ZA VEĆU SIGURNOST PJEŠAKA

ODLIČNO! Pješački prijelaz kod OŠ Belvedere dodatno osiguran zahvatima Rijeka prometa

U sklopu radova Mjesnog odbora Brašćine-Pulac za 2021. godinu, Rijeka promet izveo je prometni zahvat s ciljem povećanja stupnja sigurnosti kod Osnovne škole Belvedere.

U Ulici Kozala kod OŠ Belvedere (kbr. 41) još je ranije obilježen pješački prijelaz uz kojega su ugrađeni LED markeri. Predmetni pješački prijelaz bio je zadovoljavajuće horizontalno i vertikalno obilježen. S istočne strane pješačkog prijelaza izvedeno je pet, a sa zapadne strane pješačkog prijelaza dva para vibracijskih traka. Na predmetnoj dionici, brzina vožnje je ograničena prometnim znakom na 40 km/h.

Međutim, u suradnji s MO Brašćine-Pulac utvrđeno je da usprkos postavljenoj signalizaciji većina vozača u zoni škole vozi neprilagođenom, prevelikom brzinom. Iz navedenog razloga potrebno je bilo osmisliti i provesti dodatne zahvate i mjere povećanja sigurnosti prometa na predmetnom dijelu Ulice Kozala. Nakon konzultacija s Odjelom gradske uprave za komunalni sustav i MO Brašćine-Pulac, u zoni pješačkog prijelaza izveden je niz zahvata i mjera povećanja stupnja sigurnosti prometa.

S ciljem zaštite pješaka, izgrađeni su cestovni otoci za razdvajanje suprotnih tokova prometa, proširen je nogostup, na kolniku blizu pješačkog prijelaza su nanesena napravljena polja crvene boje, postavljene su zaštitne dvoredne ograde, izmijenjena je i dopunjena horizontalna i vertikalna signalizacija, a s ciljem veće vidljivosti pješački prijelaz je dodatno osvijetljen, dok su stupići i rubnjaci obojeni  naizmjeničnim poljima crvene i bijele boje.

Još za vrijeme izvođenja radova uočeno je da velika većina vozača, nailaskom na novu signalizaciju, odmah smanjuje brzinu i usporava prilikom prolaska kroz zonu pješačkog prijelaza, čime se potvrdila opravdanost samog zahvata.

Vjerujemo da će radovi, koji su dovršeni prije početka nove školske godine, bitno pridonijeti povećanju stupnja sigurnosti pješaka, a osobito školske djece koja u velikom broju do škole dolazi preko pješačkog prijelaza ispred škole.

Radove u ukupnoj vrijednosti od 127.800,00 kn s PDV-om izvela je tvrtka Kvarner graditeljstvo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari