TRENUTNO ČEKA ANDREJA PLENKOVIĆA

FOTO Mistična vila na Costabelli krije tajne rastrošnog života hrvatskih političara, a u njoj je navodno ljetovao i Al Capone

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nakon proslave 25. godišnjice Oluje u Kninu 5. kolovoza zaputit će se na odmor. Njegovo odredište kao i prošle godine bit će vila Costabella pokraj Rijeke kojom upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova

Premijer će u vili boraviti sa suprugom Anom Maslać Plenković i njihovom djecom Milom i Marijem, a kako su rekli iz njegova ureda, troškove odmora podmirit će on osobno.

Ta tajanstvena vila već desetljećima golica interes javnosti, a to nikoga ne čudi. Vila je sa svih strana zaštićena bujnim raslinjem i visokom ogradom te je skrivena od javnosti i ne postoje službene fotografije njezine unutrašnjosti, a baš zbog toga što je zaštićena od znatiželjnih pogleda omiljena je destinacija hrvatskih političara. Na takvoj je poziciji da je samo sat i pol vožnje udaljena od Zagreba. Također, vila je atraktivna i jer ima izlaz na šljunčanu plažu.

U samom registru državne imovine poznato je da se Costabella nalazi na katastarskoj čestici od 5639 četvornih metara te se sastoji od dvije kuće, dvorišta i livade.

Država je upisana kao isključivi vlasnik, nema nikakvih tereta, niti je predmet sudskih sporova.

Povijest rezidencije

Njena unutrašnjost navodno krije i natkriveni bazen koji je s vrtom najljepši dio kompleksa koji se prostire na 5600 četvornih metara na kojem se nalaze i dvije kuće, od kojih glavna ima 288 kvadrata i dva kata, te u kojoj svaka soba ima svoju kupaonicu. U pomoćnom objektu po potrebi boravi osiguranje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

No, ono što je puno zanimljivije jest povijest te rezidencije koji mnogi nazivaju i vila Capone. Taj je nadimak dobila prema legendi da je početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća u njoj boravio šef jedne od najvećih mafijaških obitelji Al Capone. Navodno je s njim u vili boravila i njegova majka.

No, nije to jedini nadimak koji je Costabella dobila tijekom godina, mnogi su je zvali i Rankovićeva vila, jer u vrijeme bivše Jugoslavije bila i ljetna rezidencija tadašnjeg šefa obavještajne zajednice Aleksandra Rankovića, a koristili su je i šefovi UDBA-e, a nakon devedesetih i šefovi hrvatskih obavještajnih službi.

Devedesetih godina u vili su odmarale i supruga i kći Franje TuđmanaAnkica i Nevenka Tuđman.

Vrtoglavi računi

U središte javnosti posljednjih godina došla je i zbog bivših premijera Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, koji su također u njoj ljetovali, ali javnost je bila šokirana zbog iznosa koji su potrošeni tijekom njihova boravka.

Naime, računi iz vile Costabelle 2017. godine našli su se u rukama poreznog nadzora koji je mjesecima u Agenciji za komercijalnu djelatnost češljao njihovo poslovanje.

Tako je otkriveno da za kratkog premijerskog Oreškovićeva mandata u toj vili ostao račun reprezentacije od 122.514 kuna, a otkriveno je da je samo u jednom danu u srpnju 2016. godine račun Grand hotela iznosio čak 63.095 kuna.

Na kraju taj iznos Orešković je sam podmirio.

Vlada Zorana Milanovića u vili je tijekom četiri godine na jelo i piće potrošila oko 746.815 kuna. Kako su tada pisali mediji najviše je bilo potrošeno 2015. kada je račun iznosio 292.846 kuna, a u jednom danu, 19. kolovoza, hotel je ispostavio deset računa u ukupnom iznosu od 112.792 kune.

No, u SDP-u su tada poručili da je taj novac potrošen na strane delegacije, dok je u Oreškovićevom slučaju sav iznos potrošen u svrhe privatnog boravka njega i njegove obitelji.

U vili su navodno gostovali i mnogi drugi gosti, ali službene podatke je nemoguće dobiti upravo zbog tajnosti. Svaki posjet i boravak mora odobriti upravo ministar unutarnjih poslova.  Zbog vrtoglavih računa, tajanstvenih gostiju, a i Al Caponea ova vila zasigurno je jedna od najzanimljivijih na našoj obali.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari