Evo kako je Rijeka postala najbolji hrvatski pametni grad!

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

Grad Rijeka proglašen je najboljim hrvatskim pametnim gradom u 2018. godini. Nagrađeni su za ideju s dronom kojeg grad koristi za zračna snimanja kod prometnog projektiranja, ali i nadzor prometa

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

To je samo dio primjene drona, već se izrađuju i druga pametna rješenja.

Novi rotor na Rujevici bio je nužno prometno rješenje. Njegovu bi izgradnju olakšale orto foto snimke terena iz zraka, ali nije ih bilo. Snimke su skupe, pa se ne ažuriraju često. Za riječko područje stare su sedam godina. Zato je Grad kupio svoj dron.

“To zapravo bitno ubrzava stvar, jer ako imate staru podlogu koju ne možete koristiti, govorim o orto foto podlozi onda morate od nekog geodete naručiti da vam napravi izmjeru novog stanja, postojećeg stanja od kojeg krećete s prometnim projektiranjem, to zahtijeva i novaca i vremena”, objasnio je Danijel Frka, rukovoditelj Službe prometa.

S dronom od 20 tisuća kuna snimke rade sami, lijepe ih na postojeće digitalne karte pa projekte rade na temelju realnoga stanja. Na starim snimkama Rujevica je zelena površina, a u stvarnosti su nikli nogometni kamp i trgovački centar. Iziskivali su nova prometna rješenja.

“Snimali smo zapadni dio grada, područje Rujevice, stadiona Rujevice i to je obuhvat od 43 hektra”, rekao je Vedran Kirasić, referent prometa.

Stručnjaci gradskog komunalnog društva neprestano smišljaju kreativna rješenja.

“Broj prometnih projekata upravo zahvaljujući ovoj sofisticiranoj i modernoj tehnologiji povećali zadnje dvije godine čak tri puta i sad već radimo oko 150 prometnih projekata godišnje”, kaže direktorica Rijeka prometa Spomenka Mičetić.

Za svako dizanje drona ishoduju dozvole. S riječkim vatrogascima razvijaju projekt izravnog prijenosa slike iz zraka s požarišta, a imaju prijedlog i za policiju.

“Može se koristiti za snimanje prometnih nesreća gdje se vertikalnom fotografijom postiže vrlo visoka preciznost koja onda kasnije može poslužiti prilikom ekspertize prometnih i drugih vještaka o uzrocima i tijeku prometnih nesreća”, komentira Danijel Frka, rukovoditelj Službe prometa.

U Rijeci su samo od lani pokrenuta 83 nova pametna projekta.

“U novoj financijskoj perspektivi Europske unije znači od 2020. nadalje, će pametni gradovi biti osnova za povlačenje europskih sredstava”, smatra Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Rijeka najbolji hrvatski pametan grad imat će odličnu startnu poziciju za bespovratan novac kojim će financirati neke nove ideje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari