MJEŠTANI DRENOVE OGORČENI: „Zbog nedovršenih radova danima ne otvaramo prozore a rublje sušimo u stanovima!“

Mještani drenovskih ulica Ivana Žorža, Gerovske, Braće Hlača… ovih dana ne uživaju u proljepšanju vremena jer – ne smiju otvoriti prozore i balkonska vrata!

Mještani Donje Drenove, a pogotovo ulica Ivana Žorža, Gerovske, Braće Hlača… na kojima su se proteklih mjeseci obavljali komunalni radovi na obnovi i dogradnji vodovodno-kanalizacijske mreže u sklopu šireg riječkog projekta s kojim Riječani žive i živjet će još neko vrijeme, posljednjih desetak dana ogorčeni su na izvođače i investitore (Grad Rijeka) jer se njihov uobičajeni život pretvorio u noćnu moru uzrokovanu prekomjernim zemljanim zaprašivanjem njihovih domova, stanova i kuća.

drenova prašina2

Naime, već nekih desetak dana radovi na iskopima i zamjeni cjevovodne infrastrukture su završeni, iskopi su zatrpani naslagama zemlje, no dionica ceste dulja od nekoliko stotina metara nikako da se prevuče barem osnovnim slojem asfalta.

drenova prašina3

To u praksi znači da se pri svakom prolasku automobila, a pogotovo autobusa (na gradskoj liniji broj 5 sve do Gradskog groblja Drenova) ili kamiona s tog dijela prometnice (Ulica Ivana Žorža i u produžetku Braće Hlača) diže ogroman oblak zemljane prašine koji česticama pijeska i zemlje zatrpava obližnje balkone mještana, ulazi im u stanove (ako prozori i balkonska vrata nisu slučajno zatvoreni i dobro zabrtvljeni!), zemljana prašina sliježe se po automobilima i uopće svim svarima ako ih mještani nisu kojim slučajem unijeli u kuću.

drenova prašina4

„Napokon smo dočekali proljepšanje vremena, ali nama na Donjoj Drenovi to ništa ne znači jer ne smijemo otvarati prozore i balkone, osim onih nekoliko noćnih sati kada se promet znatno prorijedi, iako vikendom ovuda prolazi i autobus na noćnoj liniji Centar-Drenova. Rublje danima sušimo u stanovima, ne smijemo ni pomisliti iznijeti ga na svjež zrak jer bi ga zbog naslaga zemljane prašine ubrzo morali ponovno stavljati u perilicu. Kroz stakla na prozorima praktički ništa ne vidimo jer se odmah nakon pranja ponovno zaprljaju do zamračenja. Radovi na cesti završeni su prije desetak dana, svako malo kamion doveze naslage zemlje koje je kiša nekoliko puta isprala, pa potom dolazi novi kamion. Jednom ili dvaput, koliko sam ja vidjela, ovuda je prošla cisterna s vodom a radnici komunalnog društva šmrkom su zalijevali cestu kako bi se prašina manje podizala. No to poboljšanje je kratkoga vijeka jer se zemlja sada u proljeće po sunčanom vremenu brzo osuši, i pri prolasku vozila zemlja se odmah podiže i zasipa nas oblakom prašine“, priča nam jedna ogorčena Drenovčanka koja se pita zašto nakon dovršetka radova nije poduzeto nešto kako bi se stanovnicima ovog dijela Drenove okončale ove muke. Ako već nema (financijskog?!) rezona da se dionice prometnice asfaltiraju etapno, zašto se barem prometnica češće ne posipa vodom?!

drenova prašina5

Kako smo ovome pisali u dane vikenda, nismo mogli postaviti pitanje odgovarajućem gradskom odjelu za komunalna pitanja – no učinit ćemo to odmah sutra.

Dotad, građanima Donje Drenove ne preostaje ništa drugo do zabarakidirati stanove i užitak u ovom proljetnom danu potražiti na nekom drugom mjestu!

drenova prašina6 drenova prašina7 drenova prašina9 drenova prašina99

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari