DONOSIMO CIJELI PROGRAM

I ovogodišnje Margaretino leto donosi najbolje od bakarske prirode i baštine!

Foto: Riportal

Margaretino leto u podosta izmijenjenom izdanju ove godine krase intimniji i osobniji programi posvećeni prirodi, baštini i glazbi.

Okosnicu programa čine četiri zanimljive interpretacijske šetnje koje će posjetitelje provesti kroz Bakar, Ponikve, stari grad Hreljin i Praputnjak te pokazati bogatstvo i raznolikost Bakarskog kraja.

Izazovna vremena traže prilagodljivost, pa se i TZ Grada Bakra programom Margaretinog leta koje će trajati od 26. lipnja do 25. srpnja prilagodila novonastaloj situaciji. Pomno osmišljeni programi odvest će posjetitelje, u manjim grupama, ususret prirodnoj baštini gdje će, u društvu vrhunskih vodiča, uživati njenim ljepotama i zanimljivostima. Četiri zanimljive ture posjetitelje će provesti kroz Bakar, Ponikve, stari grad Hreljin i Praputnjak, a sponzorira ih INA kao dugogodišnji pokrovitelj ovakvih programa.

Otvorenje uz šetnju 

Šetnju kroz povijest kojom će započeti Margaretino leto, TZ Grada Bakra odlučila je ove godine realizirati u suradnji s lokalnim baštinskim profesionalcima koji su zajedničkim snagama osmislili interpretacijsku turu “Bakar na vrhu”. U njenom završetku sudjelovat će i direktorica TZ Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić koja će nakon svih priča iz slavne prošlosti Bakra, ispričat onu najdirljiviju i rijetkima poznatu. Na otvorenju će zapjevati klapa Vinčace, a posjetitelji će se moći zasladiti oživljenim draguljem gastro baštine, Bakarskom tortom, u kojoj će od sada biti moguće uživati prilikom svakog posjeta Bakru.

Tri šetnje kroz prirodnu baštinu

Ostale tri šetnje posjetitelje vode u prirodu, a za prvu su zaduženi domaćini! Točnije baštinske profesionalke s Praputnjaka Marija Rađa, Ivona Miloš, Tajana Frančišković i Jadranka Ajvaz koje će posjetitelje provesti kroz zelenu praputnjarsku Dolčinu pa sve do kamenih Takala (Bakarske prezidi)  s kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na Kvarneru. U interpretacijskoj šetnji pod nazivom “Otkrij sva lica Praputnjaka” ispričat će i pokazati mnoge povijesne zanimljivosti svog mjesta.

Sljedeću turu pod nazivom “3,2,1… kreni na Hreljin” TZ Grada Bakra realizirat će 9.7. u suradnji s najiskusnijim vodičem susjednog Gorskog kotara Jelenom Holenko Pirc iz Lynx and Foxa. Na turi namijenjenoj prvenstveno obiteljima Jelena će predstaviti prirodnu i povijesnu baštinu Hreljinske Gradine na kojoj, na kraju, slijedi spektakularan doživljaj! U godini Beethovena, glazbu slavnog skladatelja Hrvatski gudački kvartet izvodit će u bajkovitoj povijesnoj kulisi, 321 m iznad mora s predivnim pogledom na Bakar i kvarnerske otoke.

Za još jedno događanje u prirodi “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” zadužena je dugogodišnja suradnica TZ Grada Bakra i kreatorica sjajnih zagrebačkih tura Secret Zagreb, Iva Silla. Ona će 17.7. u Ponikvama u dva termina pripremiti pravo iznenađenje za male i velike, zanimljivu turu s elementima igre, sve popularnijim novitetom. Bit će to interpretacijska tura koja će kroz mozgalice i pitalice oživjeti dva prirodoslovca i profesora koji su živjeli i radili u Bakru – Dragutina Hirca i Narcisa Damina te zanimljivosti koje su otkrili o fenomenu Ponikava!

Umjesto Pomorske bitke

Jedrenjaci i topovi će mirovati ove godine jer neće biti Pomorske bitke, ali blagdan zaštitnice Bakra, sv. Margarete, obilježit će se misama i svečanom procesijom kroz Bakar s relikvijom sv. Margarete.  Margaretinu, a ujedno i proslavu Dana grada uljepšat će izložba fotografija „Lipi moj Bakarski kraju“ te koncert ženske klape „Luka“ na Žalu ribara.

Vrlo sadržajan program obuhvatit će još i klasične koncerte Krešimira Lazara i Krešimira Hasa te nastup Varaždinskog baroknog orkestra. Najmlađe pak očekuje kazališna predstava “Vrtuljak života” i crtaonica na Šetnji kroz povijest. Na ovogodišnjem Margaretinom letu neće nedostajati ni opuštanja i zabave koje će donijeti nastup grupe “Crescendo”, koncert Đanija Stipaničeva s bendom te Cabaret show Davora Dretara Dreleta, predstava “Crna kutija” te za kraj legendarni Bakarski susreti i nastup grupe Point.

Napomenimo i to da je za šetnje na Hreljin i Ponikve u sklopu Margaretinog leta, zbog ograničenog broja polaznika, obavezna prijava pa molimo sve zainteresirane da se jave na e-mail adresu info@tz-bakar.hr ili pošalju poruku na FB stranicu TZ Grada Bakra @tzbakar.

Program Margaretinog leta 2020

  1. 6. – petak – „ŠETNJA KROZ POVIJEST“

– Interpretacijska šetnja „Bakar na vrhu“ u izvedbi sudionika tečaja za interpretacijske vodiče, okupljanje ispred Banskih vrata u 19:00 h

– Svečano otvorenje Margaretinog leta ispred Kaštela u 21:30 h

– Koncert klape „Vinčace“ ispred Kaštela u 22:00 h

  1. 6. – ponedjeljak – KAZALIŠNA PREDSTAVA „VRTULJAK ŽELJA“

– Predstava za djecu u izvedbi Ri Teatra ispred Doma kulture u 18:00 h

  1. 7. – petak – OTKRIJ SVA LICA PRAPUTNJAKA

– Interpretacijska šetnja s praputnjarskim težakinjama kroz Dolčinu i Bakarske prezide (Takala) u 19:00 h

  1. 7. – petak – FEŠTA UZ „CRESCENDO“

– Fešta uz grupu „Crescendo“ na Žalu ribara u 21:00 h

  1. 7. – subota – KLASIČNI KONCERT KREŠIMIRA LAZARA I KREŠIMIRA HASA

– Koncert u organizaciji KUU Sklad u crkvi Majke Božje od Porta u 21:00 h

  1. 7. – ponedjeljak – KAZALIŠNA PREDSTAVA „CRNA KUTIJA“

– Komedija u izvedbi Ri Teatra na Žalu ribara u 21:00 h (naplata 20 kuna)

  1. 7. četvrtak – RADIONICA FOTOGRAFIJE „SVIJET U BOJAMA“

– Upoznajte sve čari fotografije kroz radionicu u trajanju od 5 dana uz izložbu najboljih fotografija

  1. 7. – četvrtak – 3, 2, 1… KRENI NA HRELJIN

– Interpretacijska šetnja s Jelenom Holenko Pirc, do Hreljinske Gradine u 18:00 h

– Koncert Hrvatskog gudačkog kvarteta na Hreljinskoj Gradini u 20:00 h

  1. 7.subota – KONCERT ĐANIJA STIPANIČEVA S BENDOM

– Koncert Đanija Stipaničeva na Žalu ribara u 21:00 h (ulaznica: 20 kn)

 7. – nedjelja – KONCERT VARAŽDINSKOG BAROKNOG ORKESTRA

– Koncert u organizaciji KUU Sklad u crkvi sv. Andrije ap. u 21:00 h

  1. 7. – ponedjeljak – MARGARETINA – KONCERT KLAPE „LUKA“

– Svete mise u crkvi sv. Margarete u 10:30 h i u 19:00 h

– Procesija sa relikvijom sv. Margarete kroz Bakar u 18:30 h

– Izložba fotografija „Lipi moj Bakarski kraju“ u Galeriji „Paulić“ u 20:30 h

– Koncert ženske klape „Luka“ na Žalu ribara u 21:00 h

  1. 7. – petak – ODIGRAJ HIRČEVU TAJNU RAZINU

– Istraživanje kroz igru s Ivom Silla u Ponikvama u 10:00 h i u 18:00 h

  1. 7. – ponedjeljak – OTVORENJE IZLOŽBE „DESTRUKTIVIZAM“

– Multimedijalna izložba autora Ivana Paulića u Galeriji „Paulić“ u 21:00 h

 7. – petak – CABARET SHOW „REMETINEC“

Komedija u izvedbi Davora Dretara i Vida Baloga, Žal ribara u 21:00 h (naplata 20 kn)

  1. 7. – subota – BAKARSKI SUSRETI I FEŠTA UZ GRUPU „POINT“

– Natjecanje ekipa na Žalu ribara u 19:00 h

– Fešta uz grupu „Point“ na Žalu ribara u 22:00 h

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari