Orkanska bura u Rijeci ruši stabla, motore, kontejnere… na Krčkom mostu puhala preko 200 km na sat

Foto: Facebook Zoran Ventin

Orkanski udari bure onemogućuju prometovanje većinom prometnica od mora prema unutrašnjosti zemlje te od Rijeke u smjeru Dalmacije

Zbog olujne i orkanske bure proglašeno je izvanredno stanje u Sveučilišnom kampusu u Rijeci te su prekinute sve redovne aktivnosti.

Izvanredno stanje zbog opasnosti od vjetra, odnosno ozljeda od pada ili predmeta nošenih burom, proglašava se u Kampusu kad vjetar premašuje brzinu od 10 bofora. Odluku o tome donosi Stožer za zaštitu i spašavanje Sveučilišta u Rijeci. Studentima, nastavnici i drugim korisnicima Kampusa preporučuje se da ne borave na otvorenom, a ako moraju, da se kreću u zavjetrini. Onima u zatvorenim prostorima preporučuje se da se udalje od prozora u unutrašnjost građevine.

Foto: Ratomir Savić

Orkanska bura u Rijeci rušila je stabla, motore, kontejnere i ograde. Oštećena su vozila, Filozofski fakultet je zatvoren.

Orkanski vjetar trgao je i lajsne s automobila!

Sa zgrade Filozofskog fakulteta u Kampusu na Trsatu bura je otkinula dio fasade.

Bura oštetila dalekovod Karlobag-Jablanac, mjesta ostala bez struje

Olujna bura u utorak ujutro je ponovno uzrokovala kvarove na dalekovodu Karlobag -Jablanac pa su stanovnici Jablanca, Stinice i Dušikrave u Podgorju bez struje.

U Dispečerskom centru “Elektrolike” u Gospiću kažu da orkanska bura sprečava izlazak na teren ekipama montera jer je za sav promet zatvorena i dionica Jadranske magistrale od Senja do Karlobaga. Čim bura oslabi, radnici HEP-a krenut će na teren radi popravaka.

Foto: Željko Šepić

Najveća brzina bure na Krčkom mostu – 208 kilometara na sat

Bura na širem riječkom području već drugi dan puše silovito, a danas je najveća brzina izmjerena na Krčkom mostu – 208 kilometara na sat.

Zbog uklanjanja srušenih stabala, rasvjetnih stupova, dijelova građevina odnijetih udarima bure, vatrogasci i ekipe komunalnih društava gotovo su neprekidno na terenu. Oštećeni su i automobili u Rijeci zbog pada stabala.

Foto: Andrija Čolakovac

 

Orkanski udari bure onemogućuju prometovanje većinom prometnica od mora prema unutrašnjosti zemlje te od Rijeke u smjeru Dalmacije.

Tako su u potpunosti za promet zatvorene autocesta Rijeka-Zagreb na dionici od Kikovice do Delnica, autocesta A7 od Svetog Kuzma do Šmrike te jadranska magistrala od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene.

Riječka obilaznica otvorena je samo za osobna vozila na dijelu od Škurinja do Orehovice, gdje se nalazi most preko Rječine.

Zbog orkanske bure stoje dizalice u 3. maju

Osim što čini razne štete i pravi probleme u kopnenom i pomorskom prometu, orkanska bura utječe i na radne procese, pa tako u riječkom brodogradilištu 3. maj ne rade dizalice, a radnici se ne smiju kretati vanjskim skelama i raspoređeni su na rad u zatvorenim prostorima.

Foto: Vesna Baćac

Na pitanje o uvjetima rada na otvorenom pri olujnoj buri, rukovoditelj navoza Željko Vučković kaže za Hinu da brodogradilišne dizalice sada ne rade, a radnici se raspoređuju na rad u zatvorenim prostorima, kako ne bi bili izloženi izravnim udarima bure. Te poslove, kako ne bi bilo prevelikih kašnjenja u proizvodnim procesima, organiziraju poslovođe.

Brodomonteri, koji inače na otvorenom obavljaju poslove montaže i regulacije elemenata, raspoređeni su u zatvorene prostore i dovršavaju poslove koji su sada mogući, kao što su postavljanje koljena i pojačanja, te čišćenje materijala.

Na Kozali su od bure stradali i telefonski stupovi… (Foto: Rino Tomulić)

Naročita skrb vodi se o CO2 zavarivanju, koje se ne može obavljati po olujnoj buri, jer ona odnosi zaštitne plinove, koji štite zavar od vanjskih utjecaja. Stoga su i zavarivači raspoređeni u unutrašnje prostore broda, preijela je Hina.

Vučković je naglasio da je u sadašnjim vremenskim uvjetima svim radnicima strogo zabranjeno kretanje po vanjskim skelama navoza u brodogradilištu.

Promet prema Jadranu u prekidu

Orkanski vjetar, snježna vijavica i zapusi prouzročili su tijekom noći s ponedjeljka na utorak i u utorak prijepodne prekid teretnog prometa iz sjevernog dijela Hrvatske prema Istri, Primorju i Dalmaciji.

Prema posljednjim informacijama iz Hrvatskog autokluba (HAK), zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha za sav promet zatvorene su autoceste: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC1 između Udbine i Knina; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, Krčki most.

Foto: Valentina Prokić

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica; DC25 Gospić-Karlobag.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s i bez prikolice) iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno. Sva su odmorišta i parkirališta uz cestu popunjena isključenim teretnim vozilima, pa savjetujemo vozačima da ne kreću na put dok ne budu imali informaciju da su ceste otvorene i prohodne. Zbog nemogućnosti isključivanja teretna vozila ne propuštaju se dalje od Benkovca.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a znatne su poteškoće i zbog jakog vjetra koji nosi snijeg, stvara nanose i smanjuje vidljivost. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje.

Zbog zimskih uvjeta na dionicama autoceste A1 između čvorova Bosiljevo2 i Sveti Rok zabrana je prometa za teretna vozila s ili bez prikolice.

Uz kišu za dubrovačko područje izdano je i upozorenje na moguć jak vjetar

Povijesna jezgra Dubrovnika je gotovo prazna ponajviše zbog kise, a za dubrovačku regiju izdano je i žuto upozorenje zbog jakog vjetra.

Snijeg na Braču: ne voze autobusi, škola zatvorena

Zbog velikih hladnoća mjesta koja spadaju pod bračku općinu Selce pet dana nisu imala vode, a Sumartin je bio i bez struje dva dana. Danas zbog snijega nije prometovala autobusna linija preko središta otoka. Nije radila niti Srednja škola Bol, s obzirom na to da dobar dio učenika s ostatka otoka nije mogao doći na nastavu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari