OBLJETNICA ZNAČAJNE GODINE: Izložba i panel diskusija o 1968. godini ispunili prostor kluba Palach

Od 23. do 25. svibnja, u Rijeci se obilježava 50. obljetnica revolucionarne 1968. godine, koja se smatra društvenom i teorijskom prekretnicom u novijoj svjetskoj povijesti. Događaj ”`68. u Rijeci i svijetu”, koji zajedničkim snagama organiziraju Odsjek za kulturalne studije, Drugo more, Galerija SKC i udruga studenata IKS, dio je projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i Europe, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Upravo s izložbom “Bunt 68. u Rijeci i svijetu” izloženom u prostorima Galerije Studentskog kulturnog centra u prostorima kluba Palach, nastojalo se evocirati burno vrijeme kraja šezdesetih godina u svijetu, Europi i tadašnjoj Jugoslaviji te poglavito u Rijeci. Između ostalih izložene su fotografije koje prikazuju tadašnje riječke studente u okupiranoj Čehoslovačkoj, isječci iz Novog lista te spisi iz Državnog arhiva u Rijeci koji prikazuju do sada nepoznatu priču o borbi riječkih studenata inspiriranih buntom studenata u Europi.

Istog dana organizirana je i odlično posjećena panel diskusija “1968. u Europi i svijetu, a što se događalo u Rijeci” na kojoj su gosti bili povjesničar Hrvoje Klasić, novinar Neven Šantić, filmski redatelj Rajko Grlić te istraživač Bruno Vignjević. Na diskusiji se govorilo o uzrocima, kontekstu i bitnim događajima iste godine, specifičnostima situacije u tadašnjoj Jugoslaviji ali i rasvijetlio dio uglavnom nepoznate riječke povijesti tih godina, koji je rezultirao otvaranjem omladinskog kluba Palach, zaslugom tadašnjeg Odbora saveza studenata na čelu s Igorom Mrduljašem.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views