RI GASTRO: Evo cjelokupnog programa gastro-manifestacije posvećene smokvi!

Meniji u riječkim ugostiteljskim objektima već mirišu…

Gastro manifestacija posvećena smokvi s prvim danima rujna vraća se u grad, a meniji u riječkim ugostiteljskim objektima već mirišu. Tjedan smokava počinje 1. rujna i traje do subote 8. rujna, a riječki ugostitelji prezentirat će neiscrpnu primjenu smokve, od poslastica i slanih jela do rakije i likera. U popratnom programu je slastičarska radionica i uživanje u posljednjim danima ljeta pod vedrim nebom uz kvalitetnu glazbu i inspirativni film.

Predstavljanje ovosezonskog Ri gastra održano je u Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska kašetica“, a novosti uz Ri gastro dane i samu manifestaciju prezentirali su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro, Nevena Buljan, vlasnica slastičarnice Ebba’s Cusine , Vesna Lokas iz Tranzicijske inicijative Rijeka i Revije zelenog filma u sklopu popratnog programa Ri gastro.

Ukusne zalogaje za predstavljanje Ri gastro dana pripremili su slastičarnica Ebba’s Cuisine i Grand hotel Bonavia, iz svoje prigodne ponude slastica i jela sa smokvama.

Smokva, najviše spominjana od svih biljaka u Bibliji, u narodu je smatrana simbolom plodnosti i obilja. Latinskog naziva Ficus carica, već je tisućljećima dio zdrave mediteranske prehrane te ujedno potvrda ekološkog okruženja, jer u takvome uspijeva. Suvremena znanost je ubraja u funkcionalne namirnice s preventivnim i ljekovitim svojstvima, niskokalorična je i hranjiva, a mnogima je najdraža svježe ubrana, dok se u njezinoj sušenoj inačici može uživati tijekom cijele godine. Neiscrpan je izvor primjene u gastronomiji u kojoj možete uživati u riječkim ugostiteljskim objektima u okviru Ri gastro manifestacije, posvećene lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak.

U Ri gastro – Tjednu smokava sudjeluju: Bistro Mezanin, Bistro Conca d’Oro, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Bistro La Rose, Bistro Mornar, Brasserie As, Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran hotela Continental, Konoba Ribica, Primorska konoba, Slastičarnica Ebba’s cuisine, Rica Gluten Free, Cacao Coffe & Sweets Bar, Kavana & Bar Grad, Wine bar La Bodega Rijeka i Špajza prva zero-waste trgovina u Rijeci.

Jesensko izdanje Ri Gastra u znaku smokve organizira Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice.

PROGRAM

2.9. Radionica: Quiche sa smokvama i plemenitim sirom, Slastičarnica Ebba’s Cuisine, od 18 do 20 sati

Polaznici će naučiti tajne pripreme tradicionalne francuske pite – quiche sa slastičarkom Nevenom Buljan. Pripremljeno na radionici mogu ponijeti sa sobom i obradovati svoje ukućane i prijatelje.

Cijena: 250,00 kn
Broj mjesta je ograničen, prijave na 097 641 0684.

6.9. Četvrtkom na Kobleru – gostovanje Trio Minus One, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, od 20 do 24 sata

Uživajte u jazz i blues glazbi (ulaz slobodan), uz jedno jelo sa smokvama po izboru, s popustom 15%.

7.9. Revija zelenog filma – prikazivanje filma Demain (Sutra), Slastičarnica Rica Gluten Free, u 20 sati

Nagrađivan, inspirativan dokumentarni film kako ljudi svijet mogu učiniti boljim, humanijim i održivijim, a život kvalitetnijim. Prikazuje pozitivne priče iz iskustva raznih zemalja, na koje se i drugi mogu ugledati. Dođite po svoju dozu inspiracije!

Ulaz slobodan

7. i 8.9. DJ TIJAMA i kokteli od smokava po promotivnoj cijeni, Wine bar La Bodega Rijeka, od 21 sat

1.- 8.9. Popust na proizvode od smokava, Špajza – prva zero-waste trgovina u Rijeci

Ponuda domaćih smokava, smokvenjaka, likera i džemova od smokava od malih hrvatskih OPG-ova, većina s ekološkim certifikatom, uz popust od 5-10% i dodatni poklon za kupovinu iznad 200 kuna.

Više o maštovitim jelima koje spremaju riječki ugostitelji provjerite na službenim stranicama Ri gastra. U slast!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari