Obistine li se najave i potvrde pristigle prijave, ovogodišnja bi 22. Fiumanka mogla biti posebno zanimljiva u klasi maxi, među konkurentima za titulu najbržeg broda regate

Prošlogodišnji slavljenik slovenski EWOL ove godine na žalost neće doći braniti naslov, a za titulu najbržeg borit će se jedrilica istog tipa, 28-metarski Portopiccolo Prosecco Doc  iz Italije sa skiperom Claudiom Demartisom, pobjednik prošlogodišnjeg Venezia Maxi Chalenga.

Dolazak je najavila i 24-metarska Maxi Jena, ove godine s novim vlasnikom i skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore, prošlogodišnjim pobjednikom Barcolane. Na Fiumanku prvi puta dolazi i slovenski CleanSport One, “nabrijani” VOR 60 sa skiperom Jurom Orelom. Dolazak spominje i slovenski TP 52 dok će riječke boje braniti Rajko Kujundžić s Molo longom i Željko Perović s Shiningom, sedmerostrukim pobjednikom Fiumanke. Atraktivne jurilice privlačit će pažnju mnogih, a bit će privezane na Adamićevom gatu.

Takve najave i vraćanje međunarodne dimenzije riječkoj regati posebno raduju predsjednika organizacijskog tima Davora Perovića: Ono na što je korona najviše utjecala bila je upravo međunarodna dimenzija Fiumanke. Raduju me najave dolazaka brodova iz čitave regije jer je to znak normaliziranja situacije, više od toga je li riječ o velikim ili malim brodovima jer se do starta regate zapravo nikad ne zna tko ću istinu i sudjelovati. Tako je to s Fiumankom. Čim ne postoji nikakva financijska obaveza, puno je lakše promijeniti odluku u zadnji čas, pogotovo prethodi li regati loše vrijeme. Ipak ove atraktivne jurilice Fiumanki daju dodatnu sportsku dimenziju i značaj. Volio bih kada bi nas vrijeme poslužilo da imamo lijepu regatu na kojoj ćemo uživati u jedrenju i druženju na moru.“, rekao je Perović koji vjeruje da će se i privremeno reducirana medijska regata već slijedeće godine vratiti na svoju europsku razinu.

Od aktivnosti povezanih s morem dodatno će biti zanimljivo predstavljanje Veslačkog kluba Jadran na Korzu na dan Fiumanke, a u nedjelju će veslači imati promotivnu regatu. Na Fiumanki će i ove godine na svojoj ruti jedriti i daske, a u nedjelju 13. lipnja održat će se 1. SUP Fiumanka i Rotary regata.

Vikend uoči Fiumanke na Platku se održava regata radioupravljanih jedrilica Jako mala Fiumanka na kojoj će sudjelovati i prošlogodišnji pobjednik Gašper Vinčec koji će tom prilikom organizatorima vratiti veliki prijelazni pehar Fiumanke.

Čak je i Jako mala Fiumanka dobila svoju još manju inačicu – papirnatu Fiumanku, koju će i ove godine izraditi vrijedne ručice riječkih osnovnoškolaca i koja će u petak 11. lipnja zaploviti Trgom 128. brigade HV. Istog dana u popodnevnim satima zajedriti će promotivna regata sudionika 1. Business Woom Daya.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari