Proračun Grada Rijeke za 2019. godinu rebalansom povećan za 35 milijuna kuna

Prvim izmjenama i dopunama proračuna Grada Rijeke za 2019. godinu planirani iznos prihoda i primitaka povećan je za 35 milijuna ili 3,1% u odnosu na početni proračun, što znači da prihodovna strana proračuna sada iznosi 1,178 milijardi kuna.

U predloženom rebalansu proračuna 91% sredstava se odnosi na proračun Grada Rijeke, a preostalih 9% odnosi na vlastita sredstava proračunskih korisnika, poput gradskih ustanova.

Kako je pojasnio v.d. pročelnika Ante Mađerić, postoji više razloga koji su doveli do povećanja prihodovne strane proračuna.

U prvom redu, usvajanjem nove Odluke o komunalnoj naknadi, povećan je prihod komunalne naknade za 9 milijuna kuna, dok se nakon sporazuma s državom o namirenju dugovanja ustupanjem nekretnina, početno planirani iznos od prodaje nefinancijske imovine povećao za 26,6 milijuna kuna i sad iznosi 82,1 milijuna kuna.

Prihodi rastu i zbog prenošenja neutrošenih namjenskih sredstava iz 2018. godine u iznosu od 29 milijuna kuna, a koja se odnose na sufinanciranje provedbe projekta EU projekata, izgradnje spomenika s imenima poginulih branitelja na Mostu hrvatskih branitelja, nabavu dvaju specijaliziranih vozila za prijevoz učenika s teškoćama, sredstva Fonda solidarnosti za pomoć radnicima 3. maja, provođenje programskih aktivnosti Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, te energetske obnove dječjih vrtića.

Rebalansom proračuna planira se kod pojedinih proračunskih korisnika korištenje prenesenih neutrošenih sredstava iz prethodnog razdoblja u iznosu od 8,3 milijuna kuna te pokriće manjka u ukupnom iznosu 410 tisuća kuna. Također, rebalansom se planirani iznos pokrića manjka i prihoda iz prethodnih godina povećava s 31 na 56 milijuna kuna.

Što se tiče rashodovne strane, povećanje prihoda najveći utjecaj ima na povećanje rashoda za kapitalne projekte koji su povećani za 26,7 milijuna kuna i sada iznose 355,1 milijuna, a uložit će se u niz projekata, od izgradnje prometnica preko uređenja javnih površina i objekata u kulturi do ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, poput Proizvodnog parka Torpedo i Poduzetničke zone Bodulovo.

Osvrćući se na rebalans proračuna, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasio je kako se višak sredstava iz prethodne godine mora uložiti namjenski, dok će se sredstva za ostale obveze koje Grad Rijeka mora namiriti, osigurati iz drugih izvora. Ujedno je izrazio zadovoljstvo povećanjem rashoda za kapitalne projekte, odnosno sredstava koje čine trećinu proračuna, a predstavljaju investicije koje ostaju u trajnom nasljeđu građanima.

Uz izmjene i dopune proračuna, vezane su i odluke o izmjenama programa održavanja i gradnje komunalne infrastrukture.

Tako su sredstva za Program održavanja komunalne infrastrukture povećana s 83,5 na 91,9 milijuna kuna, pa će se u 2019. godini više izdvojiti za održavanje plaža i sanaciju stijenskog pokosa na plaži Sablićevo, realizaciju II. faze uređenja Kazališnog parka te postavljanja spomenika s imenima poginulih branitelja na Mostu hrvatskih branitelja, kao i semaforizacije postojećih šest raskrižja u sklopu projekta koji se provodi unutar ITU mehanizma.

S druge strane, došlo je smanjenja sredstava za Program građenje objekata komunalne infrastrukture, i to sa 58,7 milijuna kuna na 56,5 milijuna kuna.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari