FANNI TUTEK HAJNAL

Na Korzu otvorena izložba ‘Riječki Balet – novi brand našeg grada”

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija “Riječki Balet – novi brend našeg grada” autorice Fanni Tutek Hajnal. Riječ je o fotografijama iz predstava Baleta HNK Ivana pl. Zajca od 2017. godine do danas.

Iako brojčano nevelik, riječki je Balet pod ravnateljstvom Maše Kolar od rujna 2017. godine postigao uistinu značajne umjetničke rezultate.

O tome koliko se riječki Balet snažno pozicionirao na mapi europskih i svjetskih plesnih ansambala i događanja te postao prepoznatljiv, svjedoči i nedavna audicija za dva nova člana ansambla, na koju se prijavilo čak više od 500 kandidatkinja i kandidata iz cijelog svijeta koji su, da bi postali dio ovog ansambla, bili spremni odmah se preseliti na riječku adresu.

U pokušaju da uvijek iznova potvrdi važnost i izvrsnost raznolikog umjetničkog rada i novih poetika te plesnih žanrova, riječki je Balet, potvrdivši se i na međunarodnoj razini, prerastao u “novi brend našeg grada”.

Osuvremenjena verzija Labuđeg jezera (2017.) naznačila je povratak potrazi za novitetima u plesnoj umjetnosti i plesnoj dramaturgiji s naglaskom na dinamično, fizičko čak i akrobatsko, te neočekivano.

Pod ravnateljstvom Maše Kolar od rujna 2017. godine, Balet ostvaruje značajnu raznolikost u radu i izvrsnost umjetničkih projekata koji su promovirani i oblikovani u sklopu branda “Balet s karakterom”.

Važan čimbenik u kreiranju tog branda su suradnje s novim valom međunarodno priznatih i autorski upečatljivih koreografa zahvaljujući čemu su nastale predstave: Macbeth (2017.) koreografkinje Maše Kolar, Ivica i Marica (2018.) američke koreografkinje Gine Patterson; Rossini cards (2018.) Maura Bigonzettija.

Govoreći o svom Baletu, Maša Kolar je naglasila potrebu važnosti raznolikog umjetničkog rada i novih poetika te plesnih žanrova, čime se riječki Balet profilirao u moćan „Balet s karakterom”.

“Rezultati ostaju utisnuti u kolektivnu svijest ansambla i nastavljaju ga oblikovati kroz predano, samokritično i iskreno preispitivanje vlastitih vrijednosti, značenja i svoje pozicije u lokalnoj ali i globalnoj sceni plesne umjetnosti i plesnog umijeća. Balet je umjetnost koja se materijalizira u konkretnom trenutku na sceni i koja ostaje zapamćena u memoriji svakog gledatelja. Fanni Tutek Hajnal svojim je fotografijama uspjela taj konkretni trenutak produžiti u vječnost”, kazala je Kolar.

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika kazala je kako osobno obožava Balet za kojeg smatra jednom od najljepših plesno-scenskih kazališnih formi.

“Pred nama je ovih prekrasnih, 20 fotografija, koje su, svaka na svoj način ovjekovječile izvedbe Ansambla Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Njima se dašak glamura prenio na na riječki Korzo! Vjerujem da će se istinski ljubitelji baleta kroz ove fotografije prisjetiti impresivnih, senzualnih i uzbudljivih plesnih koreografija, a svakako na emocija koje su proživljavali uživo na predstavama ili će to možda i osjetiti samo promatrajući ove fotografije”, kazala je Krpan.

Zamjenica Krpan je čestitala ravnateljici Baleta Maši Kolar kao i svim članovima Baleta na izvrsnim izvedbama kojima nas oplemenjuju svih ovih godina.

U ime Erste banke pokrovitelja riječkog Baleta, riječi zahvale za lijepu izložbu i uspjehe riječkog baleta uputila je Nina Goleš naglasivši kako Erste banka podržava i druge kulturne projekte grada Rijeke nastojeći tako potvrditi svoju opredijeljenost za boljitak građana.

Otvorenju izložbe nazočio je Ivan Šarar, pročelnik za Odjela gradske uprave za kulturu te kompletni ansambl riječkog Baleta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views