EVO GDJE ZA VIKEND

Neodoljiv čabarski kraj – na izvoru triju rijeka za nezaboravnu životnu avanturu

Neodoljiv čabarski kraj najzeleniji je predio Hrvatske u kojem izviru čak tri rijeke: Kupa, Gerovčica i Čabranka. Bogat je prirodnim ljepotama koje mame posjetitelje na uživanje i istinski odmor u netaknutoj prirodi.

Izvor Kupe jedan je od najdubljih hrvatskih vrela, a nagrada za šetnju je uživanje u neodoljivoj tirkizno-zeleno-plavoj boji jezera koju je vodena masa formirala i dakako miru koji regenerira svaku stanicu. Gornji tok rijeke Kupe djelomično protječe kroz Nacionalni park Risnjak, gdje se nalazi i jedinstvena  Dolina leptira koja očara svakog promatrača.

Čabranka je planinski brzak pritoka Kupe te je iznimno atraktivna neodoljivim slapovima i brzacima od samog izvora do ušća u rijeku Kupu. Sportski ribiči uživaju na Čabranci jer je vrlo bogata salmonidnom ribom. Očaravajuća rječica Gerovčica izvire ispod 300 m visoke stijene. Izvor nikad ne presušuje iako ta rijeka ponornica na platou Gerova ljeti ne teče. Jedinstven prizor Gerovčice čine i dva mlina koji su u funkciji, jedan za žito, a drugi je pilana. Oba su mlina dio etnografskog muzeja iz Čabra, i to kao izdvojene muzejske zbirke.

Nezaboravna avantura za sve generacije

Čabarski kraj, mikroregija na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Gorskog kotara, svojevrsna je meka za nezaboravnu avanturu prilagođenu svim generacijama. Ultimativno je nadahnuće za obiteljska i prijateljska druženja, ljubitelje adrenalina ili lagodnih šetnji, a i za sve koji se jednostavno požele sakriti u okrilje čiste, netaknute prirode i odvaže se na avanturu bivanja sami sa sobom. U ovom goranskom  kraju uživaju i planinari, berači šumskih plodova te biciklisti kojima su dostupne mnogobrojne staze koje ih vode do svih kulturnih i prirodnih znamenitosti. Poseban je doživljaj tijekom toplijih, ljetnih mjeseci i kupanje u rijekama na svim mjestima sve do Broda na Kupi. Poznata su kupališta na laguni ispod Kočičina, podno sela Zamost i Sela na Čabranci te ispod Osilnica na Kupi. Krv jamačno +brže teče žilama kada posjetitelji sudjeluju u fotolovu tj. promatranju divljih životinja (risa, medvjeda, vuka, jelena, srne) u njihovom prirodnom staništu, uz podršku iskusnog vodiča.

Područje čabarskog kraja prirodni je ambijent i za lov, streličarstvo, jahanje, rafting…, a ljubitelji adrenalina zasigurno neće ostati uskraćeni u čabarskom kraju. Kulminacija adrenalinskog doživljaja bit će definitivno u adrenalinskom parku Tršće gdje posjetitelji mogu okušati svoju spretnost i snagu u zraku na atraktivnoj, tristotinjak metara dugoj, penjačko-hodačkoj stazi po drveću. Tu su i čak tri ziplinea koji jamče nesvakidašnje iskustvo. Park je smješten na 860 m nadmorske visine odakle se pruža neodoljiv pogled na Risnjak, Snježnik i Slovenski Snežnik. Nadaleko su poznati vidikovci čabarskog kraja koji promatrače nagrade prekrasnim pogledom i čistim zrakom. Nakon višednevnih aktivnosti, od laganih šetnji do adrenalinskih sportova i punih pluća, posjetitelji se mogu odmoriti u čarobnim kućama za odmor, apartmanima, lovačkom ili planinarskom domu.

Neodoljive znamenitosti legendom prožetog čabarskog kraja

Dragulj ovog podneblja zasigurno je kaštel Petra Zrinskog iz 1651. godine. Čaroban dvorac nalazi se u samom centru grada Čabra, koji je ban Petar Zrinski i utemeljio. Danas predstavlja dom Zavičajne zbirke, galerije čak 45 originalnih djela Vilima Svečnjaka, renomiranog akademskog slikara, brojnih lovačkih trofeja… Dvorac je svojevrsni čuvar povijesne baštine čabarskog kraja koji je poznat i po legendi hrvatskog diva Petra Klepca za kojeg se govori da se borio protiv Osmanlija te  je za svoje junaštvo bio nagrađen plemićkom titulom. Narodna predaja kaže da je baštinio najhumanije vrline: upornost, hrabrost, bistar um i plemenitost, kojima svi stremimo.

Posjetiteljima ovaj kraj nudi i druge brojne izletničko-edukativne sadržaje kao što su staza Stopama tršćanskih rudara, Staza plodova gorja, Tropetarska stijena, zavičajna zbirka u Prezidu, Palčeva šiša, posjednička kuća u Plešćima iz 19. stoljeća, rimski obrambeni zid limes.. U Prezidu su još uvijek očuvane stare drvene kuće koje su pod zaštitom kao ruralno graditeljstvo hrvatske baštine. Od kapelica i crkvi ističu se Svetište Majke Božje Karmelske i barokna crkva Sv. Antuna Padovanskog u kojoj se nalazi visokovrijedna oltarna slika Valentina Metzingera iz 18. stoljeća. Više informacija o neodoljivom čabarskom kraju potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari