ČESTITAMO!

Odabrani su najbolji timovi 12. generacije Startup inkubatora Rijeka!

U prostoru RiHuba održan je Demo dan 12. generacije korisnika Startup inkubatora Rijeka. Svoje poduzetničke ideje predstavilo je šest timova, a stručna komisija odabrala je tri najuspješnija tima generacije.

Najuspješnijim timom proglašen je MM Epoxy Solutions: Proizvodnja unikatnog, modernog i luksuznog epoxy namještaja. Drugo mjesto pripalo je Terra Neri: Proizvodnji organskog komposta, dok je stručna komisija treću nagradu dodijelila Kući ljekovitog bilja: Interaktivnom edukacijskom centru za promociju ljekovitog bilja i održivog turizma.

Uz njih, kao finalisti sudjelovali su i predstavili se: Tesu –  Eco friendly proizvodi na bazi maslinovog ulja, lavande i meda, SEed – Online platforma za razvoj socijalnih i emocionalnih vještina djece od 6 do 12 godina i renergo –  Uređaj za grijanje vode pomoću solarnih panela.

VIDEO DANA:


Članovima tri najuspješnija tima dodijeljene su novčane subvencije za pokretanje vlastitog posla i to u iznosima od 100.000 kuna za prvo mjesto, 50.000 za drugo i 25.000 za treće mjesto.

Svaki od šest finalista prezentirali su svoja rješenja stručnoj komisiji u kojoj su se nalazili savjetnica u Izvršnoj agenciji za malo i srednje poduzetništvo pri Europskoj komisiji Stephanie E. Trpkov, investicijski menadžer u South Central Ventures (SCV) Vedran Blagus i Stevica Kuharski, principal fonda Fil Rouge Capital (FRC).

Demo danu 12. generacije Startup inkubatora Rijeka prisustvovali su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić i direktor Riječke razvojne agencija Porin Dario Zorić.

Gradonačelnik Filipović je čestitao svim sudionicima 12. generacije Startup inkubatora i istaknuo kako Grad Rijeka kontinuirano ulaže u razvoj startup scene čemu svjedoči i uspon na globalnoj ljestvici konkurentnosti startupova na kojoj se nalazi oko tisuću gradova diljem svijeta.

„U Rijeci imamo tri poduzetnička inkubatora, u planu je i četvrti, Energana, inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju koji bi se 2023. godine trebao otvoriti u prostoru  bivše tvornice papira. Za taj smo prostor već potpisali ugovore s Ministarstvom regionalnog razvoja i Europskom komisijom. Vjerujem da će brojni poduzetnici, ali i oni koji se žele upustiti u poduzetničke vode tamo pronaći prostor za djelovanje“, istaknuo je gradonačelnik i dodao kako vrata Grada Rijeke i dalje ostaju otvorena svima onima koji svojim idejama i kreativnosti oplemenjuju Rijeku.

Prvonagrađeni tim MM Epoxy solutions s članovima žirija

Marija Tonković i Matija Vidoš članovi su pobjedničkog tima MM Epoxy Solutions i bave se izradom namještaja od epoksidne smole u kombinaciji s drvom. U odnosu na druge proizvođače sličnih rješenja, ovaj projekt izdvaja se po specijaliziranoj, strojnoj i visokokvalitetnoj proizvodnji za pripremu i obradu drva koja se nalazi u industrijskoj zoni u Ogulinu te po korištenju smole koja je proizvedena isključivo za rad s namještajem. Isto tako jedini u Europi nude široki asortiman namještaja: stolove, gazišta, kuhinjske plohe, ormare, stolice, zidne panele i druge unikatne komade, do kojih kupci mogu doći direktno ili putem dizajnera interijera i arhitekata, od kojih su mnogi već prepoznali njihova rješenja kao kvalitetna i prilagodljiva mnogim različitim stilovima.

Osim što su korisnici Startup inkubatora, MM Epoxy Solutions stanari su i Proizvodnog parka Torpedo, u čijem prostoru vrše rad sa smolom.

Drugoplasirani Startup Terra Nera bavi se proizvodnjom aerobnog komposta visoke kvalitete za upotrebu u organskoj poljoprivredi, a iza tog projekta stoje Ivana Brkljačić i Philip Klobučar.

