ODLIČNA PRILIKA! U petak obilazak uz stručno vodstvo crkve sv. Jeronima i dominikanskog samostana

Pozivaju se svi zainteresirani građani da u petak 30. rujna s početkom u 17 sati dođu na predavanje i obilazak crkve nekadašnjeg augustinskog, a današnjeg dominikanskog samostana u Rijeci.  Događanje povodom blagdana svetog Jeronima organizira Katedra za umjetnost ranog novog vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Crkva sv. Jeronima i prostor današnjeg Dominikanskog samostana pripadaju velikom samostanskom kompleksu augustinaca koji su 1315. godine utemeljili feudalni gospodari Rijeke, knezovi Devinski, a koji su tijekom prve polovice 15. stoljeća dovršili njihovi nasljednici, baruni Walsee.

damir tulić
(Foto: Novi list)

Među zanimljivom povijesnom baštinom u crkvi se nalaze barokni mramorni oltari sv. Monike i sv. Ružarija, koje su dale podići istoimene bratovštine, a oltarne se pale pripisuju mletačkom slikaru Francescu Fontebassu. Na bočnim zidovima crkve smješteni su oltari Nikole Tolentinskog i Gospe od dobrog savjeta s malom slikom Bogorodice sa starijeg oltara.

Predavanje i obilazak vodit će doc. dr. sc. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta.

Događanje se održava u sklopu projekta „Godina augustinaca u Rijeci“ sufinanciranog sredstvima Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari