Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od 5. do 7. listopada 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana je konvencija fantastike “Rikon” u organizaciji Udruge “3. zmaj”

Ovo tradicionalno događanje koje još od 1997. godine okuplja ljubitelje znanstveno-fantastične književnosti, filma, umjetnosti, igara i znanosti posjetilo je više od sedamsto gostiju iz svih krajeva Hrvatske te susjednih država.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Počasna gošća Aliette de Bodard

Rikonska počasna gošća bila je Aliette de Bodard, višestruko nagrađivana spisateljica fantastike koja je na Rikonu predstavila rad i iskustva sa stvaranjem svijeta i pisanjem priča iz svog bogatog književnog univerzuma Xuya, u kojem su astečka i azijske civilizacije pretekle zapadne u svemirskoj utrci.

Neke od njenih najboljih priča okupljene su i prevedene na hrvatski jezik u zbirci “Kuća Jaguara, u sjeni i druge priče iz Xuya svemira” u izdanju Hangar 7, koja je premijerno predstavljena na Rikonu. Ova zbirka jedinstvena je u svijetu budući da nikada ranije ove priče nisu objavljene kao kolekcija, već isključivo u časopisima i antologijama.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

De Bodard je također održala i književnu radionicu za sve pisce koji žele naučiti stvarati vlastite imaginarne svjetove, a o svom boravku u Rijeci i na Rikonu, ova spisateljica u čijim djelima posebnu ulogu igraju i hrana te obiteljski odnosi, rekla je sljedeće:

“Prvi put sam u Hrvatskoj i odlično sam se provela. Uživala sam u šetnji Rijekom i jela mnogo dobre hrane, što mi je očito jako važno. Sam događaj je bio odličan i bilo je prepuno ljudi. Također u usporedbi s mnogo konvencija na koje idem publika je mlađa i mnogo je obitelji, što je zaista lijepo vidjeti jer na dosta konvencija koje posjećujem sumnjivo nedostaje djece.”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski autori

Svoje nove i nadolazeće književne uratke predstavili su i hrvatski autori Milena Benini, Aleksandar Žiljak i Ljiljana Došen, a novi strip “Mr. Joe” o istarskom divu Velom Joži prezentirala su braća Vibor i Vjeran Juhas.

Nagrađivana autorica Milena Benini boravila je ove godine u Mošćeničkoj Dragi u sklopu programskog pravca Lungomare koji je dio projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, kada je petnaestero pisaca boravilo na rezidencijama uzduž obale. Svi su autori pisali tematske priče inspirirane lokacijom u kojem su boravili.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vjerna svojem fantastičnom izričaju, Benini je napisala priču s mitološkom podlogom:

“Moja se priča odnosila na lokalnu mitologiju, tako da je uključivala Peruna i njegovu kći i njegovu suprugu i njegovog brata i dva psa i tako svašta nešto, i očekuje se da će negdje početkom sljedeće godine, odnosno na proljeće sljedeće godine izaći ta kompletna zbirka pa ćemo imati mogućnosti vidjeti kako je tko interpretirao pojedino mjesto u kojem je bio.”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Benini je redovita gošća Rikona i istaknula je zašto se uvijek vraća na ovaj događaj:

“Na Rikon dolazim već dosta dugo i na Rikonu mi je uvijek totalno super. Meni je jedna od najdražih hrvatskih konvencija, a izbor nije mali, između ostalog zato što Rikon još uvijek drži jako puno do književnosti koja mene nekako najviše uvijek u žanru veseli, a s druge strane ima i jako puno drugih događanja i kao i obično na konvencijama ima sto stvari koje propustim jer se sve zanimljive stvari događaju istovremeno, plus što smo ove godine imali puno sreće jer smo imali krasnu počasnu gošću.”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodjele nagrada

Osim redovnog programa predavanja, predstavljanja, nagradnih kvizova, natjecanja i igara tijekom cijelog vikenda, subotnji su program upotpunile i dvije dodjele nagrada.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nagradu “Artefakt” za najbolja žanrovska književna ostvarenja dodijeljena je u šest kategorija.

U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Dejan Šiptar za priču “Dobro je”, u srednjoj kategoriji Igor Rendić za priču “Snijeg, kao posut staklenom prašinom” te u dugoj kategoriji Vanja Spirin za roman “Junker’s i Vailiant protiv sila tame”.

U kategoriji romana za mlade i dječjeg romana, dodijeljene u suradnji s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka, nagrade su dobile Vesna Kurilić za roman “Izazov krvi” (roman za mlade) i Vlatka Planina za roman “Wend” (dječji roman).

Nagrada u kategoriji posebnog doprinosa fandomu, uvedena prošle godine, dodjeljena je Gradskoj knjižnici Rijeka za dugogodišnju suradnju i promicanje spekulativne fikcije u njihovim mnogim aktivnostima u kojima je uključena lokalna zajednica.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kostimirani posjetitelji

Redovita pojava na konvencijama su i kostimirani posjetitelji koji sudjeluju u cosplay natecanju.

Nagrade dodjeljuje stručni žiri i publika svojim glasanjem, a ove godine tema Rikona “Sraz svjetova” bila je zastupljena i kroz maštovite kostime.

Nagrade za najbolje kostimirane grupe osvojili su “Mando Efekt” koji su kombinirali temu Star Wars i igre Mass Effect i “Team Cool” koji je okupio razne likove iz filmova i igara s ledenom tematikom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U pojedinačnim kategorijama za najbolje šivanje nagradu je dobila Dora Grundler, za najbolju izradu rekvizita Naomi Kombol, za najbolje spajanje svjetova Korina Cvijanović, za najbolji performans Armin Bečirević, a sveukupni najbolji dojam postigla je Jelena Wehn.

Na Rikonu je predstavljena i europska konvencija fantastike Eurocon koja će se održati u listopadu 2020. u Rijeci pod nazivom Futuricon, za koji su već brojni strani gosti izrazili interes.

U sklopu cjelodnevne igraonice društvenih igara održala se i putujuća konvencija društvenih igara Super H.I.K., s bogatom i zanimljivom ponudom natjecanja i turnira.

Održavanje Rikona 2018. potpomogli su Grada Rijeka i ACI d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari