LOKALNI IZBORI

Na Korzu otkrivena dvojezična ploča Rijeka/Fiume; Blečić Jelenović, Švorinić i Marchig žele ju na ulazima u grad

Foto: Mateo Levak/ Riportal

“Lista za Rijeku je kao jedina riječka gradska stranka prepoznata kao čuvar riječkog identiteta”, poručuju danas iz čelništva te stranke

“Identitet je važan jer je to temelj svake zajednice. U proteklom mandatu realizirali smo niz inicijativa jačanja riječkog identiteta poput imenovanja Trg Zanella ispred Guvernerove palače, višejezične ploče u Starom gradu, legalizacija riječke povijesne zastave u Gradskom vijeću. Međutim, još uvijek nije realizirana ideja postavljanja višejezičnih tabli na nekoliko lokacija s oba naziva našeg grada – Rijeka/Fiume.”, priopćili su danas čelnici stranke na Korzu gdje je simbolično otkrivena dvojezična ploča Rijeka/Fiume.

“Neki kandidati za gradonačelnika se uoči izbora hvale obranom slobodnog teritorija, a u Rijeci još uvijek živi autohtono stanovništvo koje ne može pročitati naziv grada na svom materinjem jeziku bez da otputuje na istarski ipsilon. Uz podršku naših sugrađana na ovim izborima, jamčimo da ćemo to riješiti u prvih pola godine idućeg mandata”, rekao je Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku na simboličnom otkrivanju ploče s dvojezičnim nazivom Rijeka/Fiume.

Foto: Mateo Levak/ Riportal

Kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović kazala je da će Lista za Rijeku kroz različite programe nastaviti promicati riječki identitet “slobodnog grada” nastalog iz jedinstvenog povijesnog iskustva i položaja na križanju različitih kulturnih utjecaja koji je proizveo urbanu, multikulturalnu i otvorenu oazu ovog dijela Europe i Mediterana.

“Nastavit ćemo se zalagati za otvoreni grad i regiju osiguravši ostvarivanje prava svih nacionalnih i jezičnih zajednica. Uključujući i vizualnu dvojezičnost u centru grada”, istakla je Blečić Jelenović.

Foto: Mateo Levak/ Riportal

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnice Rijeke i članica predsjedništva Liste za Rijeku Laura Marchig najavila je zaštititu autohtone kulturne vrijednosti osiguravanjem institucionalne zaštite čakavskog i fiumanskog dijalekta, kao i obilježavanjem povijesnih toponima, te, zajedno sa Zajednicom Talijana promovirnje akcije za očuvanje fiumanskog dijalekta traživši od UNESCO-a da ga se prepozna kao kulturno dobro.

Foto: Mateo Levak/ Riportal

“Promovirat ćemo, a po mogućnosti i sufinancirati, tečajeve za učenje i usavršavanje fiumanskog u pisanom i u govornom obliku. Također, nastojati proširiti zone s povijesnim toponimima na talijanskom/mađarskom/hrvatskom jeziku, kao što bi trebalo razmotriti da se na Trsatu, Zametu i Sušaku, za stare toponime stave slične ploče na čakavštini. I ne na posljednjem mjestu, vodit ćemo kampanje za zaštitu povijesnih institucija talijanske manjine kao što su Talijanska drama, Izdavačka kuća Edit i La voce del Popolo, te talijanske redakcije Radio Fiume, kao i  promociju i održavanje novih emisija na talijanskom jeziku na Radio Rijeci”, zaključila je Laura Marchig.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari