Olujni vjetar u Rijeci i okolici ne jenjava: DHMZ objavio niz novih upozorenja!

Foto: Facebook/Marko Petretić

Povodom jakog nevremena koje je sinoć i danas zahvatilo posebice okolicu Rijeke i sam grad te veći dio Hrvatske posebnim se priopćenjem oglasio Državni hidrometeorološki zavod.

“Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku. (OVDJE)

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

Odron kamenja na prometnici iznad Bakra (Foto: Facebook/B. Dermišek/Problemi u prometu Rijeka i okolica)
Turnić danas /Foto: V. Rošić)

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticiklone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage”, priopćili su iz DHMZ-a.

Foto: Riječanin

U nastavku ponedjeljka vrijeme će još biti izrazito nepovoljno pa se preporučuje praćenje upozorenja na DHMZ-ovoj internetskoj stranici i Meteoalarmu te savjeta nadležnih službi.

U utorak će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti. U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu, pa će se s obzirom na vjetar u srijedu situacija postupno smiriti.

Foto: Čitatelj

Uz spomenuto pritjecanje hladnog zraka kiša će u višim predjelima gorske Hrvatske (uglavnom iznad 700 m n/v) tijekom noći na utorak prelaziti u susnježicu i snijeg, a očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača, osobito u višim predjelima Like.

Pogledajte VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari