GRADONAČELNIK NA DRENOVI: Vojko Obersnel obišao Zavičajni muzej Drenove i prisustvovao Svečanoj sjednici VMO Drenova

U petak poslijepodne u povodu Dana Drenove gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel obišao je Zavičajni muzej Drenove a potom prisustvovao Svečanoj sjednici Vijeća mjesnog odbora Drenove te otvorenju prigodne izložbe slika mladog drenovskog umjetnika Tihomira Ivančana

Zavičajni muzej Drenove inicijativa je udruga Bez granica i Dren za digitalizaciju i očuvanje arhivske građe o Drenovi, podržana od Grada Rijeke dodjelom prostora za ovaj Muzej u nastanku. U prostoru se već nekoliko godina održavaju brojne kulturne aktivnosti i manifestacije koje obogaćuju život građana ovoga dijela grada, uključujuči i nedavnu prvu kino-predstavu na Drenovi ikada (OVDJE). Inicijativa o pokretanju Muzeja od početka je imala i potporu VMO Drenova.

Vesna Lukanović, Damir Popov, Željko Lukanović, Vojko Obersnel, Damir Medved

Gradonačenika Obersnela i suradnike dočekali su predsjednik Vijeća MO Drenova Damir Popov, predsjednik Društva štovatelja baštine Bez granica Damir Medved, predsjednica Udruge Dren Vesna Lukanović, viša kustosica Muzeja grada Rijeke Sabrina Žigo koja je u Muzeju postavila gostujuću izložbu fotografija (OVDJE) te članovi rečenih udruga.

Nakon pozdravnih riječi, gradonačelnika Obersnela je s nastankom i provedbom ideje Zavičajnog muzeja Drenove još jednom upoznao predsjednik udruge Bez granica Damir Medved koji je gradonačelnika i proveo kroz obnovljene prostore zgrade koja je Drenovčanima – i šire – poznata i kao „Granica“, jer su u njoj u jednom razdoblju između dva svjetska rata stolovali talijanski carinici nadzirući granicu između ondašnjih Kraljevine Italije i Kraljevine SHS što je Drenovu nasilno i neprirodno podijelila na Gornju i Donju.

Najvećim dijelom obnovljeni radom volontera u suradnji s MO Drenova i Gradom Rijeka kroz programe lokalnog partnerstva, novoobnovljeni prostori – uključujući i polivalentno dvorište Muzeja – već neko vrijeme raspoloživi su za organiziranje najrazličitijih kulturnih i društvenih sadržaja zbog čega je uostalom, na inicijativu drenovskih udruga i MO Drenova, upravo Drenova kao tek jedan od nekoliko gradskih kvartova uključena i u programski pravac projekta RIJEKA EPK 2020.

„Još da je u zgradi obnoviti sustav grijanja, za što je ipak potrebno izdvojiti nešto značajnija sredstva, gdje bi nam s organizacijom programa bio kraj…“, istaknuli su Drenovčani.

Gradonačelnik je sa zanimanjem pročitao i recentni broj Drenovskog lista

Gradonačelnik Obersnel je nakon obilaska Zavičajnog muzeja Drenove prisustvovao Svečanoj sjednici Vijeća Mjesnoga odbora Drenova koja je održana u prostoru Mjesnog odbora Drenova, Cvetkov trg 1.

Uputivši Drenovčanima pozdrave i zahvale na pozivu, gradonačelnik je istaknuo kako je zaslugom ovog ali i prošlih saziva Vijeća MO Drenova te inicijativama i trudom drenovskih aktivista i volontera upravo Drenova prepoznata u gradskim okvirima kao jedan od dinamičnijih dijelova grada. Nakon prepričavanja jedne anegdote kako su obavljani posljednji dogovori o izgradnji povijesno dugoočekivane spojne ceste između Škurinja i Drenove, Obersnel je Drenovčanima obećao i skoru realizaciju još nekoliko komunalnih prioriteta koji su „zapeli zbog otežanog rješavanja imovinskopravnih odnosa“.

Biranim riječimačima prisjećajući se svog dugogodišnjeg prijatelja, zimus preminuloga Adelma Ladišića, dugogodišnjeg predsjednika Društva dobrovoljnih darivatelja krvi Drenove i čovjeka velikog srca poznatog širem broju građana, Obersnel je izrazio osobno zadovoljstvo što je i ovogodišnja nagrada Vijeća mjesnog odbora za doprinos Drenovi posthumno dodijeljena upravo Adelmu Ladišiću. Priznanje su iz ruku predsjednika Vijeća MO Drenova primili Adelmova supruga i unuk.

Nakon završetka Svečane sjednice Vijeća VMO Drenove gradonačelnik je prisustvovao i otvorenju izložbe mladog drenovskog slikara Tihomira Ivančana (OVDJE) popraćeno glazbenim nastupima Tria SiŽeNe i Klape Škrljevo.

Dani Drenove večeras se nastavljaju velikom feštom na Cvetkovom trgu uz živu glazbu (OVDJE) i dobru zabavu do duboko u noć!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari