Matko Škalamera pušten iz istražnog zatvora!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ispitani su svi svjedoci pa je sud odlučio da više nema razloga za zadržavanje Škalamere u istražnom zatvoru

Matko Škalamera, riječki GSS-ovac koji je zbog navodnog napada na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića završio u 30-dnevnom pritvoru, u 14:20 sati izašao je na slobodu.

Ispitani su svi svjedoci pa je sud odlučio da više nema razloga za zadržavanje Škalamere u istražnom zatvoru. Dočekala ga je sestra, a za izjave nije bio raspoložen. Medije je zamolio za razumijevanje te se zahvalio svojim odvjetnicima.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Molim vas imajte razumijevanja, moji odvjetnici će vam dati sve izjave. Ja se zahvaljujem odvjetnicima. Imajte razumijevanja, hvala vam puno”, rekao je Škalamera nakon što je pušten na slobodu.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Incident se dogodio 20. kolovoza u Viškovu, a Škalamera je uhićen u subotu, 24. kolovoza. U nedjelju mu je sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma, temeljem prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci odredio jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru radi sprečavanja utjecaja na svjedoke.

Od jučer poslijepodne trajalo je ispitivanje svjedoka pred Općinskim državnim odvjetništvom o incidentu na području Viškova u kojem je poznati riječki spasilac Matko Škalamera navodno na osnovi nacionalnosti vrijeđao, prijetio te fizički napao srpskog povratnika Dobrivoja Arsića. Danas je ispitivanje svjedoka završeno davanjem iskaza Dobrivoja Arsića i njegove supruge u njihlvu stanu u Viškovu. Nakon toga, više nije bilo razloga za zadržavanje Matka Škalamere u istražnom zatvoru pod obrazloženjem “mogućeg utjecaja na svjedoke”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U razgovoru za RTL Arsić je rekao: “Ja sam predložio da ga puste, da ne bi dijete ispaštalo jer sin mu je fantastičan. On je sto puta vikao tata, tata. Zašto bi dijete ispaštalo ako sam ja napravio glupost”.

Iako neki svjedoci tvrde da je sve počelo oko parkinga, Arsić nam je rekao da je parkirno mjesto izmišljeno.

“Parkirno mjesto je izmišljeno. Auto je bio parkiran na šahtu. Dalje ćemo vidjeti, ne dajem nikakve izjave dok se to ne završi jer su mi tako rekli”, kazao je te dodao kako misli da su svjedoci izmišljeni.

Kako je izvijestila policija, sukob je izbio 20. kolovoza oko 20 sati, zbog parkiranog automobila ispred stambene zgrade u Viškovu. Arsić je prijavio Škalameru da mu se prijetio i vrijeđao ga kao Srbina.

Incident u Mavrima je proteklih dana izazvao burne reakcije u javnosti pa se može reći da je i pritisak javnosti i medija pomogao očekivanjima da tužitelji predlože sucu istrage da se Škalameri ukine mjera zadržavanja u pritvoru.

HGSS stanica Rijeka,  HNK Rijeka i KN Armada podržali Matka Škalameru. Armada pozvala na mirno okupljanje!

Škalameri je podršku uputilo mnogo osoba na društvenim mrežama i u komentarima na novinske tekstove, kao i Civilna zaštita te Hrvatska gorska služba spašavanja, čiji je bio aktivan član, uglavnom uz nevjericu da bi on mogao počiniti djelo za koje je osumnjičen – prijetnje i fizički napad zbog nečije nacionalnosti.

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Susjed snimio sukob srpskog povratnika i Matka Škalamere! 

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Arsen Stipinović, odvjetnik Matka Škalamere, izjavio je kako su dosad prikupljene izjave svjedoka pred Općinskim državnim odvjetništvom povoljne za obranu te da “nema govora o iskazivanju mržnje na nacionalnoj osnovi od strane njegova branjenika”.

Za danas u 19.30 sati najavljeno je mirno okupljanje ispred zatvora u Rijeci u znak podrške Škalameri, u organizaciji Kluba navijača Armada.

“Dosta smo trpjeli medijske i političke linčeve, nepravdu, vrijeme je da se kaže dosta”, stoji u objavi Armade.

Armada će u srijedu održati mirni prosvjed i ako Matko Škalamera bude oslobođen iz pritvora 

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ranije danas, prije predviđenih 9 sati, svjedočio je u svome stanu i Dobrivoj Arsić, srpski povratnik koji umnogome mijenja stil, način a možda i smisao svoga ranije danog iskaza.  “Na putu smo trenutno, oporavljamo se malo od svega. Neka puste Škalameru na slobodu, ima sina, dijete ne treba ispaštati. Moramo biti ljudi”, rekao je ne pretjerano za razgovor raspoloženi Arsić tijekom kraćeg telefonskog poziva koji je s njim obavio portal Index.hr.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Čovjek koji je cijeli svoj život posvetio spašavanju ljudi, on je u HGSS-u od 18. godine i mislim da je to apsurdno na taj način uopće mu takvo nešto stavljati na teret”, rekao je za medije odvjetnik Matka Škalamere, Arsen Stipinović.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Povezani VIDEO: