Komadina: „Ministar Butković je odbio naše zahtjeve za ukidanje mostarine na Krčkom mostu“

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Isti odgovor stigao je i na zahtjev za ukidanje naplate tunelarine kroz tunel Učku i oslobađanje Gorana od plaćanja dionica autoceste Rijeka-Zagreb. Upravnom sudu upućena je pak tužba protiv rješenja o prihvatljivosti plutajućeg LNG terminala za okoliš!

Župan Zlatko Komadina na redovitom tjednom susretu s novinarima najavio je sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak 17.svibnja s ukupno 19 točaka dnevnog reda. Kako je izvijestio, glavne su točke financijske naravi vezane uz izvršenje županijskog proračuna te financijsko poslovanje Županijske uprave za ceste kao i prijedlozi odluka o koncesioniranju na pomorskom dobru.

Župan je također pohvalio maturante 13 srednjih škola koji su završetak školske godine obilježili velikom humanitarnom akcijom darivanja krvi te prikupili 101 dozu.

Novinare je također informirao o podnošenju tužbe Upravnom sudu kojim se traži odgoda učinka odluke o prihvatljivosti utjecaja na okoliš projekta plutajućeg LNG-a koju je uz samo dva glasa protiv i to predstavnice PGŽ i načelnice Omišlja, izglasala većina od strane Vlade nominiranih članova.

Podsjetio je na jednoglasni zaključak Županijske skupštine kojim je ocjenjeno da ta studija nije uvažila sve potencijalno opasne aspekte izgradnje takvog terminala na Omišlju, te također na jednoglasni stav predstavničkog tijela PGŽ da se umjesto plutajućeg na Omišlju gradi ekološki manje opasan kopneni terminal.

Župan je najavio sastanke sa saborskim zastupnicima kojima na klupe stiže prijedlog zakon “lex LNG” kako bi ih izvijestio o argumentima protiv gradnje plutajućeg terminala za ukapljeni plin. Izvijestio je i o pristiglom odgovoru resornog ministra Butkovića na zahtjev Županijske skupštine kojim se traži ukidanje mostarine na Krčkom mostu, naplete tunelarine kroz tunel Učku i oslobađanje Gorana od plaćanja dionica autoceste Rijeka-Zagreb. Svi ti zahtjevi redom su odbijeni, rekao je župan.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o rezultatima lani provedenog Programa javno-zdravstvenih mjera zaštite zdravlja od štetnih čimbenika kojom se obuhvaća analiza kakvoće hrane, zraka, vode kao i kvaliteta mora na kvarnerskim plažama.

Istaknula je između ostalog da je od 1068 analiziranih uzoraka hrane svega 18,3 posto registrirano zdravstveno neispravnim, u 25,7 posto slučajeva zdravstveno neispravnim utvrđeni su prostori u kojima se hrana priprema dok je kvaliteta vode za piće uz izuzetak vodovoda u Čabru ocijenjena izvrsnom kao i kakvoća zraka i mora.

Pročelnica je najavila za sutra i prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama, što će se u intervalima od 15 dana, provoditi sve do konca rujna ove godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views