„MAĐARSKI DANI U RIJECI“: Ugledne goste iz Mađarske gradonačelnik sa suradnicima upoznao s Rijekom i njezinim potencijalima

Povodom održavanja „Mađarskih dana u Rijeci“, u prostorijama Grada Rijeke primljeni su predstavnici Mađarske i Csepela, Rijekinog grada prijatelja

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Andrejom Poropatom te potpredsjednikom Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Marinkom Koljaninom, susreo se s veleposlanikom Mađarske u Hrvatskoj, Nj.E. Józsefom Zoltánom Magyarom, izaslanicom premijera Mađarske Katalin Szili, ravnateljem Mađarskog instituta u Zagrebu Jánosom Dezsőom, gradonačelnikom Csepela Lénárdom Borbélyjem i ostalim mađarskim predstavnicima.

Obersnel je izrazio zadovoljstvo organizacijom ove manifestacije, istaknuvši kako riječka mađarska zajednica, premda nije među većima, aktivno sudjeluje u životu našeg grada, pa i kroz Mađarske dane može pokazati kulturu koju njeguje.

Gradonačelnik je kazao kako su upravo nacionalne manjine jedan od tematskih fokusa riječkog projekta Europske prijestolnice kulture, te pozvao maškare iz Csepela da se u slavljeničkoj, 2020. godini pridruže Riječkom karnevalu, uz predstavnike iz ostalih gradova prijatelja.

Također, spomenuti su i dobri odnosi Rijeke s Pečuhom, mađarskim gradom koji je EPK bio 2010. godine, te čije su podijeljena iskustva bila dragocjena u riječkoj organizaciji projekta.

Izaslanica mađarskog premijera Katalin Szili čestitala je Rijeci na osvajanju titule EPK, izrazivši nadu kako će se Mađarski dani u Rijeci uklopiti u mnoštvo kulturnih događaja projekta te kako će se potencijal za uspješnu suradnju Rijeke i mađarskih gradova ispuniti, posebice u gospodarstvu i kulturi.

Vodeći čovjek Csepela Lénárd Borbély spomenuo je lučku poveznicu ovih gradova – Rijeke kao najveće hrvatske luke i nekadašnje luke Austro-ugarske monarhije, te Csepela, kao riječne luke na Dunavu, dok je József Magyar, mađarski veleposlanik iskazao želju intenzivnijeg turističkog povezivanja te pozvao gradonačelnika Obersnela da posjeti Csepel i Budimpeštu.

Kroz trodnevnu manifestaciju “Mađarskih dana”, Riječanima se nastoji predstaviti mađarska glazba, gastronomija, film i folklor, a jedan od ciljeva je i povezivanje Rijeke s Mađarskom kroz djelatnosti različitih područja.

Manifestacija „Mađarski dani u Rijeci“ započela je jučerašnjim otvorenjem u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja koncertom mađarskog pijanista Tamása Erdija, a kišovito vrijeme povremeno je prekidalo subotnju prezentaciju mađarske kulture na Korzu.

Sinoć je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja otvorena i izložba o Jancsiju Rigóu, virtuoznom romskom violinistu koji svjetsku slavi može zahvaliti svojemu umijeću ali i činjenici da njegovo ime nosi kolač poznat u cijeloj Europi, pa i u Rijeci – Rigojanči.

“Mađarski dani u Rijeci” održavaju se u organizaciji Velesposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, Mađarskog instituta u Zagrebu, grada Csepela, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Rijeke, uz podršku Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari