„PANOVA STAZA“ KOD VRBOVSKOG: Tonovi posebnih glazbala isprepliću se sa zvukovima prirode!

Primorsko-goranska županija nastavlja razvijati turistički potencijal Gorskog kotara – u Značajnom krajobrazu Kamačnik kraj Vrbovskog uređena je Panova staza

Oni koji su kanjon Kamačnik posjetili prvi put, oduševili su se, među ostalim, njegovim smještajem. Kanjon se nalazi u blizini Vrbovskog koji je udaljen pedesetak minuta vožnje od Zagreba i Rijeke.

Kamačnik je idealno izletište kako obiteljima s djecom, tako i skupinama umirovljenika. Ljeti ih tamo očekuju ugodna temperatura te šetnica uz potok relativno blagog uspona.

Panova staza, nazvana po bogu iz grčke mitologije koji se smatra zaštitnikom prirode, zajednički je projekt Javne ustanove Priroda, Grada Vrbovskog i Turističke zajednice grada Vrbovskog. Na Panovoj stazi radilo se tri godine, a projekt je vrijedan gotovo sto sedamdeset i četiri tisuće kuna.

Uz stazu su postavljeni gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Tonovi tih posebnih glazbala isprepliću se sa zvukovima prirode što prostoru daje jedinstvenu zvučnu sliku.

 

“Primorsko-goranska županija u sklopu koje djeluje i Javna ustanova Priroda, sustavno i uspješno surađuje s lokalnim zajednicama na unaprjeđenju turističkog potencijala njihovih mjesta. Panova staza samo je dio onoga što se razvija u Kamačniku. U tom području iznimne krajobrazne vrijednosti uskoro krećemo u provedbu europskog projekta kojim će se uspostaviti i urediti poučne staze, vidikovci i prateća infrastruktura”, rekao je Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić istaknuo je kako taj goranski grad i njegova okolica zauzimaju sve važnije mjesto na turističkim kartama zaljubljenika u prirodu. Uz bogatu biološku raznolikost sada će u Kamačnik domaće i strane goste privlačiti i akustična atrakcija kreirana da šetače poziva na interakciju.

Ona ujedno izletnike, pogotovo najmlađe, potiče da stazom dođu do Kamačnikova vrela. Isprobavajući glazbala zanimljivija im je i šetnja pri povratku.

“Panova staza prva je glazbena staza ugrađena u neko zaštićeno područje u Hrvatskoj. Iako sličnih projekata ima u svijetu, pri stvaranju Panove staze vodili smo se autentičnom kreativnoću, vlastitom tradicijom i prirodnim materijalima s ovih područja. Zato na većini glazbala dominiraju elementi izrađeni od masivne hrastovine”, rekla je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Glazbala je izradio Zoran Gojmerac, vlasnik tradicijskog obrta Glazbala Gojmerac.

Glazbala za Panovu stazu predstavljala su mu poseban izazov. Iako je iza njega veliko znanje i iskustvo u glazbalarstvu zahvaljujući čemu surađuje s mnogobrojnim folklornim društvima diljem zemlje, posljednji je zadatak imao osobitosti – glazbala su trebala biti velika i čvrsta, a glazba u suglasju s prirodom. Ponosan je, kaže, što je u tome uspio.

“Turistička zajednica Vrbovsko ima sluha kako za tradiciju, tako i za suvremene potrebe naših gostiju. Dokaz za to je Panova staza koja veličanstvenom krajobrazu uspijeva dati i dodatnu vrijednost”, poručila je Tatjana Kušić, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovskog.

U sklopu njegova predstavljanja Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju, događaj su glazbom začinili veterani Folklornog ansambla Zagreb – Markovac, a fotografi su se natjecali u kuhanju kotlića.

Na ušću Kamačnika u Dobru nalazi se bistro Kamačnik koji je otvoren svakodnevno od 9 do 22 sata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari