Gospodarsko-socijalno vijeće PGŽ-a jednoglasno podržalo zahtjeve Štrajkaškog odbora 3. maja

Gospodarsko-socijalno vijeće Primorsko-goranske županije na svojoj je izvanrednoj sjednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici Grada Rijeke, jednoglasno podržalo zahtjeve Štrajkaškog odbora brodogradilišta 3. maj

Zahtjevi se odnose na isplatu plaće za srpanj, povrat svih pozajmica uz normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanja te izdvajanje brodogradilišta 3. maj iz Grupe Uljanik, održavanje sjednice Nadzornog odbora 3. maja radi smjene Uprave i uvođenja kriznog menadžmenta, kao i sazivanje sjednice nacionalnog Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu izvanrednog stanja u brodogradilištu 3. maj.

Radi se o istim zahtjevima koje su jučer gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu, primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini i predsjedniku Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ-a Damiru Bačinoviću iznijeli predstavnicima Štrajkaškog odbora na čelu s Veljkom Todorovićem.

Gospodarsko-socijalno vijeće posljednjih mjeseci četiri sjednice posvetilo stanju u 3. maju

Obersnel: „Ovo je problem koji nadilazi razinu Grada i Županije“

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako nije upitna potpora radnicima 3. maja ni od strane Grada Rijeke ni od strane Županije, što su predstavnici obiju institucija u posljednjih godina nizom svojih postupaka jasno pokazali. Između ostaloga, u lipnju je održana zajednička sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke i Županijske skupštine PGŽ-a, na kojoj je dana podrška opstojnosti brodogradnje u Rijeci.

„Drago mi je da su na sjednici GSV-a prihvaćeni zaključci koji se baziraju na stavovima i zaključcima Štrajkaškog odbora, što znači da su se i predstavnici sindikata, poslodavaca te regionalne i lokalne vlasti usuglasili da zaključke treba podržati i inzistirati na održavanju nacionalnog GSV-a. Jer, ovo je problem koji nadilazi razinu Grada i Županije, budući da je brodogradnja strateška gospodarstva grana za cijelu Hrvatsku,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, uz kojeg je sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Izvanrednoj sjednici GSV-a pristustovali i predstavnici Grada Rijeke – gradonačelnik Obersnel i predsjednik GV-a Poropat
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Komadina: „Jedna plaća neće riješiti problem“

Župan Komadina posebno je apelirao na sazivanje državnog GSV-a te uključivanje predstavnika Vlade i nadležnih ministarstva u tzv. krizni stožer, a sve s ciljem požurivanja rješavanja problema.

„Jer, jedna plaća neće riješiti problem, već će se problem riješiti ako se nastavi poslovanje i gradnja brodova,“ kazao je župan Komadina apelirajući prema komercijalnih bankama da do dolaska plaće naprave ustupke za svoje komitente-radnike 3. maja.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Bačinović: „Svemu dođe kraj pa i strpljenju radnika“

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Bačinović podsjetio je kako je GSV u posljednjih desetak mjeseci, od kada iz izbila otvorena kriza u 3. maju, održao četiri sjednice posvećene 3. maju, što pokazuje ozbiljnosti i odgovornost GSV-a i njegovu brigu o 3. maju i njegovim radnicima.

Istaknuo je kako, dok radnici Uljanika već šesti dan izlaze na ulicu, u 3. maju se putem Štrajkaškog odbora i sindikata koji djeluju u riječkom brodogradilištu, nastoji radnike pozvati na razum i problem rješavati mirnim putem.

„No, svemu tome dođe kraj pa i strpljenju radnika – ako plaća ne bude isplaćena do kraja tjedna, onda naprosto moramo reći da će radnici 3. maja napraviti daleko više, daleko teže, neću reći daleko gore. Ono što cijelo vrijeme ističemo da je izlazak na ulice Rijeke i županije zadnje što ćemo napraviti, ali ako nema kvalitetnog rješenja, nema izdvajanja iz Grupe Uljanik i nema budućnosti za 3. maj, tada imamo legitimno pravo da svim sredstvima branimo naša radna mjesta i 3. maj,“ kazao je Bačinović.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik štrajkaškog odbora Todorović još je jednom ponovio zahtjeve trećemajaca, u prvom redu isplatu plaće do kraja tjedna, pozivajući ujedno Vladu da pomogne u ubrzanom rješavanju njihovih zahtjeva. Uz Todorovića, na sjednici GSV-a bili su prisutni i predstavnici sindikata koji djeluju unutar brodogradilišta 3. maj.

Komentirajući novinarsko pitanje o odlasku gradonačelnika Pule Borisa Miletića i istarskog župana Valtera Flege u Bruxelles, gradonačelnik Obersnel kazao je kako se u Bruxellesu rješava pitanje restrukturiranja Uljanika.

„Bruxelles 3. maju više ne može moći. Bruxelles i Vlada su napravili ono što su napravili kroz program restrukturiranja 3. maja koji je završen krajem prošle godine. Za to su osigurani ne mali novci, nažalost jedan velik dio tih novaca je čudnim radnjama, kroz pozajmicu, završio u Uljaniku i tu je nastao problem 3. maja. I zbog toga je logičan zahtjev da se inzistira na većem angažmanu Vlade u smislu osiguravanja novca za plaće i povrata pozajmice,“ kazao je gradonačelnik Obersnel dodajući kako danas 3. maj ne bio tema da je Uljanik vratio pozajmicu od preko 500 milijuna kuna.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zaključci, u kojima se ističe da je brodogradnja od strateškoj interesa za razvoj gospodarstva Rijeke, županije i Hrvatske, upućeni su Vladi, nacionalnom GSV-u, Županijskoj skupštini, Gradskom vijeću  i drugima.

Također, doznajemo, danas je na sjednici GSV-a PGZ-a osnovan Stožer za 3. maj,a kojeg čine : župan Valter Flego, gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik GSV-a  Damir Bačinović i predsjednik štrajkaškog odbora 3 maja Veljko Todorović.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u “3. maju” i član štrajkaškog odbora Juraj Šoljić istaknuo je da “3. maju” može pomoći Vlada, koja može dovesti kriznu upravu. Smatra da nije potrebno sazivati izvanrednu skupštinu dioničara, nego da je potrebna pomoć Vlade da se imenuje njezin predstavnik koji će štititi interese “3. maja” i radnika.

 Šoljić je rekao da je kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru “3. maja” u ponedjeljak zatražio smjenu Uprave, ali se o tome nitko od ostalih članova već tri dana nije oglasio. Prije gotovo godinu dana Šoljić je među prvima upozorio na stanje u “3. maju” te je dao ostavku na članstvo u Nadzornom odboru, a poslije se vratio.

“Neću opet podnijeti ostavku, izdržat ću do kraja, ‘3. maj’ može funkcionirati”, istaknuo je.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari