Veliki jubilej: Mons. Ivoslav Linić u rodnom kraju proslavio 65. obljetnicu svećeništva

Foto: Općina Jelenje

Mons. Ivoslav Linić, dugogodišnji rektor riječke katedrale sv. Vida i ekonom nadbiskupije, sada umirovljeni svećenik, 27. listopada proslavio je 65. obljetnicu svećeništva. Na misi u njegovom rodnom Jelenju okupili su se brojni svećenici, prijatelji i rodbina, a pjevao je i katedralni zbor.

Župnik Jelenja Ivan Milardović na samom početku mise čestitao je slavljeniku te mu ispred župne zajednice u kojoj je odrastao poklonio sliku s motivom rodnog mjesta i crkve.

Monsinjor Ivoslav je domaći sin koji je služio Crkvi i na slavu Božju. Obećao je poslušnost i tu je poslušnost činio i vršio sve ove silne godine svoga svećeništva, kazao je vlč. Milardović okupljenim vjernicima, dodajući da mnogi, nažalost, ne dožive 65 godina, a naš domaći sin slavi 65 godina misništva u ovoj prekrasnoj crkvi u Jelenju.

Svečano misno slavlje u povodu svoga jubileja mons. Linić je predvodio u crkvi sv. Mihovila arkanđela u Jelenju u zajedništvu s mons. Nikolom Uravićem, duhovnikom Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. u kojem mons. Linić živi svoje umirovljeničke godine, mons. Gabrijelom Bratina, koji je za svećenika zaređen kada i mons. Linić, župnikom Jelenja vlč. Ivanom Milardovićem i brojnim drugim riječkim svećenicima.

Na misi je propovijedao duhovnik riječkog sjemeništa mons. Nikola Uravić, a nadbiskup Ivan Devčić uputio je pismo u kojemu slavljeniku zahvaljuje na godinama vjernog služenja Bogu i mjesnoj Crkvi.

„Kao ekonom nadbiskupije bili ste vjeran savjetnik i pouzdan izvršitelj, kako meni tako i mojim prethodnicima u nadbiskupskoj službi. Zlatnim slovima upisali ste se u povijest riječke prvostolnice, brinuli ste za njezinu obnovu, svečanost liturgije i katedralni zbor. Na svemu tome Vam zahvaljujem“, stoji, između ostalog, u pismu nadbiskupa Devčića kojega je na kraju mise pročitao generalni vikar mons. Emil Svažić.

Podsjetimo, dugogodišnje svećeničko služenje Riječkoj nadbiskupiji mons. Linić je započeo kao kapelan u Slunju, a zatim je upravljao župama u Cvitoviću, Cerniku, Kukuljanovu i Mrkoplju.

Ekonomom Riječko-senjske nadbiskupije imenovan je 6. prosinca 1969., a od ’69. do ’80. vršio je i službu ekonoma Bogoslovije u Rijeci. Kanonikom ga je imenovao nadbiskup Josip Pavlišić 1981., a te je godine preuzeo i službu rektora riječke katedrale. U prosincu 2003. imenovan je i prepozitom Metropolitanskog kaptola, a u travnju 2006. godine postao je počasni prelat Njegove Svetosti, što je najviša crkvena počasna titula za jednog svećenika.

Mons. Linić zahvalio je na kraju mise svima okupljenima i svim suradnicima s kojima je godinama surađivao i djelovao na dobrobit mjesne Crkve. Na kraju je ispričao dragocjeno osobno iskustvo svojeg svećeničkog poziva.

Foto: jelenje.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari