TELESKOP HUBBLE

MJESEC ASTRONAUTIKE: Na Korzu postavljena izložba ”30 godina Hublle teleskopa”

Foto: Goran Kovacic/pixell

U sklopu manifestacije „Mjesec astronautike Rijeka 2020“ na postamentima na Korzu postavljena je izložba ”30 godina Hublle teleskopa”.

Izložbu na Korzu i ostatak programa Mjeseca astronautike, koji će se odvijati u Astronomskom centru Rijeka, predstavili su predstavnik Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza Ivo Dijan i tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimir Mihić.

Teleskop Hubble je originalno lansiran 1990. godine, a od tada je ostvario više od 1.4 milijuna opažanja nebrojenih zvijezda, planeta i galaksija. Izložbu o tome što je u proteklih 30 godina snimio teleskop Hubble osmislili su Karlo Bermanec, Tihomir Marjanac i Marina Čalogović.

„Manifestacija Mjesec astronautike ima tradiciju održavanja preko 50 godina sa ciljem popularizacije astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ova područja te izložbom fotografija. Ove godine u Rijeci, kao Europskoj prijestolnici kulture, organiziramo sedam vrhunskih predavanja popraćenih programima Astronomskog centra Rijeka i Akademskog astronomskog društva Rijeka“, kazao je Dijan.

Već je održano predavanje mag. Karla Bermaneca „Roboti u svemiru“, a slijede predavanja o upotrebi spektroskopskih metoda u istraživanju svemira dr.sci. Marine Čalogović i dr.sci. Tihomira Marjanaca, o načinu na koji se grade cube sateliti govorit će Daniela Jović, o ženama o svemiru dr.sci. Goran Hudec, temi povratka na Mjesec posvetit će se Ante Radonić, Korado Korlević održat će predavanje o malim nebeskim tijelima, a Miljenko Smokvina o povijesti raketnog amaterizma u Rijeci i Hrvatskoj.

Sva predavanja će biti moguće pratiti i on line preko Facebook stranice Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS).

Uz prigodna predavanja posjetitelji će moći noćno nebo promatrati teleskopom, a uz izložbu na Korzu, postavljena je i izložba u prostoru Astronomskog centra o pripremi posljednjeg leta Shuttle Atlantisa autora Ive Dijana.

U planetariju Astronomskog centra Rijeka moći će se pogledati live prezentacije „Prvi svemirski letači“, „Od Zemlje do svemira“, „Robotizirani istraživači Marsa“, „Do Mjeseca i dalje“ te filmovi „Povratak na Mjesec – zauvijek“ i „Utrka do Zemlje“.  Održat će se i dvije radionice za djecu od 6 do 10 godina na temu „Školarci raketarci“.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što je upravo Rijeka domaćin ove manifestacije te pozvao sve zainteresirane da pogledaju izložbu na Korzu, ali i poprate zanimljiva predavanja. Otvaranju izložbe na Korzu prisustvovao je i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković.

Organizator manifestacije Mjesec astronautike Rijeka 2020. je Hrvatski astronautički i raketni savez u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Astronomskim centrom Rijeka, Akademskim astronomskim društvom Rijeka i Astronomskim astronautičkim društvom Zadar, uz potporu Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari