KONAČNI IZGLED

Galerija | Na Costabelli otvorena novouređena šetnica; Evo kako izgledaju okoliš i plaža Hilton Beach Resort&Spa!

Foto: Grad Rijeka

Novouređeni dio šetnice na Costabelli dug 222 metra koji prolazi ispod Hilton Costabella Beach Resort&Spa otvoren je za šetače

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke kazao je kako je riječ o dovršetku jednog dijela kapitalnog projekta Grada Rijeke Obalna šetnica s plažama – zapad kojim će se obnoviti i izgraditi obalna šetnica na cijelom potezu od Preluka do Brodogradilišta 3.maj, odnosno Lučice Brgudi.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Buduća šetnica ukupne dužine gotovo 5,8 km, povezat će postojeće i novouređene plaže te postojeće i planirane sportske, rekreativne i turističke sadržaje smještene duž zapadne obale grada. Riječ je projektu za kojeg je dijelom napravljena projektna dokumentacija i ishođene dozvole, a dijelom se rješavaju složeni imovinsko – pravni poslovi, s obzirom na to da je riječ o pomorskom dobru.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Obilasku novouređene šetnice nazočila je i Maja Malnar, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke.

Pogledajte VIDEO:

Šetnica za građane sa svojevrsnim trgom ispod Hiltona

Rekonstrukcijom je uređena površina od oko 1.420 četvornih metara, a sama šetnica koja se nalazi ispod Hotelskog Resorta Hilton Costabella, duga je približno 222 metra. Radovi su dovršeni polovicom studenog prošle godine. Radove je izvela tvrtka G.a.m.i.k. d.o.o iz Splita. Vrijednost radova iznosila je 779.449,16 kn s PDV-om.

Šetnica je uređena na način da su se pješačke površine dovele u visinu prije započetih radova na hotelskom kompleksu i to ugradnjom slojeva nosivog nasipa koji je završno obrađen šljunkom, dok je jedan dio šetnice popločen.

U sklopu rekonstrukcije šetnice obnovila se postojeća i izgradila nova javna rasvjeta te je  postavljeno je oko 90 m nove pješačke ograde. Uklonjena je stara urbana oprema, odnosno izrađeni su novi temelji  i postavljena dva nova stola i klupe kao i novi koševi za smeće. Na dijelu rekonstruirane površine  zasađeno je 5 stabala pinija (Pinus pinea), a na novoj zelenoj površini posijana je trava.

Dio koji se nalazi ispod Hotelskog Resorta Hilton Costabella pretvoren je u svojevrsni trg širine 15 metara, uz koji se nalazi caffe bar  koji će nositi ime po prvom pobjedniku Grand prix Preluka motociklisti Luigi Villoresi.

Borjan Brnčić, direktor JTH Costabella d.o.o. kazao je kako će cijeli caffe bar biti posvećen legendama motociklizma budući da je još davne 1939.g. na Preluku održana prva moto utrka na stazi dugoj šest kilometara koja je vodila od Costabelle na riječkoj strani, do raskrižja prema Opatiji i Pavlovcu.

Nakon predstavljanja šetnice Borjan Brnčić je u ime investitora izgradnje novog hotela Hilton, Jaroslava Trešnjaka uručio ravnateljici Osnovne škole Kantrida Sanji Kvaternik – Hren, donaciju u iznosu od 20 tisuća kuna namijenjenu za obnovu školskih igrališta.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Zahvalivši na donaciji ravnateljica Kvaternik – Hren kazala je kako je cilj škole staviti umjetnu travu na nogometno igralište te urediti i košarkaško. Ujedno je pozvala i druge donatore da se pridruže akciji uređenja.

Kapitalni projekt Obalna šetnica s plažama – zapad

Grad Rijeka je 2016. godine pokrenuo izradu projektne dokumentacije za realizaciju projekta Obalna šetnica s plažama – zapad, a zbog složenosti prostornih i vlasničkih odnosa, projekt je podijeljen u više dionica.

Dionica A je obuhvaća rekonstrukciju postojećeg Šetališta Milića Jardasa, od plaže nazvane „S zavoj“ do hotelskog kompleksa Costabella. Dionica B obuhvaća nastavak dionice A do plaže Bivio, a dionica C obuhvaća trasu obalne šetnice od plaže Bivio do plaže Ploče u podnožju kompleksa Bazena, gdje se nadovezuje na već izvedenu dionicu obalne šetnice.

Do danas je izrađena kompletna projektna dokumentacija, izdana je građevinska dozvola za rekonstrukciju dionice A, lokacijska dozvola za izgradnju dionice B, dok je za dionicu C izrađeno idejno rješenje.

U okviru projekta Obalna šetnica s plažama – zapad, izrađena je i projektna dokumentacija za proširenje plaže Kostanj za čiju je rekonstrukciju izdana i građevinska dozvola.

Što se tiče realizacije projektiranih zahvata, s obzirom na površinu koja je obuhvaćena projektima, a koja uključuje i površine za odmor i rekreaciju djece i odraslih te kompletnu infrastrukturu u, vrijednost investicije za obje dionice, prema projektantskim cijenama, procijenjena je na iznos od 45,000.000,00 kn.

Riječke šetnice

Ideja Riječkih šetnica polazi od namjere povezivanja krajnje jugoistočne i krajnje sjeverozapadne točke gradskog područja, tj. omogućavanja pješačkog pohoda od Plumbuma na istočnom dijelu grada Rijeke, do Bivia, odnosno Preluka na zapadnom dijelu grada.

“Prsten” Riječkih šetnica podijeljen je na više dionica i poddionica (staza) koje sve počinju i završavaju na autobusnim postajama gradskog prijevoza, a prolaze kroz najljepše i najzelenije dijelove gradskog područja, uz mnogobrojne povijesne spomenike koji ih okružuju.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Do sada je uređeno ukupno oko 23 kilometra šetnica

Na svim dionicama šetnica radovi uređivanja obuhvaćali su trasiranje, krčenje, postavljanje informativnih ploča, košara za otpatke i klupica, te se one redovno održavaju. Važno je istaknuti da se sve staze potom nadovezuju na poznate planinarske staze.

Foto: Mateo Levak/Riportal

2017. godine zajedničkim projektom Rijeka trails turističkih zajednica grada Rijeke te gradova i općina Riječkog prstena – Kastva, Viškova, Čavli, Bakra, Klane, Jelenja, Kraljevice i Kostrene obuhvaćeno je trideset šetnica i planinarskih staza Rijeke i okolice koje se mogu pratiti na internetskoj stranici, ali i brošuri Rijeka trails.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari