Na Korzu obilježen Dan ružičaste vrpce

Puštanjem ružičastih balona, humanitarnom prodajom ruža i ružičastih vrpci te šetnjom posvećenom preminulima od raka dojke na Korzu je obilježen Dan ružičaste vrpce.

Dan ružičaste vrpce održava se svake prve listopadske subote s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti rane detekcije raka dojke te redovitih liječničkih pregleda. Događaj je organizirala Udruga žena operiranih dojki Nada, koja okuplja i pomaže oboljelima, operiranima i liječenima od ove česte bolesti.

Uz prigodnu prodaju ruža i ružičastih mašni, podjelu informativnog materijala te šetnju Korzom za podršku oboljelima, u zrak su pušteni ružičasti baloni u simboličnom činu prisjećanja na preminule od raka dojke.

Grad Rijeka je povodom ovog Dana na pročelje zgrade gradske uprave izvjesio ružičastu vrpcu, a današnjem zbivanju prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Volontersku podršku događaju dali su i učenici Medicinske škole Rijeka, a uz udrugu Nada i Ligu protiv raka PGŽ, u obilježavanju Dana ružičaste vrpce bili su uključeni i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Primorsko-goranska županija, KBC Rijeka i Dom zdravlja PGŽ.

Prodajna akcija i ove godine ima humanitarnu notu, a prikupljeni novac namijenjen je za kupnju hladnjaka za čuvanje lijekova i opremanje kreveta za odjele onkologije i kirurgije KBC-a Rijeka, aparata za intraoperativno zračenje za Udrugu Europa Donna te rad udruge Nada.

 

U sklopu humanitarne akcije bit će održan i koncert „Pjesmom za Nadu“, 12. listopada u HKD-u na Sušaku, s početkom u 19 sati.

Tijekom današnjeg dana, akcije osvještavanja o raku dojke održavale su se i u ostalim gradovima i općinama diljem Primorsko-goranske županije i Hrvatske.

Rak dojke – najčešća zloćudna bolest

Premda je rak dojke najčešća zloćudna bolest kod žena, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko dvije i pol tisuće osoba, a umre oko osamsto, postotak izlječenja u ranom stadiju svih oblika ove bolesti doseže visokih 96%.

U Hrvatskoj je 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju, a odaziv na ove preglede iznosi 60%.

Kao preventivne mjere, medicinski stručnjaci preporučuju jednomjesečni samopregled dojki kako bi se žene upoznale s tkivom svojih dojki, jednogodišnje kliničke preglede te mamografske preglede svake dvije godine. Na rak dojke nisu imuni ni muškarci, a s obzirom da se bolest kod ove populacije pojavljuje rijetko, nedovoljno znanje često dovodi do kasne dijagnoze uznapredovale bolesti koja otežava liječenje.
Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari