“LJUBAVNO PISMO” RIJECI: Prošli su “pola svijeta” a onda napisali odu svome gradu!

“O Rijeci. Sasvim osobno.”, napisali su u uvodu svoga putopisa sve popularniji riječki blogeri “Kruzovi”

Kruzovi su Adriana i Vedran Karuza, imaju “dijete i psa, i kredit u švicarcima. Klasična hrvatska obitelj”, opisali su sami sebe na stranicama svoga bloga OVDJE.

“Volimo putovati, maštati o putovanjima, planirati putovanja. Putujemo sami – nas dvoje. Ili s djetetom. Sa sobom nosimo fotoaparat i hula hop. Nigdje bez hula hopa ? Kruzovi su tako postali još jedan suvenir s putovanja ?”, stoji u opisu bloga na stranici iz koje je vidljivo da su Kruzovi itekako proputovali svijeta.

Bili su na mnogim prekrasnim mjestima na gotovo svim kontinetnima zemaljske kugle, a onda su se dosjetili – pa nismo napisali putopis iz Rijeke!

Napisali su ga i snimili prije par dana, a ono što smo pročitali i vidjeli na fotografijama mami suze radosnice na oči. Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše!

No najbolje će vam to objasniti Kruzovi svojim riječima pa njihov blog prenosimo u cijelosti, s time da baš sve njhove prekrasne fotografije koje ilustriraju ovaj poseban blog možete pogledati OVDJE.

O Rijeci. Sasvim osobno.

Ne kažu uzalud da često ne vidimo ono što nam je pred nosom. Tako se mi iznova i iznova divimo drugim gradovima. Zaljubljujemo se u neke strane ulice. Vrata i prozore. Uvjereni da takvu ljepotu ne možemo pronaći na dobro poznatim adresama. Onim našim. Postavili smo si zato novi izazov. Proći kroz Rijeku kao da je prvi put. Kao da smo se došli izgubiti u posebnostima nekog novog grada. Istim smo ulicama prošli na drugačiji način. A Rijeka? Rijeka nam je pokazala sasvim nove boje.

Od Trsata pa do….

U šetnju bih krenula s Trsata. Tamo sam odrasla. Pogled s Gradine i Park Heroja i danas si priuštim svako malo.

Pronašla bih mir u Parku Ive Lole Ribara. Iskočilo je ovo mjesto iz bajke.

Pa do Pećina. Na Pajol. Tamo mi je ostalo srce.

Spustila bih se Stubama Malika Tintilinića. Vode u neku drugu dimenziju. Pronaći ćeš tamo dugu.

Krenula bih prema centru. Kroz tunel. A od tunela, najviše volim onaj zeleni, Pećinski.

A tek ovaj pogled na Strossmayerovu. Najljepši je…

Sletjela bih zatim po stepenicama Josipa Pičmana. Šarenilo je gradu dalo novi šarm.

Pozdravila bih Kamova.

Svratila do ribarnice. Riječka je tržnica čudo.

Boje bi me opet povukle. Do omiljenog mi trga. Onog Matije Vlačića Flaciusa.

Pa kod katedrale Sv. Vida, kroz tunel.

Izašla bih u Dolcu. S pogledom na jednu od posebnijih zgrada…

Popela bih se do ulice Fiorella la Guardie. Tamo živi sretan balkon. Često se pitam tko je dodao boju sivilu. Tko živi ispod šarenog suncobrana.

Pronašla bih put kroz labirint. Na putu do Guvera.

Upijala bih Korzo.

Zaplesala u Kružnoj. Baš kao nekad.

Krenula bih prema Kantridi. Ušuljala se u lučicu. Među šarene kućice. Ovo je za mene zemlja čudesa. Ovdje sam Alisa.

Vratila bih se lukobranu. Promatrala Grad. Probaj i ti jednom. Ne ostavljaj za sutra. Kaže Rijeka, nema vremena. A ja joj sve više vjerujem.

Tu su još i Svetište Majke Božje Trsatske. Zvjezdarnica. Muzeji. Turistički autobus. Kazalište. Sva ona mjesta koja ćeš posjetiti ako te put jednom dovede u Rijeku. Ova je šetnja, kako naslov kaže, sasvim osobna.

A mi… iako nekim stazama prolazimo svakodnevno, sada smo ih prvi put vidjeli. Onako za stvarno. Jer jurimo kroz život. A život se ne juri. Život se živi. Rijeko. Tako si nekako moja. Tako si nekako naša.

Kad već plešemo po drugim gradovima, bila bi grehota da nismo zaplesali s Rijekom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari