CITY UPGRADE

“Četiri gradonačelnika, četiri najveća grada, četiri različite političke opcije – a ugodan, pristojan i kulturan dijalog!”

Foto: Demjan Rožman, Izvan fokusa

Danas su se na konferenciji cITy Upgrade u Umagu susreli gradonačelnici četiriju najvećih hrvatskih gradova

Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, tim je povodom govorio o razvoju digitalizacije u našem gradu, a svoje dojmove o samoj konferenciji podijelio je s javnosti:

”Na konferenciji cITy Upgrade u Umagu, s novim gradonačelnicima velika 4 hrvatska grada podijelio sam iskustva Rijeke u razvoju digitalizacije.  Suglasno mislimo da ovo područje i dalje treba razvijati jer nas to čini modernim i otvorenim upravama. Konferencija je bila vrlo inspirativna, naša komunikacija otvorena i kvalitetna. Veselim se i budućim sličnim susretima i suradnjama koje možemo ostvariti”, kazao je Marko Filipović.

O svemu se oglasio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak:

”Četiri gradonačelnika, četiri najveća hrvatska grada, četiri različite političke opcije, a ugodan, pristojan i kulturan dijalog na konferenciji “City upgrade” u Umagu. Nije loše za budućnost naše lijepe ?,” kazao je Puljak!

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjeluje u radu konferencije Udruge gradova – City Upgrade koja se održava u Umagu, a s ostalim gradonačelnicima velikih hrvatskih gradova jučer poslije podne bio je panelist u raspravi „Novi mandat – tko želi biti digitalan?“.

U panelu su tako uz Filipovića sudjelovali novi gradonačelnici Zagreba, Osijeka i Splita – Tomislav Tomašević, Ivan Radić i Ivica Puljak.

Riječki gradonačelnik istaknuo je i kako Rijeka već godinama nudi čitav niz digitaliziranih usluga koje se kontinuirano nadograđuju, ali i da je razvila niz aplikacija putem kojih građani na jednostavan i brz način dolaze do informacija ili se pak uključuju u rad uprave.

Spomenuo je i kako su tijekom pandemije Covid – 19 razvijene nove e-Usluge te da je posljednje što je uvedeno sustav Otvoreni proračun – aplikacija kojom Grad Rijeka na jednostavan i lako pretraživ način široj javnosti daje uvid u proračunske isplate i isplate tzv. korisnika proračuna i to u realnom vremenu.

Daljnji razvojni plan nam je, uz ostalo, omogućavanje bržeg i jednostavnijeg načina ostvarivanja usluga koje Grad Rijeka nudi poduzetnicima – poručio je Filipović dodavši i kako treba ići u smjeru da različita tijela javne vlasti razmjenjuju informacije iz svoje nadležnosti bez potrebe da krajnji podnositelj zahtjeva „obilazi“ šaltere.

Na panelu je istaknuto i kako je Rijeka najtransparentniji hrvatski grad, među ostalim i zahvaljujući digitalizaciji odnosno velikom broju online objavljenih dokumenata, odluka, informacija, baza podataka i sl.

Filipović je u kontekstu digitalizacije govorio i riječkom projektu pametnih semafora i raskršća, mjerenju gustoće prometa i javnim informacijama o slobodnim parkirnim mjestima na gradskim zatvorenim parkiralištima te riječkim sustavima e-bicikla i e-romobila. Isto tako, bilo je riječi i o prijenosu sjednica Gradskog vijeća uživo, riječkom on line registru poslovnih prostora te o portalu Otvorenih podataka, ali i o posebnom portalu na kojem Grad Rijeka donosi popis i opis svih gradskih usluga itd.

Grad Rijeka razvio je i četiri modela participativnog budžetiranja , a svi se tiču komunikacije s građanima u cilju kvalitetnijeg planiranja proračuna – naveo je riječki gradonačelnik koji u budućnosti, osim održavanja postojećih modela, planira i širiti broj usluga koje gradska uprava nudi građanima učiniti dostupnima u online odnosno digitalnom obliku.

Uz teme obrađene kroz spomenuti panel na jučer započetoj dvodnevnoj konferenciji Udruge gradova – City Upgrade obrađuju se i razne druge teme vezane uz digitalizaciju, koncept pametnih gradova, umjetnu inteligenciju, sigurnost i krizne situacije, ali temu digitalizacije u okolnostima COVID-19 pandemije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari