NA SVE SPREMNI

NA PRVOJ LINIJI! Riječki poštari prkose buri i koronavirusu

Foto: Riportal.hr

I Hrvatska pošta u ova krizna vremena nastoji pronaći što bolji model za što učinkovitije obavljanje posla uz potrebne mjere zaštite djelatnika i građana

Već u rano jutro upravo su poštari jedni od rijetkih koje možemo vidjeti na gradskim ulicama.

U dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite Hrvatska pošta je izmijenila i svoju kratkoročnu uredbu po kojoj u njihove poslovnice nisu smjeli ući građani bez maske na licu.

No jučer je ta privremena odredba odbačena.

“U dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, ulazak u poštanske urede dozvolit će se i osobama bez zaštitne maske. Zahvaljujemo korisnicima na razumijevanju te vas još jednom pozivamo da slijedite upute nadležnih tijela, kako bismo svi zajedno što brže pobijedili ovu epidemiju.”, priopćili su jučer iz Hrvatske pošte.

Ovom prilikom nije naodmet ponoviti i sve izmjene načina uručivanja pošiljaka koje je Hrvatska pošta uslijed epidemije uzrokovane korona virusom (COVID – 19) proglasila 18. ožujka.

Uručenje na adresi fizičkim osobama:

1. Za sve slučajeva uručenja poštanskih pošiljaka u kojima poštar procjeni da za njega nema nikakve opasnosti i u slučajevima kada primatelj ne postavlja ograničenja prilikom uručenja poštanske pošiljke uručivat će se na uobičajeni-propisan način.
2. U slučajevima kada poštar procjeni da uručenje poštanske pošiljke ugrožava njegovu sigurnost, u slučajevima kada korisni odbija neposredni kontakt s poštarom ili kada je primatelj u samoizolaciji postupiti na slijedeći način:
2.1. Postupak uručenja poštanskih pošiljaka za koje se prilikom uručenja od primatelja treba izuzeti potpis

  • Poštar će poštansku pošiljku uručiti ubacivanjem u kućni kovčežić ili ostavljanjem na ulaznim vratima stana ili kuće uz prethodnu suglasnost primatelja ili bez suglasnosti za pošiljke koje može uručiti ubacivanjem u kućni kovčežić ako ne uspije kontaktirati primatelja (razgovor na licu mjesta bez kontakta ili telefonski kontakt);

2.2. Postupak uručenja poštanskih pošiljaka koje su pripremljene za uručenje s određenim terećenjem
Za ove poštanske pošiljke poštar će primatelju ostaviti obavijest o prispijeću pošiljke u kućnom kovčežiću.
2.3. Postupak uručenja poštanskih pošiljka za koje uručenje obavljamo po posebnim zakonima:

  • pismena osobne dostave nositi će se samo jedanput na dostavu;
  • poštar će pismeno uručiti ubacivanjem u kućni kovčežić ili ostavljanjem na ulaznim vratima stana ili kuće uz prethodnu suglasnost primatelja ili u slučaju odbitka primitka na ovakav način (razgovor na licu mjesta bez kontakta ili telefonski kontakt);
  • na povratnici/dostavnici poštar će naznačiti način uručenja „kovčežić“. te dodati napomenu „COVID – 19“ (umjesto potpisa primatelja).
  • ako poštar ne zatekne primatelja ili osobu koju može kontaktirati za ovakav način uručenja, ostaviti će obavijest o prispijeću pošiljke s naznakom na obavijesti gdje, u kojem roku i u koje vrijeme donositelj obavijesti može podići pošiljku. Ako u roku od donositelj obavijesti ne preuzme pošiljku, pošiljka se vraća pošiljatelju;
  • izuzetak su pismena upravnog i zemljišnoknjižnog postupka koje, ako poštar ne zatekne primatelja ili osobu kojoj pošiljku može uručiti u zamjenu, pismeno će uručiti u kućni kovčežić primatelja uz napomenu „kovčežić“;
  • napomene dana i sata uručenja na povratnici/dostavnici upisuju se na uobičajen način.

Uručenje na adresi pravnim osobama, fizičkim osobama koji obavljaju registriranu djelatnost, udrugama i sl.:

3. Za sve slučajeva uručenja poštanskih pošiljaka u kojima poštar procjeni da za njega nema nikakve opasnosti i u slučajevima kada ovi primatelji ne postavljaju ograničenja prilikom uručenja poštanske pošiljke uručivat će se na uobičajeni-propisan način.
4. U slučajevima kada poštar procjeni da uručenje poštanske pošiljke ugrožava njegovu sigurnost, u slučajevima kada korisni odbija neposredni kontakt s poštarom postupiti na  isto kao prilikom uručenja fizičkim osobama (točka2).
5. U slučaju kada je poslovni prostor zatvoren i u poslovnom prostoru nema osobe koja bi preuzela poštanske pošiljke postupiti na slijedeći način:

  • Ukoliko korisnik nije podnio zahtjev za zadržavanjem pošiljaka u poštanskom uredu ili nadoslanje na drugu adresu sve obične poštanske pošiljke uručiti ubacivanjem u kućni kovčežić ukoliko ga ima. Ukoliko nema kućnog kovčežića pošiljke vratiti primatelju;
  • Sve pošiljke za koje se izdaje potvrda o primitku razdužiti vratiti pošiljatelju s napomenom „OSTALO“.

Uručenje poštanskih pošiljka na adresi primatelja putem servisa

6. Za sve slučajeva uručenja poštanskih pošiljaka u kojima poštar procjeni da za njega nema nikakve opasnosti i u slučajevima kada ovi primatelji ne postavlja ograničenja prilikom uručenja zaključaka – poštanskih pošiljka uručivat će se na uobičajeni-propisan način.
7. U slučajevima kada poštar procjeni da uručenje poštanske pošiljke -zaključaka ugrožava njegovu sigurnost, u slučajevima kada korisni odbija neposredni kontakt s poštarom zaključak s poštanskim pošiljkama vratiti u PU/sortirnicu, a pošiljke razdužiti vratiti s napomenom „OSTALO“.
8. Ukoliko korisnici servisa zahtijevaju drugačiji način uručenja od ugovorenog (manji broj dana dostave, promjena adrese,…) postupiti u skladu s tehnološkim mogućnostima.
Postupci s poštanskim uputnicama, mirovinama, socijalnim pomoćima i drugim novčanim doznakama je istovjetan s poštanskim pošiljkama.

Isporuka poštanskih pošiljka u poštanskom uredu:

  • Vrijednosne pošiljke isporučuju se u poštanskom uredu isključivo osobno primatelju, zakonskom zastupniku ili opunomoćeniku  uz mogućnost zadržavanja u poštanskom uredu do 30 dana. Primatelj isto može zatražiti i telefonski, o čemu se obavijest bilježi na pošiljci, a zahtjev se ne naplaćuje.
  • Otkupne pošiljke mogu se isporučiti u poštanskom uredu donositelju Obavijesti o prispijeću uz obvezno utvrđivanje identiteta donositelja. Donositelj obavijesti potvrđuje primitak pošiljke svojim potpisom.
  • Sudska pismena i pismena po upravnom i poreznom postupku, administrativna pismena isporučuju se u poštanskom uredu donositelju obavijesti o prispijeću uz obvezno utvrđivanje identiteta donositelja. Donositelj obavijesti potvrđuje primitak pošiljke svojim potpisom.
  • Isporuka ostalih pošiljka obavlja se kako je propisano, dakle na uobičajeni način.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari