REKREATIVNA ŠETNJA

Grobničkim mlikaricama odana počast; Rekreativna šetnja trajala je više od četiri sata

Uspješno je provedena manifestacija u organizaciji turističke platforme Visit Jelenje, a koja je odala počast grobničkim mlikaricama. Ove godine Feral ki J’ pušćal sinjal u sebi je sadržavao rekreativnu šetnju ali i monodramu koja je odala počast ženama koje su obilježile povijest Grobnišćine ali i postale ikone toga kraja.

Naime, nekadašnju “mliječnu stazu” prošetalo je blizu sedamdeset štovatelja grobničkih i svih ostalih mlikarica našeg zavičaja, simbolično koracima spojivši Trg mlikarice u Dražicama i Mlikaričin trg u riječkom Starom gradu. Tijekom nešto više od četiri sata hoda i mlado, i staro prisjećalo se mukotrpnog života mlikarica koje su s prvim jutarnjim kukurikanjem pijetlova, punih ruksaka na leđima, s latom i feralićem u rukama kretale put Rijeke, put stalnih mušterija.

Od Jelenja, preko Lukeži, pa na Valići i Pašački most, onda Žakalj, Hartera pa Mlikaričin trg i sve to u organizaciji TZ Jelenje, a u sklopu manifestacije koja godinama nosi predivan naziv – Feral ki j’ pušćal sinjal.

– Naša tradicionalna manifestacija “Feral ki j´ pušćal sinjal” i ove se godine održala sukladno mogućnostima i uvjetima koji nas već čitavu godinu i pol ograničavaju u svim životnim aktivnostima. “Da se ne pozabi” je moto od kojeg ne odustajemo. Stoga smo u znak poštovanja i sjećanja na Grobničke mlikarice i težak život svih žena mlikarica našeg zavičaja, organizirali dva prigodna događaja pod zajedničkim nazivnikom “Biti mlikarica” – kazala je Jasminka Matrljan iz turističke platform Visit Jelenje, dodajući kako joj je drago što je odaziv bio tako velik jer ova je šetnja uistinu jedno neprocjenjivo iskustvo. Tijekom hoda bilo je puno šetnje i puno prisjećanja, a hodači mlikaričinim stazama uz Rječinu okrijepili su se proizvodima Tonka i Piko, našeg sponzora PIK Rijeka.

 

Friškega mlika, friškega mlika”, orilo se Starim gradom, a reklamu su uzvikivale dvije šogorice Sonja i Biserka Reljac, koje su za ovu prigodu utjelovile lik grobničke mlikarice.

– Rano smo se stale, pomuzle, mliko ocidileoprtile se, zele feral, va rusjak zapičile lumbrelu i nazdolu, kratko je opisala jutarnji ritual mlikarica Sonja, inače kćer posljednje grobničke mlikarice Darinke Brnja, nažalost preminule prije sedam mjeseci.

Biserka potvrđuje da hod nije bio nimalo lagan, a znajući da se mlikarica nikada doma ni vrnjala praznoga rusjaka pitamo, ča će nosit nazgoru. Biserka kaže:

– Malo rib za pofrigat za obed, soli i ča god još doma rabi…

Anđela Zoretić iz Zoretića, sudionica ovog prvog pohoda utiske je sažela u sljedeće:

– Nikad nisan prošla ovu stazu, prvi put mi je bilo jutros, a bilo je prekrasno. I društvo, i priroda, ma najveć povod!

Od Jasminke Matrljan doznajemo kako će se svim silama trsiti da ovaj pohod mlikaričinima stazama postane tradicionalan, a budući da načelnik Općine Jelenje, i sam sudionik pohoda nije skrivao oduševljenje šetnjom, ne sumnjamo da će Općina pomoći u nastavku ove hvale vrijedne akcije.

– Spomenici, kao i trgovi koji im svojim nazivima odaju počast jesu trag i spomen na nekadašnji težak način življenja grobničkih mlikarica, a naša je misija prenositi tradicijsku predaju mlađim pokoljenjima koji,eto, misle da se mlijeko oduvijek moglo kupiti u dućanu, kaže Matrljan.

U večernjim satima u Domu kulture u Dražicama mogla se pogledati monodrama Mlikarica u izvedbi Petre Mavrinac, članice scenske skupine Grobničke katedre. Tekst i režiju potpisala je Vlasta Juretić. KUD Zvir Jelenje također je bio sudionik manifestacije.

Manifestacija koja daje pečat ljubavi i poštovanja prema svim mlikaricama neovisno s kojeg kraja Primorja “hodile i mliko nosile” nastavit će se i dalje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari