NA TRSATU OTVOREN AMERICAN CORNER Virtualna stvarnost i 3D printanje nove atrakcije gradske Knjižnice

Pokretanjem Američkog kutka obogaćena je cjelokupna usluga Knjižnice jer je korištenje Kutka otvoreno za sve članove, njih gotovo 20 tisuća

Točno u podne u srijedu 29. ožujka u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka u prizemlju Dvorane mladosti održano je svečano otvaranje American Cornera Rijeka. Posebnoj prilici prisustvovali su veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Pozdravivši prisutne ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković naglasio je da se pokretanjem Američkog kutka obogaćuje cjelokupna usluga Knjižnice jer je korištenje Kutka otvoreno za sve članove, njih čak gotovo 20 000.

“Američki je kutak zamišljen kao prostor za edukaciju, informiranje i za kvalitetno provođenje slobodnoga vremena te kao kulturni most između dvaju država; Hrvatske i SAD-a. Drago mi je što je Veleposlanstvo SAD-a prepoznalo u Gradskoj knjižnici Rijeka vrijednog i poželjnog partnera te što su uvidjeli potencijal našeg trsatskog ogranka. Radujem se budućoj suradnji, nadam se na obostrano zadovoljstvo, a ponajviše na zadovoljstvo naših korisnika kojima ćemo moći ponuditi nove i specifične usluge i programe.”, zaključio je Cvjetković.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je razmjena iskustava i novih pristupa znanosti, poduzetništvu, obrazovanju i kulturi iznimno važna društvena stavka.

“U Američkom kutku građani, studenti i posjetitelji Rijeke dobili su multi-disciplinarnu mogućnost da štošta pročitaju i nauče o Sjedinjenim Američkim Državama, upoznaju zanimljive Amerikance i čuju od njih zanimljivosti o američkom načinu života, o mogućnostima studiranja na američkim sveučilištima, o suvremenoj američkoj književnosti itd. Riječanima godi što imaju Američki kutak u svome gradu i u ime svih njih na tome se zahvaljujem Američkom veleposlanstvu u Zagrebu. Nova lokacija Gradske knjižnice Rijeka, u Dvorani mladosti na Trsatu, u blizini Sveučilišnog kampusa predstavlja idealnu lokaciju, imajući na umu da će studenti sa Sveučilišnog kampusa biti česti korisnici Američkog kutka, kao i činjenicu da su i građani i posjetitelji našega grada oduševljeni Trsatom i smatraju ga mjestom koje svatko mora vidjeti i doživjeti – bilo radi njegove povijesti, religijskog značaja ili pak radi čiste ugode.”, zaključio je Obersnel.

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes zahvalila se je Knjižnici na otvorenosti za suradnju naglasivši da će American Corner Rijeka biti mjesto u kojem se ostvaruje susret dviju kultura te uči o novim tehnologijama koje će biti temelj budućeg poslovanja i poduzetničkih inicijativa prema čemu su usmjerene i knjige koje se nalaze u American Corneru Rijeka.

„Građani Rijeke će učiti o našoj povijesti, nasljedstvu, društvu, kulturi, vrijednostima te na taj način dodatno razumjeti Sjedinjene Američke Države.“, zaključila je Noyes.

Među mnogogrojnim uzvanicima na otvaranju našli su se i zapovjednik broda Mount Whitney, kapetan Kavon Hakimzaden, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, regionalna koordinatorica American Cornera Stacia Clifton iz Američke ambasade u Beogradu te Christian Wright, suradnik za odnose s javnošću u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

American Corner Rijeka dio je svjetske mreže knjižničnih prostora posvećenih američkoj kulturi i načinu života. Gradska knjižnica Rijeka će American Corner razvijati kao živahan kutak s mnoštvom raznolikih aktivnosti, informacija i novih tehnologija koje svi mogu isprobati te prvenstveno kao mjesto za učenje i zabavu. U American Corneru Rijeka bit će dostupan veći broj naslova na engleskom jeziku iz različitih područja kao i suvremene tehnologije poput VR-a (virtualne stvarnosti).

Kroz proteklih nekoliko mjeseci u American Corneru Rijeka već se je odvijao cijeli niz zanimljivih aktivnosti – razgovor s Eminom Višnić, direktoricom društva Rijeka 2020. koje vodi projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture, druženje s članovima posade broda USS Mount Whitney koji se nalazi na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, kazališna radionica za djecu u suradnji s organizacijom Try Theatre iz Rijeke…

American Corner Rijeka se razvija uz potporu Veleposlanstva SAD-a iz Zagreba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari