Građani ozelenili plato ispred Robne kuće Gornja Vežica!

U sklopu projekta Jestivi grad Gornja Vežica kojeg provodi Grupa solidarne razmjene Rijeka – istok, a koji se održava uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, ovog se vikenda zazelenio plato ispred Robne kuće Gornja Vežica.

“Željeli smo plato učiniti još ugodnijim mjestom za druženje, budući da ono već jest mjesto okupljanja i druženja susjeda iz okolnih zgrada”, objasnila je Lena Povrženić ispred Grupe solidarne razmjene Rijeka – istok koja ovaj plato i inače koristi budući da tu organiziraju eko sajam Eko – Vežica.

“Projekt smo započeli još u lipnju ove godine kada smo izradili murale i oslikali žardinjere u koje smo sada posadili razno bilje. Ideja je bila u tim žardinjerama posaditi tri različita vrta – šumski vrt, vrt s aromatičnim biljem i ukrasni vrt. Na okolnoj zelenoj površini posadili smo razne voćke i lješnjake i vjerujem da ćemo svi zajedno i uživati u svim tim plodovima u budućnosti. Ono što mi je posebno drago je što se stvarno okupio veliki broj ljudi, posebno onih s Gornje Vežice i što je svatko dao neki svoj doprinos. A pritom smo se lijepo i družili i napravili nešto zajedničkim snagama”, rekla je Povrženić.

Primarni cilj projekta Jestivi grad Gornja Vežica je ozelenjavanje gradskih površina, ali i pretvaranje platoa ispred Robne kuće u mjesto druženja i sastajanja lokalnog stanovništva, mjesto na kojem građani zajedno brinu o svim posađenim povrtnicama, voćkama, cvjetnim gredicama i ukrasnom bilju koje naravno po potrebi oni sami mogu i koristiti.

Već nekoliko godina na tom platou organizira se i eko tržnica Eko Vežica na kojoj se od hrvatskih OPG-ova s ekološkim certifikatom mogu kupiti kvalitetni domaći proizvodi.

Članovi Grupe solidarne razmjene Rijeka – istok uređenje platoa organizirali su u suradnji s Mjesnim odborom Gornja Vežica i Osnovnom školom Gornja Vežica u čijem školskom dvorištu se nalazi permakulturni školski vrt.

Cilj programa Zelenog vala Rijeke 2020 je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanju gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti, kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari