MUNJENA UTRKA: „Zvijezda“ 33. Balinjerade u Opatiji karet „Slovenija“ ograđen „žilet-žicom“!

Foto: Borna Ćuk

I ovogodišnja 33. Balinjerada u Opatiji protekla je u razdraganom tonu i vedrom raspoloženju maškaranih sudionika i promatrača koji su mogli vidjeti neka od najneobičnijih vozila na kugličnim ležajevima

„Zvijezda“ 33. Balinjerade u Opatiji po nama je bio karet „Slovenija“ ograđen „žilet-žicom“ (!), no bilo je tu još puno maštivitih kreacija na „balinjerama“ odnosno kugličnim ležajevima u funkciji pokretanja neobičnih „prometala“.

Tako smo na balinjerama vidjeli i „brod Galeb“ koji vozi radnike od 3. Maja do Urinja“ – naravno, karnevalska je to satira na poznati ruzinavi „Titov brod“ koji godinama tavori privezan u riječkoj luci i stvara gubitke na ime ležarine i drugih stavaka potrebnih za njegovo „lješkarenje“ na moru.

Bilo je tu niskih „kareta“, visokih romobila i svakojakih drugih vozila, pa je cjelokupni program – od 10 sati i prvog trenigna do utrke i povorke karnevalskih grupa – izazivao veliko zanimanje brojne publike.

I jedna velika zanimljivost – zahvaljujući programu “Taxi Balinjerada” svi zainteresirani mogli su se u karićima spustiti glavnom opatijskom prometnicom.

Na kraju programa, na kupalištu Slatina su poznati opatijski kukali održali jedinstvenu verziju alke u moru – Kukalku!

balin1 balin2 balin3 balin4 balin5 balin6 balin7 balin8

Foto: facebook VisitOpatija

 

Opatijska Balinjerada

Uzbudljivo natjecanje vozila na „balinjerama“ ili kugličnim ležajevima koja velikim brzinama, uz skandiranje tisuća okupljenih ljudi jure u spustu niz glavnu ulicu, već više od trideset godina jedinstvena je opatijska karnevalska atrakcija.

Balinjerada je dijelom brzinsko natjecanje u spretnosti upravljanja neobičnim „jurilicama“ kućne izrade, a dijelom maškarana povorka u kojoj se predstavljaju elaborirane putujuće konstrukcije u koje su karnevalske grupe uložile mjesece rada i koje često predstavljaju ironične i jetke komentare na aktualna društvena zbivanja.

Balinjerade ne bi bio bez njenog idejnog začetnika i opatijskoga pusnoga gradonačelnika Duška Jeličića Duleta, koji je i ovoga puta bio na čelu kolone.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari