Policajac iz Republike Srbije pridonijet će redu i miru u Opatiji tijekom srpnja

Strani policajci stigli su u PU primorsko-goransku kako bi tijekom ljeta pridonijeli rješavanju eventualnih incidentnih situacija u kojima će se naći i strani turisti

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za medije u povodu održavanja projekta „Sigurna turistička sezona”. Riječ je o izvornom projektu Ministarstva unutarnjih poslova kojim već 12 godina zaredom tijekom turističke sezone strani policijski službenici pomažu hrvatskim kolegama diljem Jadrana u očuvanju sigurnosti.

Na području Primorsko-goranske županije projekt je započeo 2007. godine dolaskom austrijskih policijskih službenika u Policijsku postaju Opatija. Uz austrijske policijske službenike, dosada su ovdje bili policajci iz Slovačke Republike, Interpola, Bavarske, Republike Poljske, Republike Rumunjske, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Projekt “Sigurna turistička sezona” predstavio je načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar naglasivši vrijednost suradnje hrvatskih i stranih policajaca na osnaživanju sigurnosti tijekom sezone te istaknuvši segment sigurnosti kao jedan od brendova hrvatske policije.

Dodao je pritom kako je zadatak stranih kolega u okviru ovog projekta prvenstveno preventivni, kako bi se suradnjom hrvatskih i stranih policajaca unaprijedila komunikacija s turistima. No, dodao je da će strani policajci moći sudjelovati i u određenim postupanjima policije, kao i u istraživanjima koja se provode u prometu, graničnoj policiji, temeljnoj policiji i drugim područjima, ovisno o potrebi službe.

Na konferenciji su prisustvovali strani policijski službenici iz Poljske: Malgorzata Gluba, Michal Kopeč i Pawel Gardys , koji će poslove obavljati u Policijskoj postaji Krk od 1. srpnja do kraja kolovoza.

Njima će se sredinom srpnja pridružiti slovenski policijski službenik, Drago Butara, koji će u projektu sudjelovati mjesec dana.

Dva slovačka policijska službenika, Martin Kandráč i Roman Hájek službu će obnašati od 1. do 30. srpnja u Policijskoj postaji Crikvenica, no u kolovozu ih zamjenjuju Miroslava Adamovič i Jan Jacko.

Policijski službenik iz Rumunjske, Ursu Adrian – Vasile i policijski službenik iz Republike Srbije, Mladen Kovačević raspoređeni su od 1. do 31. srpnja u Policijskoj postaji Opatija. Policajca iz Srbije zamijenit će u kolovozu kolega Saša Milanović, a rumunjskog policijskog službenika, Suciu Catalin – Silviu. Na područje PP Mali Lošinj s ispostavom Cres prvi put će ovoga kolovoza stići i policijski službenik iz Njemačke, iz Donje Saske, Fabian Peters.

U dosadašnjem radu policijski su službenici pokazali profesionalnost u radu i u suradnji s hrvatskim kolegama te doprinijeli boljoj komunikaciji i subjetivnom osjećaju stranih gostiju za vrijeme boravka na našem području.

Na kraju, načelnik Dizdar zaželio im je uspješan rad i ugodan boravak na području Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu uputio je predstavnicima medija na praćenju i interesu za rad policije i ovaj projekt “Sigurna turistička sezona”.

Inače, u sklopu navedenog projekta na nacionalnoj razini, u proteklom razdoblju sudjelovali su policijski službenici iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Ove će se godine u svim priobalnim policijskim upravama duž Jadrana, rasporediti više od 50 stranih policijskih službenika, a po prvi put će sudjelovati i policajci iz Kine.

Foto: PU primorsko-goranska

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views