Drugonagrađeni tim Terra Nera s pročelnicom Janom Sertić

Ovaj poduzetnički tim ističe dva glavna motiva zašto su se odlučili na pokretanje pokrenuti baš ove poslovne ideje – prvi je ljubav prema prirodi, a drugi želja da se napravi nešto u vezi s problemima otpada, klimatskih promjena i degradacije tla. Trenutno su u potrazi za zemljištem na kojem bi pokrenuli proizvodnju, a u skoroj budućnosti planiraju prijavu projekta na EU fondove kako bi nabavili potrebne strojeve i opremu.

Kuća ljekovitog bilja: Interaktivni edukacijski centar za promociju ljekovitog bilja i održivog turizma koja je zauzela treće mjesto projekt je Martine Tute i Marka Vukovića, a riječ je o izgradnji kuće koja će postati okupljalište ljubitelja prirode, ljekovitog bilja, održivog načina života i avanturizma iz cijelog svijeta. Njezina uloga je educirati nove generacije o potrebi spajanja tijela i duha s prirodom, te postati interaktivna stanica na mapi održivog eko-turizma u kojoj će se promovirati flora Hrvatske i koristi ljekovitog bilja za zdravlje.

Trećenagrađeni tim Kuća ljekovitog bilja s direktorom RRA Porin Darijom Zorićem

Pored toga, zainteresirane grupe turista, kao i individualni posjetitelji, imat će jedinstvenu priliku sami izrađivati originalne suvenire od autohtonog samoniklog bilja na interaktivnim radionicama. Projekt se trenutno nalazi u fazi prikupljanja ponuda za izgradnju Kuće ljekovitog bilja i to od održivih eko materijala – lameliranih greda i stakla.

GRADONAČELNIK GRADA RIJEKE MARKO FILIPOVIĆ, PROČELNICA OGU ZA PODUZETNIŠTVO GRADA RIJEKE JANA SERTIĆ, DIREKTOR RRA PORIN DARIO ZORIĆ S ČLANOVIM STRUČNE OCJENJIVAČKE KOMISIJE STEPHANIE E. TRPKOV, VEDRANOM BLAGUSOM I STEVICOM KUHARSKIM

Za ulazak u 12. generaciju korisnika Startupa pristiglo je ukupno 49 prijava, što predstavlja rekordni broj prijava u povijesti Startupa Rijeka.

Prijavljene ideje vrednovalo je Programsko vijeće, savjetodavno tijelo inkubatora. 22 tima koja su zadovoljila kriterije ušla su u 12. generaciju Startupa, njihov proces inkubacije započeo je u studenom 2020. godine, a svoje projekte uz pomoć mentora razvijali su tijekom osam mjeseci.

Startup inkubator Rijeka  –  podrška osobama koje žele postati poduzetnici

U sklopu inkubatora korisnicima se besplatno pruža čitav niz usluga – od edukativnih radionica i  predavanja za stjecanje relevantnih poduzetničkih znanja i vještina, do radnog prostora i mentorske mreže za rješavanje specifičnih izazova.

Pored toga, inkubator omogućuje povezivanje s potencijalnim investitorima i međunarodnom startup scenom, a najboljim timovima generacije osiguravaju se novčane subvencije za pokretanje poduzeća i daljnji razvoj ideje.

Do danas je u programu Startup inkubatora sudjelovalo 195 timova, odnosno 478 korisnika, održane su 332 edukacije i 1013 individualnih savjetovanja s mentorima. Mentorska mreža stalno se nadograđuje i trenutno broji 50 mentora.

Startup inkubator Rijeka djeluje kao integralni dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, a od ožujka 2021. nalazi se u sklopu centra RiHub, čime su prošireni njegovi prostorni kapaciteti i omogućena integracija novih usluga poput co-working prostora.

Cilj Startup inkubatora je stvaranje poticajnog okruženja za samozapošljavanje kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja i podizanje poduzetničkih kompetencija.

Od osnutka 2013. do 2018. bio je namijenjen fizičkim osobama u dobi do 30 godina, nakon čega je dobna granica ukinuta, a program kvalitativno i kvantitativno unaprjeđen. Inkubacijski program traje osam mjeseci i podijeljen je u tri tematska modula: Validacija ideje, Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije te izlazak na tržište. U prijenosu znanja i vještina sudjeluju stručnjaci iz različitih područja.

Program i aktivnosti Startup inkubatora realiziraju se u suradnji s partnerima, članovima Programskog vijeća: Riječka razvojna agencija PORIN, Sveučilište u Rijeci, Veleučilište u Rijeci, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Obrazovna grupacija PAR, Erste&Steiermärkische Bank i Infobip.

Rad Startup inkubatora Rijeka u cijelosti se financira iz proračuna Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views