POSVEĆEN OBOLJELIMA OD RAKA DOJKE

Galerija | Na Korzu obilježen Dan narcisa: “Želimo osvijestiti žene i poručiti im koliko je važna prevencija”

Prodajom narcisa i dijeljenjem edukativnih letaka, na Korzu je obilježen Dan narcisa posvećen oboljelima od raka dojke

Narcise su prodavale članice Udruge Nada, Lige protiv raka Primorsko-goranske županije i učenice Medicinske škole, a sva prikupljena sredstva namijenjena su radu udruge Nada koja okuplja žene oboljele od raka dojke, ali i one koje su preboljele ovu tešku bolest, a u udruzi dobivaju psihološku pomoć, potporu u svojoj borbi, ali se organiziraju i razne kreativne radionice, kako bi se misli kroz druženje i kreativan rad skrenule s teme bolesti.

„Na ovaj dan koji svake godine obilježavamo s početkom proljeća želimo osvijestiti žene i poručiti im koliko je važna prevencija, koliko je važno odlaziti na preventivne preglede, jer karcinom dojke koji je otkriven u samom začetku je izlječiva bolest. Mi, članice udruge Nada primjer smo kako se bolest može pobijediti i kako se može nastaviti dalje s visokom kvalitetom života“, istaknula je predsjednica Udruge Nada, Miranda Zakarija i dodala kako žele poslati poruku svim ženama koje su trenutno u procesu liječenja da budu hrabre, da ne gube nadu, neka vjeruju svojim liječnicima.

„Na današnji dan želimo poslati poruku i mladim ženama da se karcinom ne događa nekome drugome, da se ne pojavljuje samo u starijoj dobi i da je važno da redovito rade preglede i samopreglede“, zaključila je Zakarija.

Podršku akciji došli su dati i riječki gradonačelnik Marko Filipović i njegov zamjenik Goran Palčevski.

„Ovo je već tradicionalna i hvale vrijedna akcija naše Udruge Nada čije nas članice svake godine prodajom narcisa i dijeljenjem edukativnih letaka podsjećaju na važnost kontrole i pregleda. Važno je iznova ponavljati kako je karcinom bolest koja je izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme“, rekao je gradonačelnik Marko Filipović.

Nacionalni plan ranog otkrivanja raka dojke počeo se u Hrvatskoj provoditi 2006. godine, nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 2004. godine započeo s provedbom programa na razini županije. Program obuhvaća žene između 50 i 69 godina starosti koje su pozivane na mamografske preglede dojki. Svaka žena koja spada u ovu dobnu skupinu, svake dvije godine na kućnu adresu dobije poziv s vremenom i mjestom pregleda.

Prema statističkim podacima, od 2008. do 2020. godine u Primorsko-goranskoj županiji od karcinoma dojke umrle su 942 žene, a iako se bolest najčešće javlja kod žena starijih od 50 godina, raste broj sve mlađih žena koje obolijevaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari