Na Korzu postavljena izložba fotografija „Biljezi rane riječke povijesti“

Izložba započinje prikazima vrijednih nalaza Kapitolijske vučice iz 1. stoljeća pr. Kr., pronađenih 2006. godine u vrhu privatne kuće na Gornjoj Vežici a završava prezentacijom Stendarca – stupa gradskog barjaka koji se nalazi na Trgu Riječke rezolucije

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba pod nazivom „Od Kapitolijske vučice do habsburškog orla. Biljezi rane riječke povijesti“.

Izložbu je službeno otvorenom proglasio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, istaknuvši kako je izložba na Korzu dobar način da Riječani i njihovi gosti saznaju nove detalje o povijesti Rijeke, posebice što, iako se mnogo zna o povijesti Rijeke od 18. stoljeća naovamo, kada se razvija kao lučki grad, često se zaboravlja kako povijest grada seže u 1. stoljeće pr. Kr.

Izložba o predmetima koji daju prilog rekonstrukciji života Rijeke

Izložbu čine fotografije predmeta iz muzejskih zbirki, crkava, kapela, konzervatorskih radionica, trgova koje prate podaci o porijeklu i/ili mjestu nalaza, materijalu, funkciji, naručitelju i povijesti svakog predmeta ukazujući na njihovu posebnost i značenje u rekonstrukciji života Rijeke (Tarsatike) u vremenskom razdoblju od gotovo 17. stoljeća.

Izložba započinje prikazima vrijednih nalaza Kapitolijske vučice iz 1. stoljeća pr. Kr., pronađenih 2006. godine u vrhu privatne kuće na Gornjoj Vežici, a završava prezentacijom Stendarca – stupa gradskog barjaka, koji se nalazi na Trgu Riječke rezolucije. Naime, vjeruje se kako su simboli političkih sila za koje se pretpostavlja da su ga podignuli – Mlečani ili Habsburgovci – odnosno mletački lav ili dvoglavi habsburški orao, bili prikazani u danas praznom ovalnom medaljonu u središtu stupa.

Kako su istaknula Marina Vicelja Matijašić ispred Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka, poticaj za organizaciju izložbe bila je vrlo uspješna izložba koja je prije dvije godine također postavljena na postamentima na Korzu, a bila je posvećena stoljeću arheoloških istraživanja u Rijeci.

„Na fotografijama su prikazani predmeti uporabne i umjetničke vrijednosti, biljezi riječke prošlosti, koji su značajni ne samo radi potvrde o prvim tragovima života u Rijeci, već i prilog rekonstrukciji povijesnih gibanja i kontinuiteta grada,“ kazala je Vicelja Matijašić, dodavši kako među do sada poznatim arheološkim nalazima nedostaju materijalni dokazi iz ranog srednjeg vijeka.

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Ines Srdoč Konestra posebno je istaknula kako je izložba nastala u suradnji arheologa, povjesničara umjetnosti i povjesničara Katedre koja ove godine obilježava 15 godinu osnutka.

Marina Vicelja Matijašić, Vojko Obersnel, Ines srdoč Konestra, Palma Karković Takalić i Ivana Šarić Žic

Njihovim trudom nastala je zanimljiva izložba, na kojoj se Riječani po prvi put mogu susresti s nekim arheološkim nalazima. Kako je kazala Palma Karković Takalić s Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka, radi se o predmetima poput uljanica koje su pronađene na riječkom Korzu 1914. godine, prilikom gradnje temelja današnje gradske uprave, ili pak novčića cara Domicijana, pronađenih tijekom arheoloških istraživanja provedenih u sklopu nedavne obnove Trga Ivana Koblera.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 24. svibnja, a svi oni koje zanima više, kazala je zamjenica ravnateljice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Ivana Šarić Žic, izloške mogu pogledati na riječkim lokalitetima ili pak u samom muzeju.

Na znanstven način o predmetima prikazanima na izložbi moći će se saznati na znanstvenom skupu, koji će se u petak, 18. svibnja s početkom u 9,30 sati održati na Filozofskog fakultetu, a čim vrijeme dopusti, održat će se i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, studente te polaznike Sveučilišta za 3. dob.

Izložbu su organizirali Katedra za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci te Pomorski i povijesni muzej Rijeka, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views