FESTIVAL TEHNIČKE KULTURE NA KORZU: Riječane oduševila robotrka na prstenac!

Natjecatelji u robotrci moraju na stazi dugoj 150 centimetara u trajanju od 12 sekundi jednom rukom pokretati robotska kolica, a drugom rukom koplje kako bi se pogodila „srida“!

U sklopu Dana tehničke kulture, u organizaciji Zajednica tehničke kulture Rijeka, znatiželjnim posjetiteljima na riječkom Korzu u sklopu Festivala tehničke kulture jučer se predstavljene brojne aktivnosti udruga članica Zajednice tehničke kulture. Festival je uz financijsku potporu Grada Rijeke održan četvrti put.

tehnika9

U velikom šatoru Zajednice tehničke kulture Rijeka održane su brojne pokazne radionice dok su prezentacije članica održane na otvorenom prostoru. Radionicama i predstavljanju udruga članica ZTK Rijeka nazočili su brojni učenici riječkih osnovnih i srednjih škola koji su aktivno sudjelovali na pokaznim radionicama.

tehnika2

Otvaranju programa, prenose mrežne stranice Grada Rijeke, nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Igor Načinović.

tehnika1

Gradonačelnik Obersnel okušao se i u igri robotrke na prstenac, što je moderna inačica tradicionalne viteške igre koja se odvija svake godine u Barbanu.

tehnika3

Robotrka na prstenac oduševila je prisutne Riječane, a riječ je o nimalo laganoj vještini: zadatak natjecatelja je na stazi od 150 centimetara u trajanju od svega 12 sekundi bez zaustavljanja jednom rukom pokretati robotska kolica, a drugom rukom koplje kako bi se pogodila „srida“!

tehnika4

Da ovo nije nimalo jednostavan zahvat, potvrdila je profesorica politehnike Mira Fafanđel koja predaje tehničku kulturu u Osnovnoj školi Čavle i predsjednica je Udruge Centra za robotiku.

Ove godine na Festivalu tehničke kulture posebna je pažnja posvećena i korištenju novih tehnologija poput 3D printera, a posjetiteljima na Korzu predstavljene su i modelarske i maketarske aktivnosti, djelatnosti povezane sa zrakoplovstvom, elektronikom, astronomijom, mikroelektronikom, robotikom, informatikom, foto-kino-video tehnikom, radio tehnikom, prometnom kulturom, jedriličarstvom, podvodnim aktivnostima, ekologijom i tehničko sportskim aktivnostima na moru.

tehnika6

Manifestacija se organizira s ciljem da udruge tehničke kulture Rijeke prikazom aktivnosti predstave svoj rad te tako potaknu mlade na uključivanje u jednu od niza tehničkih aktivnosti koje nude.

tehnika5

tehnika7

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari