JVP Grada Krka i DVD Cres dvije su od četiri vatrogasne postrojbe na otocima kojima je Telemach Hrvatska donirao dron i mobilni telefon ususret ljetnoj sezoni 

Javna vatrogasna postrojba Grada Krka i Dobrovoljno vatrogasno društvo Cres u ljetnu sezonu ulaze uz dodatak moderne tehnologije. Naime, Telemach Hrvatska danas im je donirao bespilotne letjelice i mobilne uređaje za njihovo upravljanje koji će pomoći u prevenciji i kontroli štete uzrokovane požarima. 

Ususret ljetnoj sezoni, kada su požari česta ugroza za okoliš, ali i za stanovnike na području Jadrana, Telemach Hrvatska odlučio je dodatno unaprijediti svoje društveno odgovorno ulaganje, strateški odabravši četiri vatrogasne postaje na otocima kako bi pripomogao očuvanju priobalja Hrvatske.

Geografski izdvojeni od kopna, otoci su osjetljivi ekosustavi te je ugroženost i potreba intenzivnije zaštite bioraznolikosti, kao i ljudskih života, presudna za dugovječnost njihova krajolika. Zahvaljujući dronovima, vatrogasnim postrojbama bit će omogućen pristup i manje dostupnim vrstama terena, što će utjecati i na brzinu djelovanja u otežanim uvjetima.

„Svoje društveno odgovorno poslovanje ponajprije temeljimo na zaštiti okoliša i poticanju pozitivnih promjena u zajednici, a vatrogasne postrojbe, koje predstavljaju svojevrstan stup društva u lokalnim zajednicama, prepoznali smo kao partnere od iznimne važnosti. S obzirom na presudnu ulogu njihova djelovanja u očuvanju okoliša i života svih građana, već petu godinu za redom u sklopu projekta DRONacija trudimo se olakšati njihov posao donacijama bespilotnih letjelica. Ovo je malen znak zahvale za svu pomoć i uslužnost koju svima nama pružaju tijekom godine, a posebno u ljetnoj sezoni, kada su izazovi vatrogasnih intervencija čak i veći. Izdvojenost otoka od kopna i velik priljev turista u ljetnim mjesecima dodatni su izazovi JVP-u Grada Krka i DVD-u Cresa, zbog kojih vjerujemo kako će im dronovi iznimno pomoći u dolazećoj protupožarnoj sezoni“, rekla je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Telemachu Hrvatska. 

Od početka provedbe projekta DRONacija 2017. godine, donacijom ukupno 29 bespilotnih letjelica Telemach Hrvatska pomogao je u zaštiti više od četvrtine područja Hrvatske. Upotreba dronova uvelike pomaže u svim segmentima vatrogasnih aktivnosti, olakšava vatrogascima rad i omogućuje im veću fleksibilnost, ali i sigurnost na intervencijama. 

„Velika površina i raznolikost otoka Krka, kao i gospodarstvo čije su najzastupljenije grane turizam i poljoprivreda, pred nas iz godine u godinu postavljaju mnogobrojne zahtjeve i sigurnosne izazove. Osim postojećih potreba domaćeg stanovništva, veći broj turista koji u ljetnim mjesecima posjećuju otok rezultira i sve većim i zahtjevnijim intervencijama hitnih službi na otoku, uključujući i vatrogasce. U svim intervencijama dron će nam biti od velike pomoći i zato zahvaljujemo Telemachu Hrvatska što nam je ovom donacijom omogućio veliku pomoć u radu tijekom cijele godine, a posebice ljetne sezone koja je pred nama“, rekao je Goran Grubišić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka.

Nakon preuzimanja donacije, Telemach Hrvatska u suradnji s partnerom „Geomatikom Smolčak“ organizirao je terensku i praktičnu edukaciju za vatrogasce JVP-a Grada Krka i DVD-a Cres u gradu Krku. 

„Otok Cres najveći je otok na Jadranu, a naš DVD središnja je vatrogasna postrojba i jedina operativna snaga koja obavlja vatrogasnu djelatnost na području grada Cresa. S obzirom na veličinu otoka i činjenicu da velik broj neprohodnih šumskih staza i putova otežava pristup mnogobrojnim uvalama, dron će nam uistinu biti od velike koristi za bržu reakciju i pregledavanje nedostupnih terena. Velika posjećenost otoka tijekom ljetne sezone dodatno je opterećenje za rad DVD-a jer se turisti često upuštaju u istraživanje opasnih terena neopremljeni pa ćemo, osim intervencija vezanih uz gašenje požara, dron koristiti i u takvim situacijama našeg svakodnevnog rada. Zahvaljujemo Telemachu Hrvatska, koji je prepoznao važnost zaštite otoka i vrijednost rada vatrogasaca te nas na ovaj način podržao“, rekao je Damir Kučić, predsjednik DVD-a Cres.

Telemach Hrvatska jedna je od vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj i dio United Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, u sklopu koje u Hrvatskoj posluju još i televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV te portal dnevnik.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari