova radne skupine te osmišljavanja kostura programa koji se teorijski naslanja na pristup psihologa Josepha Renzullija i njegovog modela (Schoolwide Enrichment Model – SEM), utvrđen je i proveden identifikacijski postupak. Postupak identifikacije proveden je od strane psihologa u svim 5. razredima 13 osnovnih škola u projektu. Učenici koji su ostvarili 25% najboljih rezultata upućeni su u radionice koje svojim programom potiču razvijanje njihovog potencijala. Organizirane su radionice umjetničkog, prirodoslovnog, tehničkog i društveno-humanističkog područja koje se odvijaju svake druge subote od prosinca 2019. godine, s pauzom uzrokovanom pandemijom korona virusa.

Program RlnovatoRI namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola koji žele steći osnovna znanja o poduzetništvu. Cilj programa je razvoj poduzetničkih kompetencija i podizanja poduzetničke kulture mladih kroz edukacije iz tematskih područja vezanih uz poduzetništvo, neposredni uvid u poduzetničku praksu te osmišljavanje i razradu vlastitih poslovnih ideja. Provodi se u tri programske cjeline: redovni cjelogodišnji program, Vikend škola poduzetništva i Summer Rlnnovation Lab, s preko 550 polaznika u tri programska pravca dosad.

RlnovatoRI stječu osnovna znanja o svijetu poduzetništva i marketingu, uče poslovno komunicirati i prezentirati, upoznaju rad uspješnih lokalnih poduzeća kroz organizirane posjete gdje dobivaju zadatak/problem od strane poduzeća i predlažu rješenja te ga sami predstavljaju predstavnicima poduzeća. Osim toga, RlnovatoRI idu na tematske izlete u bliže ili dalje destinacije, slušaju stručna pozvana predavanja i goste, posjećuju zanimljiva predavanja i tribine vezane za poduzetništvo, razvoj i inovacije te osmišljavaju vlastitu poslovnu ideju i razvijaju svoj ‘startup’ projekt.

U prosincu 2019. program RlnovatoRI proglašen je nacionalnim dobitnikom Europske nagrade za promicanje poduzetništva u kategoriji Promicanje poduzetničkog duha. Program je pokrenut i sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela gradske uprave za poduzetništvo.

Igranje društvenih igara razvija apstraktno razmišljanje

Projekt “Razvoj kulture igranja društvenih igara – GAME HUB” stvoren je kako bi odgovorio na potrebu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje mladih putem poticanja kreativnih industrija, promicanja poduzetničke kulture kao i sveukupne kvalitete svakodnevnog života kroz kulturu i razvoj. Cilj projekta je razviti kulturu igranja društvenih igara u svrhu poticanj kreativno-apstraktnog mišljenja i sociokognitivnih vještina djece i mladih. Projekt je podržan i sufinanciran od strane Poslovnog kluba PartneRi.

Projekt ima dvostruku ulogu. S jedne strane razvija novu društvenu igru koja kao društvena inovacija odgovara na potrebe spajanja stvaralaštva i umjetnosti s novim tehnologijama. Edukativno-strateška igra RiRoute nastala je u sklopu programa Vikend škole poduzetništva 2019. unutar programa RlnovatoRI, osmišljena od osnovnoškolaca za osnovnoškolce, a unutar ovog projekta je testirana, dorađena i tiskana. S druge strane, projekt ima za cilj omogućiti kontinuirano odvijanje igranja modernih društvenih igara u Domu mladih za djecu i mlade, ali i za građane različitih dobi. Moderne društvene igre osim što su zabavne, razvijaju apstraktno razmišljanje i kognitivno-socijalne vještine, na taj način ostvarujući pozitivan društveni učinak u lokalnoj zajednici.

Više o projektima na mrežnim stranicama Doma mladih Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari